Obavijesti

Show

Komentari 5

'Supruga zbog mira u kući više ne želi surađivati sa mnom...'

'Supruga zbog mira u kući više ne želi surađivati sa mnom...'
1

Uglavnom, Helena bi svaki put nakon naše suradnje rekla da više ne želi surađivati sa mnom zbog mira u kući. Zapravo i ‘Novine’ su bile specifičan projekt jer je su se na setu svi veselili, priča nam Dalibor Matanić...

VIDEO

Nagrađivani hrvatski redatelj i scenarist Dalibor Matanić (45) za novi broj CaffeTV-a progovorio je o planovima za budućnost, odnosu sa suprugom, odgoju djece... 

Izgleda kao da ste u “Novinama” htjeli pokazati svu raskoš vašega redateljskog talenta. Što dalje? 

- Uvijek ima dalje. Ali rad na ‘Novinama’ je bio užitak. Ipak, ova treća sezona je drukčija od prve dvije jer još intenzivnije ulazim u unutarnji svijet likova, bavim se njihovom intimom i karakterima i želim pokazati kako i ta intima može biti vizualno atraktivna. U ovoj sezoni ljudi se ponašaju kao zvijeri, kao psi pušteni s lanca. Zato treća sezona ima novu vrstu poetike gdje likovi sami postaju puno važniji od fabule. Da se nismo dogovorili o samo tri sezone, mogli bismo ‘Novine’ raditi do penzije. Tu se, kao, u jazzu, sakupila ekipa kreativaca koji improviziraju. U današnjoj medijskoj kulturi sve je prilično kontrolirano i predvidivo, a ovdje je i scenaristički, i glumački, i režijski baš sve bilo prepušteno slobodnoj igri.

Već u prvoj epizodi ima jako puno pasa u kadrovima jer gradonačelnik preko službe za zbrinjavanje pasa pere novac. Gdje ste nabavili pse koji su vizualna kulisa epizode?

- U Rijeci ima divna ekipa okupljena oko Denisa Prtenjače koja se brine i o psima lutalicama i o zbrinutim psima, odgaja ih i jako su nam pomogli. Odmah da istaknem, nijednom psiću se nije dogodilo ništa ružno tijekom snimanja, uživali smo radeći s njima. Scene su tako izmontirane da izgleda kao da se s njima postupalo grubo, ali nismo.

Prve dvije sezone otkupio je Netflix, hoće li i treću?

- Uživali smo ovih dana na festivalu u Berlinu slušajući kolege koji su nas hvalili zbog nekih redateljskih rješenja u ‘Novinama’. Naravno da bih odmah prihvatio ponudu iz inozemstva, ali u ovom trenutku imam toliko posla u Hrvatskoj da o tome ni ne razmišljam. U ovom trenutku razrađujem dvije nove serije jer u Hrvatskoj ima previše neispričanih priča koje se moraju ispričati. Netflix je otkupio prvu sezonu, a drugu prije no što smo je počeli snimati, što je bio najveći kompliment koji smo mogli dobiti. Vjerujem da će, nakon što se odgleda na HTV-u, tamo naći i treća. 

Što se to novoga kuha i ostaje li ista ekipa – Ivica Đikić kao scenarist, Drugi plan producentska kuća, s obzirom na to da ih je kupio Beta film?

- Jedva čekam novu suradnju s Ivicom jer je nevjerojatno jak u konstrukciji priče, što je redatelju iznimno važno. Već radimo na novim idejama. S ‘Drugim planom’ pripremam trilogiju čija radnja će se odvijati u istočnoj Hrvatskoj, u Slavoniji i Ukrajini. To je sve što sad mogu reći, a scenarist je Marijan Alčevski koji je napisao i scenarij za ‘Uspjeh’. 

Potkraj prošle godine objavili ste da je nakon Lole i Maxa u glumačko-redateljsku obitelj Helena Minić-Dalibor Matanić došao i Neo. Evo pitanje koje obično postavljaju ženama – kako usklađujete posao i obiteljske obveze?

- Umirali smo od smijeha na setu treće sezone koju smo snimali prošle jeseni jer smo Heleni stalno morali skrivati trbuh. Nešto poput one scene iz ‘Austin Powersa’ ;-) Ona je tad već bila u 7. mjesecu trudnoće. Kad je rodila, ona je najviše ispaštala jer sam ja po cijele dane bio u montaži, pa se morala brinuti o troje djece. 

Kako je to izgledalo na setu između vas? 

- Nas dvoje smo već radili dvije kazališne predstave i film, tako da već znamo kako tko diše i razmišlja, a glumac uvijek očekuje od redatelja da mu kaže što želi. Uglavnom, Helena bi svaki put nakon naše suradnje rekla da više ne želi surađivati sa mnom zbog mira u kući. Zapravo i ‘Novine’ su bile specifičan projekt jer je su se na setu svi veselili, stalno se tulumarilo i plesalo, ekipa se odlično posložila. Ali mogu reći da Helena i ja imamo zdrave temelje nesuradnje kad je posao u pitanju, ali je tu i tamo još uspijem nagovoriti da uđe i u moj projekt, pa ću je nagovarati i dalje.

Igrala je ulogu novinarke Vere i pokazala se u novom svjetlu – kao jaka i karakterna osoba. 

- Prenijet ću joj to jer sad, otkako je postala po treći put mama, počele su je peglati sumnje u njezine glumačke kvalitete. Osobno mi se jako sviđa što je u drugoj sezoni odigrala ulogu tako da na prvu nije uopće gledateljima simpatična i to je izvrsno jer je otvorilo mogućnost za kasnije obrate. 

Zagreb: Premijera prve hrvatske zombi komedije iz budućnosti Posljednji Srbin u Hrvatskoj

Kao roditelj koje biste ljudske vrijednosti željeli usaditi djeci?
- Volio bih da usvoje etičnost i ljubav prema drugim ljudima, čemu su i nas učili naši roditelji, da zadrže smisao za loš humor jer će im to najviše pomoći u životu. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU 'ZENZACIJE'

Pokretanje videa...

12:46

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao