Obavijesti

Show

Komentari 0

Yuri (ST!llness): Na zadnjem albumu smo najviše naučili

Yuri (ST!llness): Na zadnjem albumu smo najviše naučili
1

Publika će u petak u jednoj večeri moći vidjeti izložbu originalnih ilustracija basiste ST!llnessa Marka Pinjuha, promociju spota „Terapija“, kao i live koncert benda

VIDEO

Nakon odmora od mnogobrojnih koncerata duž cijele regije, ST!LLNESS, u petak, 1. ožujka u klubu Žedno Uho sprema nekoliko iznenađenja. Publika će u jednoj večeri moći vidjeti izložbu originalnih ilustracija njihovog basiste Marka Pinjuha, promociju spota „Terapija“ i live svirku. Uoči koncerta nam je na nekoliko pitanja odgovorio frontmen benda, Ivan Jurić Yuri.

1. Tko je imao najveći utjecaj na glazbu St!llnessa?

Taj odgovor je jako teško dobiti od jednog čovjeka. U stvaralačkom dijelu benda nas je sedam pa lista utjecaja ne bi stala na stranicu. Neki umjetnici koji su po utjecaju na većinu nas zajednički bili bi RATM, ADF, Bob Marley, Mars Volta, Public Enemy, Pink Floyd, Manu Chao, Sublime, The Clash, The Prodigy, Beastie Boys, Cypress Hill, Massive Attack... i dalje je još milijun izvođača koje bi nabrajali svaki posebno. Ima tu i dosta domaćih i "regionalnih" izvođača koje namjerno ne nabrajam ne bi li se ogradija od odgovornosti da nekoga zaboravim.

2. Tko vam je najveći idol u glazbi trenutačno?

Joj, ne znam. Trenutno preslušavam cijelu diskografiju Squarepusher-a i totalno sam oduševljen i očaran sa kompletnim radom - stvaralaštvom i produkcijom. Ne mogu o glazbi pričat sa "stručnog, muzičkog" stajališta. Muzika je za mene energetska pojava prije postojanja samih ljudskih bića. Preduvjet za sami život. Najveću inspiraciju trenutno crpim iz zvukova u prirodi i meditacija te nekih novih jungle i breakbeat izdanja, koje čujem kada izađem vani na party. Ostale članove benda bi tribalo pitati posebno.

3. St!llness su pripremili i svoj treći studijski album. Na kojem albumu vam je bilo najdraže raditi dosad?

Pa na ovom. Jer smo se sami mučili sa svime i tako najviše naučili. Zahvalni smo Siniši iz Soundcage-a i posebno Valentu iz RKF studija na velikoj pomoći. Puno smo napredovali radeći sa Shot-om i Erolom iz Elementala na prvom i sa Nikšom na drugom albumu. Ostalo smo naučili i skupljali iskustvo radeći sa prijateljima i promatrajući njihove projekte. Ja sa Lukom i ostalom ekipom iz TBF-a i sa Antenatima. Musa, naš klavijaturist, stalno izbacuje svoja solo elektronska izdanja i radi sa puno ljudi okolo. Skupiš svo znanje šta imaš, dobru volju, hrabrost, stisneš fige i upustiš se sam u avanturu.

4.  S kim bi voljeli glazbeno surađivati?

Osobno sa Bjork ili nekim ko je bizaran i genijalan na sličan način. Volio bih da se Rambo Amadeus proglasi božanstvom pa nama prepusti titulu "Svjetskih Mega Careva" ili da barem pod njegovim blagoslovom budemo "Apsolutni Vladari Balkana", al to možda ipak ne spada u glazbene suradnje, hehehe.

5. Po čemu je "Terapija" poseban singl?

Bavi se temom marihuane. Cilj ove pjesme je "desotonizacija" korisne ljekovite i industrijske biljke za vrijeme velike prohibicije. Pokušavamo na duhovit način, primjeren svim uzrastima, upozorit koliko je apsurdno, neuko i bahato proglašavat nelegalnim darove prirode koji su tu na planeti još od prije ljudskih bića. Bojimo se da je na listi "nelegalnih" biljaka idući luk ili možda grožđe pa reagiramo na vrijeme. Poseban je po tome što je ovo naš prvi crtić-spot pa nas to jako veseli.

6. Sprema li St!llness neku veću turneju ove godine i planirate i festivale ili samo klupske koncerte?

ST!LLNESS svira uvijek! Gdje god nas zovu. Obično je u odnosima pola festivalske, pola klupske svirke. Naša turneja traje zadnjih sedam godina i nastavlja se sve dok budemo stvarali dalje. Ljeti sviramo češće pa bi ove godine voljeli malo pojačati zimu, no vidjet ćemo što vrijeme nosi. Koliko poslodavci dozvole zaposlenim članovima benda i koliko nas organizatori budu zvali.

7. Što se od St!llnessa može očekivati u narednih godinu dana?

Još jedan spot za "Samo još jedan blues", neka remix izdanja pisama sa albuma, i pred kraj godine spot za "Naivu". Ostalo možete provjeriti na koncertima gdje ćemo isprobavat kako zvuče nove stvari koje trenutno radimo u garaži.

8. A što publika može očekivati u petak u Žednom uhu?

Otprilike dvosatnu svirku koja će biti presjek sva tri dosadašnja albuma, Pipinu izložbu, promociju spota na filmskom platnu, nešto novo iz garaže i mnogostruki povrat energije koju sama publika pošalje tokom svirke. Bit ćemo ST!LLNESS zajedno i osim izložbe i spota, zapravo, sve isto kao i na svakoj našoj svirci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice
EUROSONG SE BLIŽI

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice

Prema anketama koje je proveo savez OGAE, Baby Lasagna je na prvom mjestu za pobjedu na Eurosongu
Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...
'OVO JE SPRDNJA'

Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...

Kada nije bio u bež tangama, Finac Windows95man pjevao je i plesao u kratkim trapericama s otkopčanim šlicem.