Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Uhitili Jane Fondu: 'Lagali su i zato sad moramo biti radikalni'

Video snimku na kojoj se vidi kako Fondi policajci stavljaju lisice na ruke i kako je odvode da stuba kongresne zgrade, objavila je i sama glumica na društvenim mrežama

Foto: Instagram/Screenshot
12 komentara

Glumica Jane Fonda (81) uhićena je u petak ispred zgrade američkog Kongresa u Washingtonu gdje je prosvjedovala protiv klimatskih promjena.

- Danas je policija Kongresa SAD-a uhitila 16 ljudi zbog nezakonitog prosvjeda na istočnoj strani zgrade - priopćila je u mailu Eva Malecki, direktorica za komunikacije kongresne policije. Dodala je kako će svi biti optuženi za neovlašteno okupljanje, ometanje i stvaranje nereda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Video snimku na kojoj se vidi kako Fondi policajci stavljaju lisice na ruke i odvode je od stuba kongresne zgrade, objavila je i sama glumica na društvenim mrežama. Malena skupina prosvjednika stajala je pored nje i zapljeskala joj.

Foto: Instagram

Fonda, glumica ovjenčana brojnim nagradama te aktivistica i bivši model, nedavno se preselila iz svojeg doma iz los Angelesa u Washington na četiri mjeseca kako bi se priključila pokretu protiv klimatskih promjena. Inspirirana je mladom švedskom aktivisticom Gretom Thunberg i Randallom Robisonom, odvjetnikom koji je prosvjedovao ispred zgrade južnoafričkog veleposlanstva 1980-ih da se zaustavi aparthejd.

Fondino uhićenje dio je njezina plana niza edukativnih tjednih okupljanja ispred Kongresa kako bi od vlade zahtijevala da bude djelotvorna u borbi protiv klimatskih promjena.

Foto: Instagram

Ti prosvjedi koje je Fond nazvala "Vatrogasne vježbe petkom" održavat će se u 11 sati prijepodne petkom ispred zgrade Kongresa, rekla je u nedavnom intervjuu za list Times. Svaki tjedan bavit će se drugim problemom. Uključit će se skupine poput Greenpeace, Friends of the Earth i Oil Change International, koji su svi protiv klimatskih promjena.

U intervjuu Fonda je govorila o detaljima promjena koje će se zahtijevati na tim prosvjednim okupljanjima.

Foto: Instagram

Rekla je da je najvažnije zaustavljanje svih novih dozvola za obradu fosilnih goriva na vodi i javnim zemljištima, jer bez obzira na to što radimo, ako to ne prestane, osuđeni smo na propast. Također je pozvala na to da se s vremenom postupno prestane s upotrebom fosilnih goriva tijekom 30 godina te da se osigura da radnici mogu pronaći poslove u drugim industrijama.

- Industrija fosilnih goriva morat će ostati bez milijardi i milijardi dolara u zemlji, i od njih će se tražiti da plate za nered koji su napravili - rekla je i dodala: 

- I ne osjećam ni zrnce kajanja zbog činjenice da moramo ustrajati na tome. Jer da su rekli istinu prije 30 godina, prijelaz je mogao biti umjeren, mogao je biti postupan. Ali budući da su lagali i skrivali ono što znaju, sada moramo biti radikalni.

Foto: promo

Fonda se nadala da će uzeti jednogodišnju stanku od Netflixove serije "Grace and Frankie", komične serije u kojoj igra, kako bi živjela u Washingtonu, no prema ugovoru ne može to učiniti. Kad serija završi, namjerava se vratiti na stube zgrade Kongresa, rekla je. Glumica ima dugu povijest političkog aktivizma. Sudjelovala je u pokretu za građanska prava 1960-ih, bila je glasan i kontroverzni protivnik vijetnamskog rata i podržavala je Crne pantere.

71st Cannes Film Festival 2018,Red carpet film  "Le Grand Bain" | Autor: Camilla Morandi/Milestone Media/PIXSELL/IPA/PIXSELL Foto: Camilla Morandi/Milestone Media/PIXSELL/IPA/PIXSELL

Ranih 1970-ih uhićena je u zračnoj luci u Clevelandu pod sumnjom za krijumčarenje droge. Laboratorijski testovi poslije su potvrdili da su tablete koje je nosila bili vitamini. Ne boji se ponovnog zatvaranja.

- Imam 82 godine, proživjela sam to i prije - rekla je u intervjuu i dodala:

- Mislim, ne mogu biti više napadnuta nego što već jesam. Pa što (Trump) može? Nemam što izgubiti.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Naši partneri pišu
Message