Obavijesti

Show

Komentari 17

Za Božić jedu škampe i jastog, te pošalju čak 750 čestitki...

Za Božić jedu škampe i jastog, te pošalju čak 750 čestitki...
5

Božićne blagdane kraljevska obitelj već tradicionalno slavi u Sandringhamu u Norfolku, a na obilježavanju tog posebnog dana najčešće su prisutni samo najbliži članovi

VIDEO

Iako su neki od njih vrlo neobični, tradicionalni blagdanski običaji u kraljevskoj obitelji moraju se poštivati. Kako donosi Marie Claire, na kraljevskom je dvoru tradicija vrlo važna, a u običajima uvijek sudjeluju svi članovi kraljevske obitelji. Već je poznato da se članovi kraljevske obitelji moraju vagati prije i poslije božićne večere, ali to nije sve.

Ludi su za slanjem božićnih čestitki

Članovi kraljevske obitelji nikad ne zaborave na božićne čestitke, a kraljica Elizabeta (93) i princ Philip (97) godišnje pošalju i preko 750 potpisanih čestitki. Međutim, oni nisu jedini koji toliku pažnju posvećuju slanju božićnih čestitki. To isto rade i princ Charles (71) i Camilla (72), baš kao i William i Harry sa svojim obiteljima. 

Royal Christmas cards

Božić slave u Sandringhamu

Iako članovi kraljevske obitelji blagdane inače uvijek provode u Buckinghamskoj palači, Božić ipak slave na nešto drugačiji način. Božićne blagdane sad već tradicionalno slave u Sandringhamu u Norfolku, a na obilježavanju tog posebnog dana najčešće su prisutni samo najbliži članovi obitelji. To je tradicija koje se Kraljica pridržava već godinama, a kuću u Sandringhamu kraljevska obitelj posjeduje od 1862. godine.

Velika balska dvorana na imanju se tako na Božić koristi kao kinodvorana gdje se već tradicionalno prikazuju omiljeni filmovi svakog člana kraljevske obitelji. Kraljica i princ Philip u Sandringhamu ostaju do 6. veljače, i to u čast kraljičina oca koji je tamo preminuo 1952. godine.

Kraljica organizira predbožićni ručak

Naime, kraljica Elizabeta II. svake godine prije Božića u Buckinghamskoj palači organizira ručak za sve članove kraljevske obitelji, uključujući i daljnje rođake poput princeze Eugenije i Beatrice. To je dobra prilika da se svi zajedno dodatno povežu i proslave blagdane na tradicionalniji način. Ovogodišnji predbožićni ručak okupio je sve članove kraljevske obitelji, pa i navodno posvađanu braću - prinčeve Williama i Harryja.

Na proslavu dolaze u posebnom vagonu

Svake godine uoči Božića, kraljica i princ vlakom putuju do postaje King's Lynn u Norfolku, odakle kreću na imanje Sandringham. Naime, tako tradicionalno provode Božić. Iako do svoje kuće u Sandringhamu putuju vlakom, Kraljica ipak putuje drugačije od ostalih. Ona iznajmljuje poseban vagon samo za sebe i svoju obitelj, dok ostali putnici moraju putovati u drugim vagonima.

Royal visit to Peterley Manor Farm

Božićni ručak ne prolazi bez pudinga 

Bivši kraljevski kuhar Darren McGrady otkrio je u kakvim sve delicijama na božićnom ručku uživaju članovi kraljevske obitelji. Na jelovniku su obavezno salata od škampa i jastoga, pečena purica, ali i neka tradicionalna jela. Naravno, ručak ne može proći bez tradicionalnog božićnog pudinga.

Princ Phillip bit će u bolnici do Božića, ne želi posjete obitelji
Princ Phillip bit će u bolnici do Božića, ne želi posjete obitelji

Pokloni se dijele tek kad stigne Charles

Kraljevska obitelj ima običaj da se pokloni ne smiju otvarati sve dok u Sandringham ne stigne princ Charles. Nakon njegova dolaska, osoblje odmah vadi sve poklone iz njegova automobila i postavlja ih na stol za svakog pojedinog člana kraljevske obitelji.

Pokloni moraju biti ludi i jeftini

Umjesto otvaranja darova na božićno jutro, kraljica Elizabeta II. odredila je nešto drugačije pravilo. Članovi kraljevske obitelji poklone tradicionalno otvaraju na Badnjak točno u 18 sati, a darovi moraju biti što luđi i jeftiniji. Prijašnjih godina, članovi obitelji potrudili su se da pokloni budu itekako zabavni. Princ Harry (35) tako je kraljici darovao kapu s natpisom 'nije li život kučka', a vojvotkinja Kate Middleton (37) poklonila je Harryju 'pribor za uzgajanje djevojke'. To je, dakako, bilo prije nego što je upoznao Meghan.

Prinčevi svakog Badnjaka igraju nogomet

Na sam Badnjak u večernjim satima, prinčevi William i Harry već tradicionalno igraju nogometnu utakmicu. Okupljaju se na obližnjem travnjaku gdje igraju zajedno s osobljem. Međutim, to nije sve, prinčevi obavezno na noge stavljaju svoje 'sretne' čarape - William nosi čarape najdražeg nogometnog kluba Aston Ville, dok Harry ima čarape Arsenala. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

zenzacija kolinda 12:39

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...