Obavijesti

Show

Komentari 0

'Uvod u anatomiju' podignuo je svijest o spolnom zlostavljanju

'Uvod u anatomiju' podignuo je svijest o spolnom zlostavljanju
5

Na kraju epizode jedna od glavnih zvijezda serije, Ellen Pompeo poziva gledatelje da zatraže pomoć ako su bili izloženi spolnome nasilju. Pojasnila je na koji način doći do besplatne nacionalne telefonske linije

VIDEO

Jedna je epizoda dugogodišnje i omiljene tv-serije 'Uvod u anatomiju' uspjela podići svijest javnosti o spolnom nasilju te je ukazala na to kako potražiti pomoć, pokazala je američka studija. Epizoda pod nazivom 'Silent All Ove Year' na temu pristanka na spolni odnos i seksualnog nasilja emitirala se 28. ožujka ove godine. 

Na kraju epizode jedna od glavnih zvijezda serije, Ellen Pompeo poziva gledatelje da zatraže pomoć ako su bili izloženi spolnome nasilju. Pojasnila je na koji način doći do besplatne nacionalne telefonske linije za seksualno zlostavljane kojom upravlja udruga RAINN (Nacionalna mreža za suzbijanje silovanja, zlostavljanja i incesta).

Da bi istražili je li poruka imala utjecaj na gledatelje, i ako jest kakav, znanstvenici su analizirali trendove na Googleu i Twitteru dva tjedna prije i tjedan dana nakon emitirane epizode.

Trevor Torgerson i njegovi kolege iz Centra za zdravstvene znanosti u gradu Tulsi u Oklahomi analizirali su koliko su se često pretraživali pojmovi poput 'silovanje, zlostavljanje i nacionalna mreža za pomoć kod incesta'. Potom pojmovi 'RAINN', 'spolni napad',  'silovanje', 'linija za pomoć kod spolnog nasilja', kao i tvitovi u kojima se spominje @RAINN. Istodobno su kontaktirali RAINN da bi dobili podatak o broju poziva 48 sati nakon emitiranja epizode.

- Prijava na Twitter račun @RAINN i objave u kojima se spominje 'linija za pomoć pri spolnom napadu' povećala se za 1,097 posto dan nakon emitiranja epizode - rekao je student medicine Trevor Torgerson. 

Broj poziva povezanih sa spolnim nasiljem posebnoj liniji 'National Sexual Assault Hotline' povećao se za čak 43 posto u prvih 48 sati nakon emitiranja epizode, a pretraživanje termina 'RAINN' bilo je za 41 posto veće nego što se očekivalo. Broj objava u kojima su se spomenuli pojmovi 'RAINN' i 'linija za prijavu spolnog nasilja' povećali su se za 292 posto više nego što je uobičajeno. 

- Autori studije istaknuli su da su Google i Twitter samo dvije mjere za podizanje svijesti i angažmana javnosti kada je posrijedi spolno nasilje. Ranije studije su pokazale da gledatelji puno nauče gledajući televizijske emisije, a nerijetko i djeluju nakon što su pogledali neku emisiju - kazala je Kate Langrall Folb, ravnateljica udruge Hollywood, zdravlje i društvo.

Zbog svega spomenutog nam je vrlo važno da podaci i prikazi zdravlja budu što točniji, rekla je. 

- Televizijske priče mogu imati snažan utjecaj na gledatelje, a kada ih povežemo s konkretnim potezima, poput telefonskih linija ili internetskih stranica, vidimo značajne rezultate, obično neposredno nakon objave - kazala je Folb. 

Autori studije kažu da je epizoda možda imala snažniji utjecaj na gledatelje zbog karizme glavne glumice. U epizodi je bila se prikazala scena u kojoj liječnici pružaju pomoć žrtvi silovanja. 

- Činjenica da se u emitiranoj epizodi obrađivala tema koja je već dugo stigmatizirana, vrlo je važna - rekao je Torgerson.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao