Obavijesti

Show

Komentari 24

Tužna vijest: Književnik Pajo Kanižaj preminuo u 77. godini

Tužna vijest: Književnik Pajo Kanižaj preminuo u 77. godini
6

Kanižaj je dobitnik mnogih domaćih nagrada za humorističko-satiričko stvaralaštvo kao i prve nagrade na Međunarodnom festivalu humora u Italiji

VIDEO

Književnik Pajo Kanižaj preminuo je jutros u 77. godini, priopćilo je Društvo hrvatskih književnika. O datumu i vremenu ispraćaja naknadno će obavijestiti, piše HRT.

Kanižaj je dobitnik mnogih domaćih nagrada za humorističko-satiričko stvaralaštvo („Zlatno Kerempuhovo pero“, „Zlatna sirena“) kao i prve nagrade na Međunarodnom festivalu humora u Italiji. U Tokiju je dobio nagradu za haiku. 

Na Prvoj (i jedinoj) smotri poslijeratne kajkavske lirike „Samobor-71“ nagrađen je „Zlatnom lirom“. Mnogo pjesama mu je uglazbljeno, a neke su i nagrađivane (Vužgi, Hrvatski kraj, Moja domovina, Beat na moru). 

U Koprivnici je 2006. dobio nagradu za životno djelo.

Pajo Kanižaj rodio se u podravskom selu Đelekovcu pored Koprivnice 22. srpnja 1939. godine. Đelekovec mu je rodno selo, a Koprivnica mu je rodni grad u kojem je živio od pete godine i završio školu i gimnaziju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

Kanižaj je bio glavni urednik satirično-humorističnih časopisa "Paradoks" i "Žalac" , te je uređivao humor u "Studentskom listu", "Vjesniku" i "Večernjem listu", a na Hrvatskoj televiziji uređivao je zabavne i humoristične emisije te serije za djecu.

Napisao je stihove za 42 slikovnice, mnoge kazališne predstave, radijske i televizijske emisije i dva cjelovečernja crtana filma. Kao dramski pisac napisao je nekoliko kazališnih, televizijskih i desetak radio-drama za djecu i radio-komedija od kojih su neke i nagrađivane. Napisao je i scenarij za cjelovečernji crtani film prema romanu Ivane Brlić-Mažuranić Čudnovate zgode šegrta Hlapića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu