Obavijesti

Show

Komentari 0

Umro je Jean-Jacques Sempe, poznati francuski karikaturist

Umro je Jean-Jacques Sempe, poznati francuski karikaturist
1

Francuski majstor humora i poezije koji je u sebi spojio skromnost i ironiju, Sempe je od 1950. do danas stvarao djelo puno dobrote: od crteža za New Yorker, Paris Match  i L'Express do ilustracija za "Nikicu"

Francuski crtač Jean-Jacques Sempe, poznat po ilustracijama pustolovina "Nikice" i duhovitim novinskim karikaturama, umro je u četvrtak u 89. godini, rekla je njegova supruga Martine Gossieaux Sempe za AFP.

- Karikaturist Jean-Jacques Sempe umro je mirno 11. kolovoza (2022.) u 89. godini u svojoj vikendici, uz njega su bili supruga i prijatelji - rekao je Marc Lecarpentier, njegov biograf i prijatelj, u izjavi za France Presse.

U 19. godini preminuo je glumac Tyler Sanders, poznat po ulozi u seriji 'Fear the Walking Dead'
U 19. godini preminuo je glumac Tyler Sanders, poznat po ulozi u seriji 'Fear the Walking Dead'

Veliki francuski majstor humora i poezije koji je u sebi spojio skromnost i ironiju, Sempe je od 1950. do današnjeg dana stvarao djelo puno dobrote: od crteža za New Yorker, Paris Match  i L'Express do ilustracija za "Nikicu".

Sempe je bio među umjetnicima koji su najviše radili za New Yorker, za koji je nacrtao stotinjak naslovnica.

Rođen je 1932. u Pessacu, blizu Bordeauxa, a u karijeri je ilustrirao desetak knjiga, "Saint Tropez", "Tout se complique" i "Nikica", koje se danas prodaju u 15 milijuna primjeraka.

Sempe je bio izvanbračno dijete, fizički zlostavljano i mucavo, daleko od djetinjstva koje je imao njegov junak Nikica, kojeg je oživotvorio zajedno s Goscinnyjem u idealiziranoj Francuskoj 1950-ih.

U njegovim crtežima, bilo da je riječ o autobusu koji noću prolazi mostom preko Seine, glazbenicima, biciklistima, gutačima vatre, prizorima iz Central Parka, Saint Tropeza ili Luksemburškog parka, uvijek se mogla prepoznati njegova omiljena tema: čovjekova malenost u prirodi, njegova osamljenost u gradskoj vrevi, njegove nedoumice, pretjerane ambicije i ograničenost timskog duha.