Obavijesti

Show

U ponedjeljak 15.10. premijera predstave o Vlahi Bukovcu

U ponedjeljak 15.10. premijera predstave o Vlahi Bukovcu
3

Petra Radin napisala je scenarij i režirala predstavu "Slikareva ruka", posvećenu životopisu jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara čije pariške radove upravo izlažu u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

VIDEO

Bio je to izazov ući u svijet mladog slikarskog genija, amatera, koji je tijekom djetinjstva proputovao oceane, napatio se i bio na rubu delinkvencije. I onda je iz snage koja se crpila upravo iz takvih tegobnih životnih iskustava odjedanput ušao u bajku, objašnjava redateljica i scenaristica Petra Radin iz Kazališta Tvornica lutaka dodajući kako je Vlaho Bukovac zahvaljujući dobrim ljudima sa samo 23 godine dobio priliku otputovati u Pariz kako bi se pokušao upisati na likovnu akademiju u klasi prestižnog profesora Cabanela.

- Profesor ga je odbio, tog Dubrovčanina skromnog podrijetla, nepoznatog znanja i umijeća, ali izuzetno napornog i tvrdoglavog. Vlaho je nagovorio profesora da ga ipak primi ako mu se svidi slika koju će naslikati do roka kojeg mu odredi. Izbezumljen od dobivene prilike nije mogao izabrati motiv slike. Mučio se, lomio ruke i mahao i odjedanput je zrak svjetla pao baš na njegovu ruku. Ruku! Naslikat će ruku - objašnjava Radin pozadinu djela Ruka koje je također na zagrebačkoj izložbi. Upravo je to djelo okosnica predstave koju scenaristički potpisuje Petra Radin pod nazivom "Slikareva ruka". U povodu izložbe predstavu će svakog ponedjeljka ugostiti Umjetnički paviljon. Za prvih 30 predstava učenici ne moraju kupovati ulaznice za predstavu, već samo za izložbu.

- U predstavi sudjeluju renomirani umjetnici. Vrhunski glumci – Frano Mašković, koji glumi u filmu “Osmi povjerenik” koji je kandidat za Oscara i Dušan Gojić, glumac HNK; autor originalne glazbe – prije neki dan dobitnik Global music Awards – genijalac Matej Meštrović, scenograf – slikar Mario Mišković, kostimografkinja – dizajnerica Đurđica Vorkapić i Hippy Garden te oblikovatelj svjetla Sven Čustović. Ja potpisujem tekst i režiju - istaknula je Petra.

Premijera predstave je 15. listopada u 18 sati u Umjetničkom paviljonu. Izložba "VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL – povijesni susret učenika i učitelja” u Umjetničkom Paviljonu u Zagrebu otvorili su 3. listopada, a posjetitelji je mogu pogledati do 6. siječnja 2019. godine.

PLAKAO PRED SVIMA U JAVNOSTI: Poznati pjevač saznao da je njegova bivša završila u bolnici i potpuno se slomio

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu