Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
90 komentara

U 74. godini preminula je Ana Karić, diva hrvatskog glumišta

Legendarna hrvatska filmska, kazališna i televizijska glumica iznenada je umrla u Zagrebu u 74. godini. Vijest se brzinom munje proširila kazališnim krugovima

Goran Jakuš/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

U Zagrebu je u 74. godini iznenada preminula glumica Ana Karić, legendarna hrvatska filmska, kazališna i televizijska glumica.

Glumica je 13. svibnja 1941. godine rođena u Perušiću, a Akademiju za kazališnu umjetnost završila je 1963. godine u Zagrebu. Glumila je uloge raskošnih pučkih ljepotica te poslije likove otmjenih senzualnih žena. Pojavila se u filmovima poznatih hrvatskih redatelja Ante Babaje, Nikole Tanhofera, Zvonimira Berkovića, Krste Papića te mnogih drugih. 

Filmovi u kojima se pojavila su  'Carevo novo ruho' (1961.), 'Pustolov pred vratima' (1961.), 'Slučajni život' (1969.),  'Bablje ljeto' (1970.), 'Kuća' (1975.), 'Živi bili pa vidjeli' (1979.), 'Tajna Nikole Tesle' (1980.), 'Donator' (1989.), 'Krhotine - Kronika jednog nestajanja' (1991.), 'Pont Neuf' (1997.), 'Infekcija' (2003.), 'Punom parom' (1978.), 'Pseudologija', 'Noćni brodovi' (2012.). 'Putovanje na mjesto nesreće'(1971.). 

U kazalištu je glumila u Teatru &TD te Teatru u gostima. Iz njezinog kazališta su i na svojim službenim stranicama potvrdili da nas je glumica napustila. Među recentnijim ulogama joj je ona u televizijskoj seriji 'Na terapiji'. 

U Puli je dobila nagradu Fabijan Šovagović

Njezina karijera trajala je više od pet desetljeća. Karić je 2010. godine nagrađena desetom jubilarnom nagradom 'Fabijan Šovagović' za poseban doprinos glumaca hrvatskom filmu koju joj je dodijelilo Društvo hrvatskih filmskih režisera.

Za ulogu u filmu 'Noćni brodovi' na 59. filmskom festivalu u Puli 2012. godine je dobila Zlatnu arenu. 

- Ana Karić očaravajuće se preobražava od umorne i poražene umirovljenice u ženu u kojoj se još jednom razgorio zanos ljubavi, i to čini s velikom glumačkom snagom i manirom istinske dive - bilo je tada obrazloženje žirija. 

'Nekad nešto odigrate sjajno, a prođe nezapaženo, a nekada je obrnuto'

'Noćni brodovi' je prvi dugometražni film Igora Mirkovića, a svojom ulogom i sama je glumica bila zadovoljna. 

- Veseli me nagrada, veselila bi svakoga, ali ne bih bila ni iznimno nesretna da ju nisam dobila. Te nagrade su pitanje okolnosti u datom trenutku. Nekad nešto odigrate sjajno, a prođe nezapaženo, a nekada je obrnuto. Ovaj put mi je to drago jer ljudi vole moj film i ulogu koju sam napravila, a dobila sam i dobre kritike. Čak i ja, koja o sebi teško govorim i malo se gledam, imam osjećaj da sam ovoga puta stvarno nešto uspjela napraviti - rekla je tada glumica. 

Karić i Buzančić zajedno su radili 'Ljubavna pisma', a skupa su odigrali čak pet stotina predstava

Karić i glumac Boris Buzančić, koji je nažalost također danas preminuo, zajedno su radili na drami 'Ljubavna pisma' A.R. Gurneya koja je svojedobno bila nominirana za Pulitzera. Ana se tako našla u ulozi koju su igrale velike svjetske zvijezde poput Kathleen Turner, Elizabeth Taylor, Sissy Spacek, Sigourney Weaver.

Protagonisti ove drame sami su osmislili koncept predstave. Radnja se usredotočuje na samo dva lika, Mellisu Gardner i Andrewa Makepiecea Ladda III, koji se poznaju u dušu i čitaju pisma koja su si međusobno pisali od djetinjstva pa sve do poodmakle životne dobi. 

Ovo dvoje legendarnih glumaca zajedno su radili u brojnim filmovima i TV dramama, a skupa su odigrali čak pet stotina predstava. 

Nikad nije imala blokadu na sceni niti je zaboravila tekst

- Što sam starija i što više glumim, to je i uzbuđenje sve jače. Ali iskustvo me je naučilo da veća trema prije početka predstave za mene znači bolju koncentraciju - nedavno je izjavila glumica te se tada pohvalila da nikad nije imala blokadu na sceni niti je zaboravila tekst. Glumica je bila poznata i po tome što je uvijek bila savršeno dotjerana. Rijetko ju se moglo vidjeti nenašminkanu, a dame je uglavnom i glumila. 

Naši partneri pišu
Message