Obavijesti

Show

Komentari 7

Za književnu nagradu Fric u širem izboru je 14 kandidata

Za književnu nagradu Fric u širem izboru je 14 kandidata
5

PRESTIŽ Više od 50 naslova žiri je selektirao u dva kruga. U polufinalu ih je umjesto dosadašnjih 13 ove godine 14, a dobitnika ugledne književne nagrade u organizaciji tjednika Express saznat ćemo u siječnju 2021.

VIDEO

Za otprilike dva i pol mjeseca, u siječnju 2021. godine, po četvrti put bit će dodijeljena književna Nagrada Fric za najbolju proznu neprevedenu knjigu premijerno objavljenu u Hrvatskoj u razdoblju 1. 7. 2019 – 30. 6. 2020. Dodamo li ovoj četverogodišnjici i godinu dana priprema, mi smo, Express kao organizator, a glavni pokrovitelj je Barcaffe, s Nagradom Fric jednom nogom već u prvom pravome malom jubileju, i želimo ih si još puno. Lijepo je dijeliti, a Nagrada Fric dobitniku dodjeljuje i značajna financijska sredstva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Darko Cvijetić, dobitnik nagrade Fric 02:04

No to svakako nije jedina dobitna dimenzija nagrade, tu su i ugled te ulazak u društvo probranih, i medijski i marketinški poguranac za knjigu i autora te njezin materijalni dio i, možda najvažniji, dobitak za cijelu scenu i kulturu. Ove pandemijske 2020. godine, u kojoj je sve poremećeno pa je održavanje ikakvih kontinuiteta teže i dragocjenije, Nagrada Fric se uspijeva držati svojeg rasporeda, voznog reda, po kojemu se kandidati prijavljuju do 1. 9. 2020. godine, pa se utvrđuje valjanost kandidatura i konačno dobiva popis naslova koji konkuriraju. I ove godine je to više od 50 naslova i izazov za žiri koji ih selektira u dva kruga pa konačno dodjeljuje nagradu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Žiri čine, što je posebnost i dio identiteta ove nagrade, kompetentni čitatelji koji su ostvarili vrhunske rezultate u svojim disciplinama. Poimence: Biljana Romić (predsjednica), Vesna Degoricija, Jagna Pogačnik, Vlado Martek, Hrvoje Klasić i Igor Vikić.

Nagrada Fric: 'Pisci više ne bježe od politiziranih tema'
Nagrada Fric: 'Pisci više ne bježe od politiziranih tema'

U prvom krugu se izlučuje 13 kandidata za mobilnu skulpturu žiroskopa, simbola stabilnosti i ustrajnosti koji smo vezali uz Frica, no ove godine je žiri odlučio, zbog istog broja glasova, da širi izbor čini 14 naslova. Sve o tim naslovima moći ćete čitati idućih dana u izdanjima 24sata i Expressa, posebno u BestBooku od 6. studenog, koji je većim dijelom posvećen Nagradi Fric. Svi tekstovi koji se napišu o knjigama i autorima te podijele na pratećim platformama 24 sata i Expresssa i pripadnim društvenim mrežama, sav taj simbolički kapital je još jedna osobitost Nagrade Fric. Uočljivost knjige i autora strelovito raste već i uvrštenjem u širi izbor Nagrade. Lani je jedan autor užeg izbora, koji nije dobio nagradu, rekao da nema ni blizu domaće nagrade (što nam je žao) koja toliko dobro i opsežno predstavi knjigu i autora kao Nagrada Fric, i laskavo i uhu ugodno dodao: 'Svaka vam čast'. Druga je pak autorica rekla da otkad joj je knjiga ušla u širi, pa u uži izbor, prodaja je silno porasla. Drago nam je što je tako.

Zagreb: Dodjela književne nagrade FRIC za najbolju knjigu fikcijske proze

Ove godine će ipak nešto biti drugačije. Samo proglašenje naslova koji ulaze u širi izbor bit će fizički održano u knjižari Frakture, u četvrtak, 5. 11. od 20 sati, uz prijenos uživo na stranici 24sata i Facebook stranici Nagrade Fric. U programu sudjeluju Biljana Romić, predsjednica žirija, Jagna Pogačnik, članica žirija i Kruno Lokotar, koordinator nagrade. Ubuduće će ista knjižara kao partner prvog petka u mjesecu predstavljati Bestbookovu knjigu mjeseca uz prisustvo autora, urednika, kritičara, prevoditelja, već po potrebi. Novi važan program je dakle na pomolu. Također, ove godine se proglašenje šireg izbora odvija i pod egidom Premium programa Interlibera, u znak podrške naporu i organizaciji Zajednice knjižara i nakladnika pri HGK, koja se spremila na mogućnost otkazivanja Interlibera pa uz potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Zagreba pripremila program 'Knjiga svima i svuda', čiji se festivalski dio odvija pod egidom već (pre)poznatog Premium programa u koji je kao prvi ušlo i ovo proglašenje.

Zagreb: U HNK dodijeljena književna nagrada Fritz

Idućih dana ćete moći kupovati online i gledati interliberske programe na stranici www.znk/knjiga-svima-i-svuda, a bit će prisutni i na internetskim stranicama 24 sata, Expressa i HTV-a, koji je i dobar dio termina svojeg televizijskog Trećeg programa ustupio Premium programu. Tako je korona nehotice umnožila arhive i raširila Interliber, i ne samo njega, uzduž i poprijeko zemlje, televizije i interneta. Proglašenje šest naslova koji će ući u uži izbor Nagrade Fric planiran je za početak prosinca, kad bi se trebao održati Sa(n)jam knjige u Puli i nadamo se da će se baš tamo i uživo dogoditi, a svakako vas nećemo uskratiti za prijenos događanja, ni u kojem slučaju. Ime četvrtog dobitnika/ce, nakon Damira Karakaša za 'Sjećanje šume', Jurice Pavičića za 'Crvenu vodu' i Darka Cvijetića za 'Schindlerov lift', doznat ćemo početkom 2021., nadamo se svima sretnije, a da će to biti dobitniku/ci, u to možete biti sigurni.

Jurica Pavičić dobitnik nagrade FRIC za najbolju knjigu fikcijske proze
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'
Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'