Obavijesti

Show

Komentari 3

Tko su bivši danski prinčevi? Od vojne obuke su odustali, a baka im oduzela titule prošle godine

Tko su bivši danski prinčevi? Od vojne obuke su odustali, a baka im oduzela titule prošle godine
4

Sredinom siječnja, Margareta II. više neće biti na tronu, a djeci svog sina Joachima od prvog mjeseca prošle godine već je oduzela titule pa tako više nisu prinčevi

VIDEO

Danska kraljica Margareta II. (83) je abdicirala. Nakon 52 godine odlazi s trona, točnije od 14. siječnja više neće biti kraljica, a nasljedit će je najstariji sin Fredrik. Što se tiče njenog drugog sina, princa Joachima, on se 2004. rastao od grofice Aleksandre pa se ponovo oženio s princezom Marie. Njegovi sinovi, najstariji unuci danske kraljice, Felix i Nikolai nažalost izgubili su svoje titule već 1. siječnja prošle godine.

Sin danske kraljice bio je razočaran

Baka je tako odlučila, a po novom oni su grofovi i Njihove Ekselencije, a zadržat će i svoja mjesta u redu za nasljeđivanje danskog trona.

- Svi smo jako tužni. Nikada nije zabavno vidjeti kako se vašu djecu loše tretira. Nalaze se u situaciji koju ne razumiju. Dobio sam obavijest pet dana unaprijed da kažem svojoj djeci da će im na Novu godinu biti oduzet identitet. Jako, jako mi je žao što vidim da ne razumiju što im se događa - rekao je Joachim za danske medije u rujnu 2022.

Suprugu nije dodijelila titulu kralja

Inače, danski princ Henrik, suprug Margarete II. preminuo je 2018. godine, a svojoj ženi kraljici nikad nije oprostio što mu nije dodijelila titulu kralja. Smatrao je to nepoštivanjem i zato nije htio ih pokopaju zajedno.

Margareta II. je prihvatila njegovu odluku čime je prekinuta tradicija stara 459 godina. Kraljevski parovi uvijek su do tada bivali sahranjeni zajedno u katedrali Roskilde, zapadno od Kopenhagena.

Djetinjstvo prinčeva

Što se tiče princa Joachima, oženio se groficom Alexandrom 1995. u Kopenhagenu, a 1999. rodio im se Nikolai, a potom 2002. i Felix. Njihovi su sinovi odrasli između vreve Kopenhagena, u kojem je i smještena kraljevska obitelj, i rezidencija njihovih roditelja u Europi. Ljetne su praznike provodili u dvorcu blizu francuskog Toulousea, a od 1993. do 2014. princ Joachim je službeno živio u dvorcu Schackenborg u južnom Jutlandu, pa su i kao dječaci tamo živjeli.

Nikolai je pohađao, poput svog oca, Krebs, a potom se prebacio u prestižnu školu Herlufsholm u Næstvedu. Felix je također školovanje započeo u Krebsu, no on je onda odlučio srednju školu završiti u gimnaziji Gammel Hellerup, čime je postao prvi član danske kraljevske obitelji koji je pohađao javnu školu.

Joachim i Alexandra rastali su se 2005. godine, a njihov je razvod bio ujedno i prvi u danskoj kraljevskoj obitelji od 1846. godine. Da je to bio veliki šok za Dance govori i da je tadašnji danski premijer Anders Fogh Rasmussen izrazio javno žaljenje u ime vlade.

Princ Joachim oženio se ponovno 2008. za Marie Cavalier, voditeljicu oglašavanja koja je rođena i odrasla u Parizu.

Danskog princa Marie je upoznala 2005., a njihovo 'udvaranje' trajalo je dvije godine prije negoli su zaruke postale službene. Zajedno su dobili sina Henrika (13) i kćer Athenu (19), s kojima žive u Parizu.

Odustali od vojne obuke

Što se unuka danske kraljice tiče, Nikolai je završio srednju školu, započeo je dvogodišnji vojni program za narednike Kraljevske danske vojske. Iz iste je otišao nakon samo dva mjeseca, smatrajući da karijera u vojsci nije ono što bi ga usrećilo. Umjesto vojske, odabrao je modne piste.

Još je u lipnju 2018. Nikolai, zahvaljujući svom lijepom licu i visini od 184 centimetra, dobio svoje prve modne angažmane te je nosio prvu reviju i to za Dior Homme. Koliko se svidio čelnicima te slavne modne kuće govori i da je od tada njihov omiljeni model - bio je zaštitno lice kampanje iz 2019. godine, a nosio je revije i tri godine za redom, od 2019. do 2021. 

Njegovim je stopama krenuo i mlađi Felix, koji je u veljači ove godine snimio kampanju za zlatarnicu Georga Jensena i njegovu kolekciju Reflect. Također je pohađao vojnu obuku pa odustao nakon 2 mjeseca.

POSLUŠAJTE HIT PJESMU LIDIJE BAČIĆ LILLE:

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Filip iz 'Braka na prvu' pozirao s prijateljima, a detalj je zbunio fanove: 'A gdje ti je prsten?'
NIJE IM JASNO

Filip iz 'Braka na prvu' pozirao s prijateljima, a detalj je zbunio fanove: 'A gdje ti je prsten?'

Filip Belić podijelio je fotografiju koja je privukla veliku pozornost fanova

Demi Moore (61) snimila video u bikiniju pa zapanjila fanove: 'Zgodnija je od svojih kćeri...'
'KAKO JE MRŠAVA'

Demi Moore (61) snimila video u bikiniju pa zapanjila fanove: 'Zgodnija je od svojih kćeri...'

Popularna glumica i bivša supruga Brucea Willisa snimila se sa svoje tri kćeri kako trči na plažu
Bravo, Marko! Baby Lasagna je opet prvi na kladionicama! Ima najviše šanse za pobjedu do sad
VELIKI USPJEH

Bravo, Marko! Baby Lasagna je opet prvi na kladionicama! Ima najviše šanse za pobjedu do sad

Lasagna je krajem veljače zasjeo na prvo mjesto na kladionicama te ga je držao mjesec dana. Neko je vrijeme bio drugi, a sad je ponovno na tronu