Obavijesti

Show

Komentari 0

Stiže nam 13. Vafi&Rafi festival: Dva tjedna najboljih animiranih filmova za djecu i mlade

Stiže nam 13. Vafi&Rafi festival: Dva tjedna najboljih animiranih filmova za djecu i mlade

Međunarodni festival animiranog filma djece i mladih odvija od 26. do 28. svibnja u Rijeci, te od 2. do 5. lipnja 2022. u Varaždinu. Zemlja partner ovogodišnjeg izdanja je Češka, a u nastavku provjerite program

VIDEO

Još od pokretanja VAFI festivala 2010., te RAFI izdanja 2018. godine, ovaj kulturni događaj publici je donosio izvanredan izbor međunarodnih animiranih filmova, pa je tako i ove godine, kad pratimo 13. izdanje VAFI&RAFI festivala u Varaždinu i Rijeci.

Posebnost ovog festivala je fokus na stvaralaštvo djece i mladih, a organizatori ističu kako nije pravedno da se autori osnovnoškolske dobi  natječu u istoj dobnoj kategoriji kao i srednjoškolci, što je i dalje slučaj kod većine festivala za djecu i mlade. Stoga je koncept Festivala koji je pomno određen još kod osnivanja (2009. godine) isti do danas, a strateški ciljevi koji su uključivali uvođenje nagrade Plavi VAFI od 3. izdanja te proširivanje na cijelu jednu novu sekciju animiranih filmova za djecu i mlade od 5. izdanja - ostvareni su.

- U stalnom žiriju koji dodjeljuje Plavi VAFI filmovima koji najviše promoviraju dječja prava su savjetnica Ureda dječje pravobraniteljice Maja Flego, predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske Marina Barišić Knežević i Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr. One nam svake godine skreću pažnju na to koliko je važno dati djeci i mladima slobode u kreativnom izražavanju, u ovom slučaju putem animiranog filma kao medija, ali i napominju vrijednost Festivala koji ujedno ima i odgojnu notu - rekla je Dubravka Kalinić Lebinec, programska voditeljica Festivala, na konferenciji za novinare u petak u Varaždinu.

Jedan od ključnih ciljeva je promocija dječjeg stvaralaštva, ali i dječjih prava. Uz filmske programe službenih projekcija i filmske programe partnera, Festival organizira i radionice, predavanja, predstavljanja, izložbe i okrugle stolove.  Festival je postao prepoznatljiv u struci diljem svijeta, posjetili su ga ljudi s gotovo svih kontinenata, a predstavljeno je više od 90 zemalja.

- Prošle je godine udruga VANIMA obilježila 35 godina djelovanja te, usprkos izazovnoj godini, realizirala sav svoj planirani program. Tako je Grad Varaždin pokroviteljstvom podržao osim tradicionalnog VAFI & RAFI festivala i realizaciju 59. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece čiji smo bili domaćini početkom listopada. Sve aktivnosti udruge posvećene su razvoju kreativnosti djece i mladih. Ponosni smo što se VAFI & RAFI festival uspio održati i proteklih godina, iako u hibridnom obliku, a vjerujem kako će ove godine organizatorima biti malo lakše i da će nam kina biti puna djece - istaknuo je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina.

PROGRAM FESTIVALA 13. VAFI & RAFI U RIJECI

26. - 28. svibnja 2022., Dječja kuća

FILMSKI PROGRAM

ČETVRTAK, 26. svibnja 2022.

09:00 – 10:00h – Prva festivalska projekcija animiranih filmova za dobnu skupinu 7-10 godina – RAFI 1. ukupno trajanje 50 min. – projekcijska dvorana Dječje kuće

10:00 – 11:00h – Prva festivalska projekcija animiranih filmova za dobnu skupinu 0-6 godina – RAFI 1. ukupno trajanje projekcije 45 min. – projekcijska dvorana Dječje kuće

12:00 – 13:00h – Prva festivalska projekcija animiranih filmova za dobnu skupinu 11-14 godina – RAFI 1. ukupno trajanje projekcije 55 min. – projekcijska dvorana Dječje kuće

Zemlja partner 13. VAFI&RAFI-ja je Češka, a ovogodišnji program predstavljen je u petak na konferenciji za medije. Festival se odvija od 26. do 28. svibnja u Rijeci, te od 2. do 5. lipnja 2022. u Varaždinu.

Festival se dijeli na dvije sekcije - VAFI prema dobi autora te RAFI prema dobi gledatelja. Bogati program uključuje međunarodno istaknute autore, među kojima je i Mateja Štefinšćak, nagrađivana animatorica iz Bednje, autorica animiranog filma "Nigdar ni bilo", koja će u Rijeci voditi nekoliko radionica animacije za djecu i mlade, na koje se još stignete prijaviti. 

Pokrovitelji Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Varaždin, Grad Rijeka, Varaždinska županija i Primorsko-goranska županija, a realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora – Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske, POU Varaždin i kino GAJ. Ovim putem zahvaljujemo svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji nas podržavaju sve ove godine. – rekla je Danijela Stanojević, izvršna producentica Festivala.

Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a sve nadolazeće informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'
NE MOŽE SE SVE SREDITI

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'

Čini se kako je dosta smršavila u posljednje vrijeme jer joj trbuh i struk, koji su se isticali ispod kratke majice, nisu glatki ni zategnuti

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...
ZNA PRIVUĆI PAŽNJU

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...

Fani je velika ljubiteljica skupocjene odjeće i modnih dodataka. Svaki svoj stajling pomno bira, a nerijetko poseže za komadima koji ističu njezin stas
Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €
PRIVUKLA POGLEDE

Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €

Željko i Fani su na glasanje stigli u elegantnim modnim kombinacijama, a ona je nosila i dizajnersku torbicu