Show

Komentari 0

Tunel Grič idealno je 'kazalište'

Tunel Grič idealno je 'kazalište'

Projekt Enesa Vejzovića 'Obavezan smjer' odvijat će se u zagrebačkoj atrakciji u samom centru. U tunelu će biti postavljeno osam 'soba', a gledatelji će ih obilaziti, uz poštovanje svih mjera

Od veljače ansambl zagrebačkog kazališta Gavella nema krova nad glavom. Potres ih je izbacio iz Frankopanske ulice, no ansambl se nije odmarao.

Imali su nekoliko sjajnih projekata, a sad je na redu i Enes Vejzović. 'Obavezan smjer' ima premijeru u subotu, 12. prosinca.

- Gledatelj sam ulazi u predstavu, kažem 'u' predstavu jer zamišljenog zida između njega i glumaca nema. On nije promatrač, nego aktivni sudionik predstave. Radi se o mračnom psihotrileru u kojem će gledatelji imati priliku uzeti ulogu svjedoka, istražitelja, pa čak i osumnjičenika u jednom kafkijanskom zapletu - rekao je Vejzović.

U tunelu će biti postavljeno osam 'soba', a gledatelji će ih obilaziti, uz poštovanje svih mjera.

Predstava traje od 30 do 35 minuta, a na jednu može doći najviše četiri gledatelja, ako su zajedno (obitelj, prijatelji...).

Nakon što prođu dvije sobe, tad u predstavu ulaze sljedeći gledatelji. 

- Od početka pandemije u kazalištu se smanjivao broj gledatelja, pao mi je na um jedan model kojeg se takve restrikcije ne dotiču, a to je 'kazalište za jednoga gledatelja' - rekao je Enes i nastavio: 'Tunel Grič nametnuo se kao idealan prostor za ovaj Gavellin beskućnički izlet'.

Objasnio je i kako je došlo do projekta:

- Pokušao sam svoja znanja i oduševljenost alternativnim kazalištem iz mladosti upotrijebiti u preoblikovanju tradicionalnog kazališta koje, bojim se, u ovakvim vremenima gubi smisao. Te više nego poluprazne dvorane koje, kad su i 'pune do zadnjeg COVID mjesta', i dalje djeluju pretužno - i publici i glumcima.

Najčitaniji članci