Obavijesti

Show

Komentari 73

Svi festivali na Zrću su otkazani!

Svi festivali na Zrću su otkazani!
9

Umjesto buke, lokalce čeka tišina. Umjesto gostiju, stiže kriza...Klubovi su svjesni da turista neće biti. Nitko ni ne očekuje navalu. Neki otvaraju zbog imidža, ali svjesni su kako ovoga ljeta neće biti zarade

VIDEO

Neizvjesnost je trajala mjesecima, a nakon što su prošlog tjedna objavili da ljubitelje raskalašenih zabava na plaži Zrće očekuje spektakl, organizatori BSH Island Festivala zasukali su rukave i primili se posla. Planirali su gostima mjeriti temperaturu, dijeliti zaštitne maske na ulazu, osigurati tim Hitne i mjesta za izolaciju. No uslijedio je šok... Svi festivali na najpoznatijoj plaži za mlade partijanere otkazani su!

- Ti se nemaš di zabaviti, brate, nemaš di! Ovo je pušiona od sezone, sve mrtvo, sve otkazano. Propast, brate, živa propast, strava. Ima li di kakav party, jesi čuo šta da ima di - glavne su teme razgovora među mladim zadarskim partijanerima koji su po dozu godišnje zabave 'hodočastili' na Zrće. A jučer su ostali i bez njega. Bez svoje ljetne uzdanice.

POGLEDAJTE VIDEO: Shaquille O'Neal rasturio na Zrću

Pokretanje videa...

00:57

Stožer civilne zaštite Grada Novalje imao je sjednicu na kojoj su razmatrali trenutnu situaciju u Novalji u vezi s koronom, s naglaskom na događanja koja se planiraju organizirati u noćnim klubovima na plaži Zrće. Donesena je odluka kako na Zrću ove godine ipak neće biti organizacije ni jednog festivala. Novaljski dio Zrća tako je davno odlučio, no klubovi na predjelu Katarelac, koji je druga općina, “pali” su uoči početka srpnja. Izgleda da su se dva čelnika uspjela usuglasiti kako je bolje da se ne partija uopće. Za komentar smo jutros zamolili gradonačelnika Novalje.

- Takva odluka je donesena za dobrobit svih nas - govori nam na početku gradonačelnik Ante Dabo.

- Mislim da se u klubovima na Zrću partijaneri ne bi držali razmaka i ostalih sigurnosnih mjera. Tamo se ljudi opijaju, a ima i onih koji su pod utjecajem opijata i nema sigurnog načina da se festivali mogu normalno održavati. Ovo ljeto ih sigurno neće biti, smatra gradonačelnik Dabo.

Neće se otvoriti Zrće ovo ljeto, zaboravite na stari noćni život
Neće se otvoriti Zrće ovo ljeto, zaboravite na stari noćni život

Iako su festivale zabranili, Dabo dodaje da ugostiteljima nisu mogli zabraniti rad, ali gostiju gotovo da i nema.
Od koncesionara na plaži Zrće doznajemo kako će usluge poput najma ležaljki pojeftiniti za čak 50 posto. Kontaktirali smo i klubove na popularnoj plaži. U Papayi kažu kako će se držati svih potrebnih mjera i uputa.

- Čekamo detaljnije upute stožera i spremni smo se pridržavati svih propisanih mjera zaštite. Ionako smo ovo ljeto planirali raditi čisto zbog imidža, svjesni smo da gužve neće biti. Ako gosti trebaju nositi maske i držati distancu, tako će i biti. Spremni smo pojeftiniti i pića - rekao nam je Ivan Bušljeta iz kluba Papaya.

Klub Noa pripada općini Kolan, pa su prijedlog zabrane održavanja festivala proslijedili i njima, a s njihovim načelnikom dogovoreno je da ni na području njihove općine neće biti festivala. Tom odlukom propada BSH Island Festival u klubu Noa, za koji je prodano više od 1000 ulaznica. Festival je trebao početi 9. a završiti 12. srpnja. Ulaznice su se prodavale po cijeni od 250 kuna za običnu i 550 kuna za VIP verziju.  Prije nekoliko dana iz organizacije BSH festivala rekli su nam da su najviše ulaznica prodali domaćim ljudima i Slovencima, ali da su imali i kupaca iz Nizozemske i Belgije.

Festival je trebao biti u klubu Noa, uz neke eventove u Kalypsu, a rekli su da su, ako bude potrebe, spremni sve događaje preseliti na plažu te da će imati zaštitne maske za sve posjetitelje i da će im mjeriti temperaturu. Nakon što je do njih stigla odluka o zabrani održavanja festivala, pokušali smo kontaktirati njihov PR. Do zaključenja ovog broja nisu imali nikakvih komentara i nisu nam potvrdili hoće li i kad vratiti novac od ulaznica.

Zanimalo nas je i hoće li koncesionari na plaži imati povoljniju koncesiju, a za to su nas uputili u Upravni odjel za gospodarstvo. Pročelnica Ana Stilinović Rukavina pojasnila je kako nikakva odluka o pojeftinjenju koncesije nije donesena te da će se to razmatrati na kraju sezone, kad budu imali sve brojke i kad vide koliko je sezona bila uspješna. A što to sve znači u brojkama?
Prošle godine u Novalji je ostvareno više od 1,7 milijuna noćenja, a ove godine očekuje ih brutalan pad. Najcrnje procjene govore o padu od čak 90 posto gostiju...

- Mogu reći da je od ukupnog broja noćenja gotovo 900.000 ostvareno u privatnom smještaju, a u tom segmentu je riječ uglavnom o takozvanim party gostima. Tu će pad broja noćenja sigurno biti najizraženiji. Dobro je što je gotovo trećina noćenja u Novalji lani bila ostvarena u kampovima, koji se u sadašnjoj situaciji mogu možda najlakše i najbrže prilagoditi mjerama zaštite od epidemije korone te otvoriti svoja vrata gostima poštujući pri tome sve mjere održavanja udaljenosti i izbjegavanja masovnih okupljanja. Na Zrću je teško zamisliti provedbu takvih mjera - pojasnila je direktorica novaljske Turističke zajednice Marina Šćiran Rizner za Večernji list sredinom svibnja.

Novalja: After party u klubu Aquarius trećeg dana Fresh Island festivala na Zrću

A na Zrću se uvijek dobro trošilo. Partijaneri, koji su cijele godine čekali divlje tulume do jutra, poznati su kao dobri platiše. Kako je to više puta isticao gradonačelnik Novalje Dabo, svaki od njih ondje bi na dan trošio oko 120 eura.

- Kad to pomnožimo s brojem od oko 800.000 noćenja, koliko oni ostvare, govorimo o gotovo 100 milijuna eura, što je golem novac - rekao je Dabo za Večernji list.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Glumci i pjevači predvođeni legendarnom Tajči ove subote rasplesat će Bjelovar!
PROMO

Glumci i pjevači predvođeni legendarnom Tajči ove subote rasplesat će Bjelovar!

BOK Fest održava se u Bjelovaru se od 26. travnja do 9. svibnja. Uz desetak vrhunskih predstava domaćih i stranih kazališta, Bjelovarčani će tijekom festivala imati priliku uživati i u brojnim popratnim događanjima

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad
Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.