Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Stvorio Baltazar grad: U 89. godini umro akademik Bourek

Smrću akademika Zlatka Boureka Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izgubila je jednog od svojih najuglednijih članova, a Hrvatska jednog od najvećih umjetnika, kaže predsjednik HAZU akademik Kusić

Foto: Pixsell/Youtube/Screenshot
2 komentara

Hrvatski akademik, slikar, redatelj, scenograf i jedan od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma Zlatko Bourek umro je 11. svibnja u 89. godini u Zagrebu, prenosi Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Bourek je, između ostalog, bio i scenograf za animiranu seriju 'Profesor Baltazar', za koju je kreirao izmišljeni Baltazar grad. Inspiracija mu je bila, kako je rekao, grad Rijeka jer je zamislio urbanu sredinu. 

bourek | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

- Smrću akademika Zlatka Boureka Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izgubila je jednog od svojih najuglednijih članova, a Hrvatska jednog od svojih najvećih, najsvestranijih i najoriginalnijih umjetnika koji je otvorio novo poglavlje modernog hrvatskog likovnog, kazališnog i filmskog stvaranja - izjavio je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Po njegovim riječima, pamtit će se njegova likovna i intelektualna mnogostranost i marljivost kojom se nesebično davao likovnoj, kazališnoj i filmskoj umjetnosti, kao i njegov vedar i razigran duh.

- Iako je bio umjetnik svjetskog glasa, cijelog života bio je privržen rodnoj Slavoniji, ponosan na njenu kulturu i tradiciju iz koje je crpio nadahnuće za svoja djela kojima je obogatio hrvatsku kulturu. Akademik Bourek pripada među nacionalne velikane koji su zadužili hrvatsku likovnu, kazališnu i filmsku umjetnost, hrvatsku kulturu, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti i hrvatski narod - istaknuo je.

bourek | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Zlatko Bourek rodio se 4. rujna 1929. u Požegi, a djetinjstvo je proveo u Osijeku gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Od 1943. do 1945. sudjelovao je u Antifašističkoj borbi, a deset godina nakon rata diplomirao kiparstvo i slikarstvo na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Zagrebu, kod prof. Koste Angelija Radovanija. Još za vrijeme studija s grupom istomišljenika osnovao je Zagrebačku školu crtanog filma koja je unijela novi koncept u nastanak animiranih filmova i stekla svjetski ugled.

Zlatko Bourek | Autor: Grgur Zucko/PIXSELL Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Grafičke radove izlaže od 1959., slike od 1963. i one već tada imaju glavne značajke njegova likovnog stvaralaštva: groteskni humor s nadrealističkim elementima povezanim s folklornim sastavnicama. Bio je scenograf svjetski poznate serije animiranih filmova 'Profesor Baltazar' realizirane od 1967. do 1978. u kojoj je, po uzoru na Rijeku, likovno osmislio mjesto radnje Baltazar-grad.

Crtanim filmom počeo se baviti kao crtač podloga i svoj prvi uspjeh postigao filmom "Cowboy Jimmy" (1957.), a zatim slijede filmovi "Happy End" (1958.) "Inspektor se vraća kući" i "Kod fotografa" (1959.).

baltazar | Autor: Davor Visnjic/PIXSELL Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Od 1960. radio je crtane filmove po vlastitim scenarijima, među kojima se izdvajaju "Kovačev šegrt", "I videl sem daljine meglene i kalne", "Bećarac", "Kapetan Arbanas Marko", "Mačka", "Školovanje" i "Ručak". Kao režiser i scenarist snimio je tri igrana filma, "Cirkus Rex", "Crvenkapica", "Ventrilokvist".

Od 1971. surađivao je kao scenograf i kostimograf s uglednim kazalištima u Njemačkoj, a od 1988. bio je stalni član kazališta Hans Wurst Nachfahren u Berlinu.

Na Dubrovačkim ljetnim igrama 1977. je režirao lutkarsku farsu "Orlando maleroso" autora Saliha Isaaca, čime je započeo obnovu lutkarskog scenskog izraza u Hrvatskoj, a velik je uspjeh ostvario 1982. s lutkarskom predstavom "Hamlet" Teatra &TD.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Među posljednjim njegovim ostvarenjima ističe se režija, kostimografija i scenografija za predstavu "Kralj Ubu" Alfreda Jarryja na 51. splitskom ljetu 2005., dok je 2010. u Zagrebačkom kazalištu lutaka postavio lutkarsku predstavu za odrasle "Jedini neuspjeh Adolfa H" Georgea Taboria za koju je radio scenarij, režiju i nacrt za lutke.

Prije tri godine s Pavlom Štalterom je režirao animirani kratkometražni film "Wiener Blut", njegovo sjećanje na početak Drugog svjetskog rata, nadahnuto slikama Georga Grosza i Otta Dixa.

Zlatko Bourek | Autor: Grgur Zucko/PIXSELL Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Na Savskom nasipu u Zagrebu 2016. je postavio skulpturu "Međaš protiv uroka i poplave".

Bourek je samostalno izlagao u Duisburgu, New Yorku, Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku i Zagrebu, a sudjelovao je i na nizu skupnih izložbi diljem svijeta.

Dobitnik je Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo.

Zlatko Bourek | Autor: Grgur Zucko/PIXSELL Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Naši partneri pišu
Message