Obavijesti

Show

Komentari 4

Zagreb postao središte kulture: 'Dolaze najbolji svjetski autori'

Zagreb postao središte kulture: 'Dolaze najbolji svjetski autori'

Dio programa Festivala svjetske književnosti će se odvijati uživo online putem Frakturinih web platformi te će ljubitelji književnosti imati priliku gostovanja pratiti putem web platformi 24sata

VIDEO

Gostovanjem istaknutih književnika iz Izraela, Bosne i Hercegovine te Hrvatske u nedjelju je u Zagrebu, na livadi pokraj zgrade HRT-a, otvoren 8. Festival svjetske književnosti, na kojemu do 12. rujna sudjeluje 60-ak autora iz 12 zemalja.  

POGLEDAJTE VIDEO:

- Bilo je zahtjevno sve organizirati, ali naša vjerna publika neće ostati bez najboljih književnika svijeta koje će imati priliku vidjeti na ovom festivalu. Sve smo organizirali u skladu s pandemijom te su ljudi sigurni. Većina programa će biti online, ali kvaliteta će ostati na najvišim razinama - rekao nam je glavni urednik nakladničke kuće Fraktura Seid Serdarević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ove godine, kako je u uvodnom obraćanju rekao glumac Ozren Grabarić, festival koji organizira nakladnik Fraktura održava se u iznimnim okolnostima epidemije koronavirusa, u prilagođenom formatu, pa će tako dio festivalskih programa, kao i svečano otvaranje, u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom biti prenošen na Trećem programu HRT-a, dok će se dio programa odvijati uživo online putem Frakturinih web platformi i u suradnji s 24sata.

Prvi gost prve festivalske večeri bio je jedan od najboljih svjetskih kratkopričaša, izraelski pisac Etgar Keret. Govorio je o svojem promišljanju o pandemiji Covida-19, koja ga, kako je rekao, "tjera na propitivanje prioriteta". 

Izraelski književnik govorio je i o "treniranju mišića empatije" kroz književnost u okolnostima 'novog normalnog', "s obzirom da svaki put kad čitate ili pišete neku priču ostavljate svoje tijelo i perspektivu i ulazite u tuđi um"; o svojem pisanju u kojemu se drži kratke priče jer je za njega "mjesto fikcije –mjesto konačne slobode" a kad bi pisao dulje priče morao bi "biti odgovorniji", te je izrazio uvjerenje kako u budućnosti "zagrljaji neće nestati", nego će postati dokaz istinske privrženosti - jer svaki će zagrljaj, po mišljenju toga pisca, predstavljati na neki način i rizik.

Nadalje, u razgovoru s piscem i urednikom Andrijom Škarom osvrnuli su se programski direktor FSK-a, Seid Serdarević i Roman Simić (Festival europske kratke priče, FEKP).

Složili su se kako je pandemija otvorila neke nove horizonte u kreativnosti "industrije iskustva" kojom se bave književni festivali. Tako, dok su neke stvari postale teško dohvatljive, neke su druge pak "postale dohvatljivije", budući da tehnologija omogućuje sudjelovanje u festivalu i nekih autora koji su inače teško dostupni za gostovanje u Hrvatskoj.

Ocijenili su kako je pandemija pokazala da je knjiga još uvijek itekako i živa i važna, te poručili da će napraviti sve kako bi sva uložena energija i entuzijazam na što bolji način doprli do publike.

U programu 8. FSK-a gostovat će 60-ak autora iz 12 zemalja, od kojih će neki na festivalu gostovati uživo pred kamerama, a neki iz svojih domova ili tv studija. U povodu svečanog otvorenja hrvatskoj su se čitateljskoj publici u nedjelju video-razglednicama sa svojim promišljanjima o pandemiji obratili neki od najvažnijih svjetskih pisaca, španjolski književnik Javier Cercas, Izraelac David Grossman, te talijanska spisateljica Francesca Melandri.

Gostovanje uživo u programu inicijalnog dana Festivala imali su i bosanskohercegovački književnik Semezdin Mehmedinović, kojemu je Fraktura upravo objavila zbirku autobiografskih zapisa "Ovo vrijeme sada"  te polonistica Đurđica Čilić, čija je zbirka pripovijesti, sjećanja i zapisa "Fafarikul" nedavno objavljena u izdanju Disputa.

Program se nastavlja u ponedjeljak, kada će Etgar Keret u 13 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu u kućici Barcaffea potpisivati knjige i družiti se s čitateljima, nakon čega će u 18 sati na tribini 'Razotkrivanje' u Knjižari Fraktura s autorom o njegovoj novoj na hrvatski prevedenoj knjizi "Kvar na rubu galaksije" (Fraktura, Laila Šprajc) razgovarati Roman Simić.

Slijedi okrugli stol "Europa nedovršena unija" (Knjižara Fraktura i live online, 20 sati) s Vladimirom Arsenijevićem, Borisom Budenom i Ivanom Sajko, nakon čega će se održati i tribina "Poezija u gradu" (HRT, HTV3), u kojoj će sudjelovati pjesnici Alen Brlek, Ana Brnardić, Branko Čegec, Denis Ćosić, Monika Herceg, Kruno Lokotar, Marija Skočibušić i Andriana Škunca.

Dio programa, osim na Sunčanoj strani Prisavlja kod HRT-a ili online, odvijat će se u novootvorenoj Knjižari Fraktura u Ulici Kneza Mislava 17 u Zagrebu, a na svakom događanju moći će prisustvovati i publika koliko to dopuštaju kapaciteti prostora uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'