Obavijesti

Show

Komentari 86

Za novac koji je potrošila na garderobu mogla je kupiti vilu

Za novac koji je potrošila na garderobu mogla je kupiti vilu
23

Jedna od najpoznatijih pjevačica na Balkanu, Lepa Brena stigla je u Zagreb uoči svoja dva koncerta u zagrebačkoj Areni u kojima će publika uživati u subotu i nedjelju

VIDEO

Korzete je na pozornici nosila još 80-ih, puno prije svjetskih zvijezda. Krajem 70-ih pojavila se u vlastitim kreacijama koje je sama osmišljavala, a šivala ih je njezina mama, profesionalna krojačica. 

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Pokretanje videa...

00:15

Lepa Brena je i kao djevojka bila svjesna da ima lijepo tijelo i nije se sramila pokazati ga. Zarađivati je počela sa samo 16 godina. Tad je imala 84 kilograma, bila je prekrupna, prejaka i odlučila je da mora smršavjeti kako bi na sceni izgledala onako kako si je zamislila.

- Nikad mi netko nije rekao da sam debela, ali shvatila sam da me ima. Pa sam svaki put kad bih slobodnim ponedjeljkom dolazila mami nosila skice kostima - ispričala je Brena. 

Mama joj je tad rekla nešto što je prati cijeli život: “Centimetri otkrivenih bedara ne pokazuju seksualnost. Vulgarnost je izraz jedne žene, ali ti to nemaš u sebi pa možeš nositi i ovaj kostim”.

Lepa Brena stigla u Zagreb: S fanovima pozirala na adventu
Lepa Brena stigla u Zagreb: S fanovima pozirala na adventu

- Uvijek bi me ozbiljno pogledala sprijeda i straga te ponavljala: ‘Ti to možeš nositi jer ti lijepo stoji i znaš kako se to nosi’. Tako sam s blagoslovom roditelja išla na nastupe u tim svojim krpicama, haljinicama s resicama, koje su postale simbol jednog vremena - rekla je Brena. Sama je osmišljavala šljokičaste kostime, kratke suknje i hlačice u kojima je svojedobno zajahala Sašu Popovića. Brena je bila istinska atrakcija. Veliku buru izazvala je njezina slika s početka karijere na kojoj je mlada Brena u majušnom kupaćem kostimu. Tu su fotografiju tad proglasili jednom od provokativnijih izdanja. 

Brena je i tad znala kakva želi izaći na pozornicu. Po šljokičaste materijale odlazila je u Trst, bilo gdje u inozemstvo. Modni časopisi nisu joj trebali jer si je do najsitnijeg detalja osmislila kostim, a mama Ifeta marljivo je te ideje sprovodila u djelo.

- Ne znam ni sama koliko je bilo tih kostima. Nakupilo se, moja karijera traje od 80-ih. Godinama sam ih skladištila kod mame u Brčkom i onda je netko provalio u stan pa više nemam nijedan kostim iz tog doba. Danas garderobu koju više ne nosim uglavnom darujem jer, da čuvam sve što sam odjenula za scenu, trebalo bi mi milijun kvadrata - rekla je Brena.

Ima pune ormare, a kao i svaka žena, nikad nema što odjenuti. S putovanja se ne vraća bez osvježene garderobe. Uvijek, kaže, mora kupiti “još samo ove cipele, pa jednu torbicu”.

- Moj stil varira od dnevnog, poslovnog do scenskog. Odjeću mijenjam u skladu s ulogama koje imam tijekom dana. Volim klasiku kad sam na prijamima i koktelima jer to su trenuci kad je ‘dress code’ unaprijed određen. Decentnost i elegancija se podrazumijevaju - rekla nam je Brena. Za svakidašnju odjeću najdraže joj se uvući u traperice. Voli sportski stil, ali i to, ističe, ovisi kakvog je raspoloženja. 

