Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
56 komentara

Usamljena Diana: Mladost je provela sama ispred televizora

Njezina majka Frances je supruga Johna ostavila radi drugog muškarca, što je 6-godišnju Dianu toliko šokiralo da je neko vrijeme prestala pričati i jesti, samo je sjedila na kućnom pragu i čekala majku

Pictured in 1970 Friday 31st August - 15 years since Dianas death
Foto: Profimedia
56 komentara

Iako su je mnogi nazivali 'princezom iz naroda', pokojna Diana Spencer rođena je u aristokratskoj obitelji. Bila je loša učenica i povučena djevojčica nesretnog djetinjstva, no oduvijek je, kažu prijatelji, imala osjećaj da će njezina sudbina biti posebna i drugačija.

[video: 1195956 / ]

- Nikad u životu roditelji mi nisu rekli da me vole ili me čvrsto zagrlili. Eventualno bih dobila pusu u obraz – rekla je Diana koja je zbog toga cijeli život žudjela za ljubavlju.

Jaki osjećaj sudbine

Unatoč 'zlatnom podrijetlu', Diana je odrastala u domu bez mnogo ljubavi s roditeljima čiji brak od početka nije funkcionirao. Njezina majka Frances je supruga Johna ostavila radi drugog muškarca, što je 6-godišnju Dianu toliko šokiralo da je neko vrijeme prestala pričati i jesti, samo je sjedila na kućnom pragu i čekala majku.

Pictured in 1970 Friday 31st August - 15 years since Dianas death | Autor: Profimedia Foto: Profimedia Bila je iskompleksirana jer je mislila da je glupa i neobrazovana u usporedbi s drugim plemićima

Otac je u procesu razvoda dobio skrbništvo nad četvero djece, a kad je Diani bilo 13 godina, oženio je Raine, barunicu od Dartmoutha. Djeca su je prezirala, a za svadbu su saznali iz novina. Dvije starije sestre, Sarah i Jane, te mlađi brat Charles nagovorili su Dianu da u njihovo i svoje ime ocu 'očita bukvicu'.

Diana je ušla u prostoriju, oca udarila posred lica i rekla: 'Mi Raine preziremo, da nam više nikad nisi tako nešto napravio'. Unatoč tužnom djetinjstvu i neobičnim tinejdžerskim godinama koje je, objasnila je Diana, provela u samoći ispred televizora, oduvijek je znala da je 'stvorena za nešto više'.

- Znala sam da nešto veliko dolazi u mojem smjeru. Nisam znala hoće li doći za mjesec dana ili godinu, ali imala sam taj jaki osjećaj da sam stvorena za nešto veliko. Bio je to osjećaj sudbine – tvrdila je Diana.

Princess Diana with the English National Ballet | Autor: Peter Nicholls/News Syndication/PIXSELL/NI Syndication/PIXSELL Foto: Peter Nicholls/News Syndication/PIXSELL/NI Syndication/PIXSELL

Kao djevojčica nije bila odličan đak, a u kasnijim je intervjuima priznala kako su joj kao djetetu često govorili da je 'tupava' i kako je bolje da se osloni na izgled. U školi je pokazivala sklonosti ka glazbi i sportovima, poput gimnastike i plivanja. U jednom je trenutku upisala i koledž u Švicarskoj, ali se ubrzo vratila i počela raditi kao dadilja u Londonu. Sve se počelo mijenjati kad je upoznala princa Charlesa.

30 generacija plave krvi

Bio je 19 godina stariji i hodao je s njezinom sestrom Sarah, ali je ubrzo počeo zavoditi 19-godišnju Dianu. Charles i Diana viđali su se na neformalnim druženjima. On je nakon njezine sestre izmijenio niz djevojaka, ali bi u Dianinu društvu uvijek na nju obraćao pozornost.

Budućoj princezi to je, rekla je jednom, jako laskalo i podiglo samopouzdanje s kojim je uvijek imala problema. Mnogi kažu da je Diana u sebi imala više 'britanske plave krvi' od samog princa Charlesa čija je obitelj Windsor zapravo 'rukavac' njemačke kraljevske loze Saxe-Coburg i Gotha te koja je smrću kraljice Viktorije naslijedila dinastiju Hanover.

Guarding Diana: Protecting The Princess Around The World | Autor: Martin Keene/Press Association/PIXSELL Foto: Martin Keene/Press Association/PIXSELL

Njezina majka Frances Shand Kydd je kći baruna koji je bio blizak prijatelj kralja Georgea VI. Njezini daljni preci bili su plemići iz Irske, ali i članovi bogataških obitelji iz New Yorka, čiji su preci došli u Ameriku još 1620. godine na brodu Mayflower.

Dianin otac, John Spencer, po kojemu je Diana naslijedila titulu Lady, potječe iz jedne od najstarijih britanskih plemićkih obitelji. Spenceri 'korijene' vuku još iz 14. stoljeća. Osim Diane, poznati član obitelji Spencer je i Winston Churchill. Spenceri su grana kraljevske obitelji Stuart čiji su članovi svojedobno vladali i Škotskom i Engleskom između 14. i 17. stoljeća.

Htjela je biti plesačica

Nekoliko godina prije smrti priznala je da bi se, da nije princeza i dobrotvor, bavila plesom. To ju je kao djevojčicu najviše zanimalo i htjela se baviti baletom.

Dadilja ju je obožavala

Dianina dadilja tvrdi kako je Diana kao malo dijete bila šaljiva, razigrana i uvijek dobre volje. Voljela je krasti kolače iz kuhinje, a jedino ju je boljelo roditeljsko ignoriranje. Odlazak majke ju je shrvao.

Foto: Večernji.hr

Muškarci je nisu zanimali

Dianu su kao tinejdžericu opsjedali kolege iz škole, no ona ih je odbijala. Charles ju je privukao, rekla je, jer je bio ostvareni muškarac, a ne balavac.

Prvi poslovi u Londonu

Diana nije završila školu u Švicarskoj. Odselila se u London te počela raditi kao dadilja i kuharica. Živjela je u malenom stanu s čak tri druge zaposlene djevojke.

Naši partneri pišu
Message