Show

Komentari 5

'Supruga zbog mira u kući više ne želi surađivati sa mnom...'

'Supruga zbog mira u kući više ne želi surađivati sa mnom...'

Uglavnom, Helena bi svaki put nakon naše suradnje rekla da više ne želi surađivati sa mnom zbog mira u kući. Zapravo i ‘Novine’ su bile specifičan projekt jer je su se na setu svi veselili, priča nam Dalibor Matanić...

Nagrađivani hrvatski redatelj i scenarist Dalibor Matanić (45) za novi broj CaffeTV-a progovorio je o planovima za budućnost, odnosu sa suprugom, odgoju djece... 

Izgleda kao da ste u “Novinama” htjeli pokazati svu raskoš vašega redateljskog talenta. Što dalje? 

- Uvijek ima dalje. Ali rad na ‘Novinama’ je bio užitak. Ipak, ova treća sezona je drukčija od prve dvije jer još intenzivnije ulazim u unutarnji svijet likova, bavim se njihovom intimom i karakterima i želim pokazati kako i ta intima može biti vizualno atraktivna. U ovoj sezoni ljudi se ponašaju kao zvijeri, kao psi pušteni s lanca. Zato treća sezona ima novu vrstu poetike gdje likovi sami postaju puno važniji od fabule. Da se nismo dogovorili o samo tri sezone, mogli bismo ‘Novine’ raditi do penzije. Tu se, kao, u jazzu, sakupila ekipa kreativaca koji improviziraju. U današnjoj medijskoj kulturi sve je prilično kontrolirano i predvidivo, a ovdje je i scenaristički, i glumački, i režijski baš sve bilo prepušteno slobodnoj igri.

Već u prvoj epizodi ima jako puno pasa u kadrovima jer gradonačelnik preko službe za zbrinjavanje pasa pere novac. Gdje ste nabavili pse koji su vizualna kulisa epizode?

- U Rijeci ima divna ekipa okupljena oko Denisa Prtenjače koja se brine i o psima lutalicama i o zbrinutim psima, odgaja ih i jako su nam pomogli. Odmah da istaknem, nijednom psiću se nije dogodilo ništa ružno tijekom snimanja, uživali smo radeći s njima. Scene su tako izmontirane da izgleda kao da se s njima postupalo grubo, ali nismo.

Prve dvije sezone otkupio je Netflix, hoće li i treću?

- Uživali smo ovih dana na festivalu u Berlinu slušajući kolege koji su nas hvalili zbog nekih redateljskih rješenja u ‘Novinama’. Naravno da bih odmah prihvatio ponudu iz inozemstva, ali u ovom trenutku imam toliko posla u Hrvatskoj da o tome ni ne razmišljam. U ovom trenutku razrađujem dvije nove serije jer u Hrvatskoj ima previše neispričanih priča koje se moraju ispričati. Netflix je otkupio prvu sezonu, a drugu prije no što smo je počeli snimati, što je bio najveći kompliment koji smo mogli dobiti. Vjerujem da će, nakon što se odgleda na HTV-u, tamo naći i treća. 

Što se to novoga kuha i ostaje li ista ekipa – Ivica Đikić kao scenarist, Drugi plan producentska kuća, s obzirom na to da ih je kupio Beta film?

- Jedva čekam novu suradnju s Ivicom jer je nevjerojatno jak u konstrukciji priče, što je redatelju iznimno važno. Već radimo na novim idejama. S ‘Drugim planom’ pripremam trilogiju čija radnja će se odvijati u istočnoj Hrvatskoj, u Slavoniji i Ukrajini. To je sve što sad mogu reći, a scenarist je Marijan Alčevski koji je napisao i scenarij za ‘Uspjeh’. 

Potkraj prošle godine objavili ste da je nakon Lole i Maxa u glumačko-redateljsku obitelj Helena Minić-Dalibor Matanić došao i Neo. Evo pitanje koje obično postavljaju ženama – kako usklađujete posao i obiteljske obveze?

- Umirali smo od smijeha na setu treće sezone koju smo snimali prošle jeseni jer smo Heleni stalno morali skrivati trbuh. Nešto poput one scene iz ‘Austin Powersa’ ;-) Ona je tad već bila u 7. mjesecu trudnoće. Kad je rodila, ona je najviše ispaštala jer sam ja po cijele dane bio u montaži, pa se morala brinuti o troje djece. 

Kako je to izgledalo na setu između vas? 

- Nas dvoje smo već radili dvije kazališne predstave i film, tako da već znamo kako tko diše i razmišlja, a glumac uvijek očekuje od redatelja da mu kaže što želi. Uglavnom, Helena bi svaki put nakon naše suradnje rekla da više ne želi surađivati sa mnom zbog mira u kući. Zapravo i ‘Novine’ su bile specifičan projekt jer je su se na setu svi veselili, stalno se tulumarilo i plesalo, ekipa se odlično posložila. Ali mogu reći da Helena i ja imamo zdrave temelje nesuradnje kad je posao u pitanju, ali je tu i tamo još uspijem nagovoriti da uđe i u moj projekt, pa ću je nagovarati i dalje.

Igrala je ulogu novinarke Vere i pokazala se u novom svjetlu – kao jaka i karakterna osoba. 

- Prenijet ću joj to jer sad, otkako je postala po treći put mama, počele su je peglati sumnje u njezine glumačke kvalitete. Osobno mi se jako sviđa što je u drugoj sezoni odigrala ulogu tako da na prvu nije uopće gledateljima simpatična i to je izvrsno jer je otvorilo mogućnost za kasnije obrate. 

Kao roditelj koje biste ljudske vrijednosti željeli usaditi djeci?
- Volio bih da usvoje etičnost i ljubav prema drugim ljudima, čemu su i nas učili naši roditelji, da zadrže smisao za loš humor jer će im to najviše pomoći u životu. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU 'ZENZACIJE'

 

Najčitaniji članci