- Onu pravu, veliku slobodu dopuštam si na pozornici. Scenski nastupi su moj poligon na kojemu se igram kako želim - kaže.

Na početku karijere nije se bojala izaći na scenu u krznenom kupaćem kostimu ili korzetima kakve će desetljećima kasnije nositi Madonna i ekipa. Nosila je i soknice na štikle, što je opet na drugim pjevačicama viđeno dvadesetak godina poslije. Novine su pratile svaki njezin korak, a Novosti 8 su 1983. godine objavile fotografije na kojima se slikala obnažena. Opet, prva među našim pjevačicama. Iako Brena tvrdi suprotno, mnogi su uvjereni kako je pjevačica s menadžmentom sama lansirala golišave fotografije. Na slici su se kroz prozirni veo vidjele njezine grudi. Brenin menadžment je htio zaustaviti rotaciju i otkupiti cijelu nakladu lista. Nisu u tome uspjeli, novine su se pojavile na ulici s kompromitirajućom slikom fotoreportera Dragana Petrovića, a Osmica se s dotiskavanjem prodala u oko 600.000 primjeraka. Ne zna reći koliko je u 35 godina karijere izdvojila za scensku odjeću, ali uvjerena je da bi za taj iznos mogla kupiti lijepu vilu. No iako djeluju glamurozno, mnogi su njezini kostimi zapravo bili jeftini.

Visoka cijena, tvrdi, ne jamči kvalitetu pred kamerama. Ne sviđa joj se surovost današnje modne scene. Ako se, smatra, ne uklapate u određene standarde, veličine, obujme grudi i struka, vi zapravo nemate što odjenuti jer su u drugim veličinama izbori prilično suženi - govori pjevačica.

Ni za sav novac svijeta neće obuti neudobne cipele. Noga, kaže, trpi težinu cijeloga tijela i vrlo se odgovorno odnosi prema tome.

- S druge strane, cipele daju šik moment i zaokružuju vašu modnu priču. One nepogrešivo odaju imate li stila ili ne - kaže i dodaje da ne zna koliko pari obuće ima doma. Među silnim štiklama nađe se, smije se, i pokoji par tenisica. Cipele su njezina najveća strast, a na drugom su mjestu torbice.

- Volim kombinirati torbicu i jaknu, ta dva komada moraju pristajati jedan uz drugi, i to se pokazalo punim pogotkom u više navrata. Kroz život me vodi načelo ‘manje je više’, no ne i na sceni, gdje volim da se sve sjaji i šljašti - rekla je Brena.

Šljaštilo se, prisjeća se, i na glazbenom natjecanju Hit parada početkom 80-ih. Da bi se pokazala u najboljem svjetlu, po Brčkom je s mamom tražila materijale.

Brena prizalogajila s Bandićem na ručku: 'Šarmantni Milan'
Brena prizalogajila s Bandićem na ručku: 'Šarmantni Milan'

- Kupile smo lame, šljokice, napravile bermude i veliki grudnjak. Mama mi je kosu isplela u onih nekoliko pletenica. Redatelj Hit parade Jovan Ristić izbacio je moju snimku jer sam bila, kao, previše otkrivena. Mislim da sam bila odjevena u skladu sa svojim godinama. Imala sam samo 22, savršeno tijelo, skinula sam 16, 17 kg. Bila sam uvjerena, a i danas sam, da je to izgledalo fantastično - kaže Brena. I tad je, kao i danas, bila ispred svojega vremena. Nekad je prkosila pokazujući duge noge koje su zaludile cijelu bivšu zemlju, a danas je dama s puno stila koja u javnost izlazi u decentnim odijelima, s vrlo malo, diskretne šminke.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Pokretanje videa...

21:06
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda
UŽIVALA SA SUPRUGOM

Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda

Glumicu Joan Collins često hvale zbog vitke linije koju održava s 90 godina. Sve je to rezultat, rekla je svojedobno, ustrajnosti u redovitom vježbanju i pravilne prehrane