Obavijesti

Show

Komentari 8

Zak: Pjesma 'Opasna' odmak je od mog dosadašnjeg stila...

Zak: Pjesma 'Opasna' odmak je od mog dosadašnjeg stila...
4

Jaskanski pjevač i kantautor Ivan Zak oduševljen je novim studijem u kojem, kaže, provodi sve slobodno vrijeme aranžirajući i skladajući ili boraveći negdje u prirodi

VIDEO

Srcolomac i hitmejker Ivan Zak (38) napravio je novu ljetnu pjesmu, domaći odgovor hitovima poput “Despacita”.

Zagrebački pjevač godinama je predano gradio svoju pjevačku karijeru. Osim što je danas jedan od najslušanijih domaćih glazbenika i kantautora, uz to je i poznati neženja za kojim luduju djevojke. Kad se ugase svjetla pozornice, glazbenici spakiraju svoje instrumente, a obožavatelji polako krenu kućama, pjevač Ivan Zak ima još posla. Razmišlja o novoj pjesmi ili što bi na idućoj svirci mogao poboljšati. Za sebe ne želi reći da je radoholičar, premda ga svakih desetak minuta zovu poslovni partneri ili kolege s estrade koji ga pitaju za savjet. Na koncertima, baš kao da je velika strana zvijezda, Zaku na pozornicu lete grudnjaci i plišane ogračke. Ruši rekorde slušanosti i prodaje albuma, a odnedavno glazbu stvara u vlastitu studiju. Noćna ptica kakva je, Zak je život podredio svojoj jedinoj strasti, a to je glazba.

Ljetni hit koji ste nedavno predstavili publici ponovno je obožavatelje ostavio bez daha. U čemu ste našli inspiraciju?

Cilj mi je bio napraviti nešto novo, neočekivano i dati malo otklona mom uobičajenom izričaju. Sve je krenulo od nekoliko ključnih riječi koje su mi se vrtjele po glavi - opasna, noć, kemija, provod. Tekst je zapravo nastao u jednom dahu, a tako se rodila i ideja kako bi trebao izgledati spot.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nižete hit za hitom, publika vaše pjesme pjeva uglas na nastupima, pa su vas kolege prozvali hitmejkerom. Nosi li to izvjesni pritisak u stvaralačkom pocesu?

Po prirodi sam perfekcionist. Kada postavite i ispunite plan, uvijek postoji sljedeći koji čeka i ta ljestvica se zapravo neprestano diže. Uvijek pokušavam napraviti nešto bolje, inovativnije. U jednu ruku natjecati se sam sa sobom. Pokušavam se maksimalno izuzeti osjećaju pritiska jer kreativnost i pritisak ne idu ruku pod ruku. Osluškujem sebe i pratim svoj tempo - rekao bih da je to moja formula za uspješno bavljenje ovim poslom.

Kako se snalazite u novom studiju? U čemu vam je rad olakšan, a u čemu je zahtjevniji?

Vlastiti studio mi je bitno olakšao rad - neprocjenjiv je osjećaj kad znam da me ne pritišću rokovi i da ne ovisim o nečijem rasporedu. Puno sam komotniji i opušteniji, što je za mene vrlo bitno.

Godinama surađujete s brojnim glazbenicima, s Beginima ste počeli intenzivno raditi na pjesmama. Dogodi li se katkad da napišete pjesmu nekome pa je poželite zadržati za sebe ili obrnuto?

Kroz stvaralački rad i suradnju s drugim glazbenicima naravno da se događaju različite stvari. Dogodi se da ponekad krenem s pisanjem pjesme za nekog, a na kraju je ‘prisvojim’ jer zaključim da najbolje odgovara mom karakteru. U tom pogledu si ostavljam maksimalnu slobodu.

S kim na estradi želite surađivati, a još niste imali priliku?

Najviše bih volio surađivati s mladim, talentiranim, a neafirmiranim glazbenicima, pronalaziti nove talente i upustiti se u posao s novim glazbenim nadama. Pomoći im u karijeri. Na estradi put prema uspjehu dug je i težak, uspijevaju najuporniji i najjači te oni kojima se zalomi da dobiju nečiju potporu. Puno je tu nepravde, lažnih obećanja, praznoga hoda. Nemali je broj glazbenika koji se na tom putu slome i odustanu te budu prisiljeni raditi nešto drugo jer se u ovom poslu jednostavno nisu uspjeli realizirati i ne mogu od toga živjeti. Vjerujem u mlade, neopterećene i talentirane ljude. Takvima treba dati priliku.

Zaredale su vam se i brojne glazbene nagrade. Što za vas kao kantautora to znači?

Nagrade su jednostavno potvrda uspjeha vašeg rada. Uvijek govorim da stvaram za publiku, da je publika moj glavni motivator i najvažnija instanca u životu jednog umjetnika. Stoga su mi najdraže nagrade one moje publike.

Svaki dan opisujete kao novu priliku za novi uspjeh i izazov. Koji je idući pred vašim vratima? Ljetne gaže ne staju. Kakvo vas ljeto očekuje?

Da, svaki dan nosi nešto novo i neočekivano te je upravo u tome bit i ljepota stvaralaštva. Nikad ne mirujem. Stvaram i kad spavam. Radim na novim materijalima, u planu mi je dovršiti album, no bez presinga. Ljeto je u punom jeku, puno nastupam, puno putujem i u ovom trenutku mi zapravo i najviše odgovara ‘radni predah’ između nastupa - možda zvuči čudno, no najopušteniji sam noću u svom studiju.

Hoćete li kamo na odmor? Planirali ste se vratiti u Crnu Goru, gdje ste snimali posljednji hit? Kakve su vam ambicije?

U ovom trenutku ne planiram odmor jer, kao što sam rekao, u punom sam pogonu i, dok je tako, teško mi je razmišljati kamo bih se išao relaksirati. Ne vjerujem da će to biti prije jeseni, mislim da ću onda uspjeti uhvatiti koji dan i otići negdje u prirodu, vjerojatno ne predaleko.

Koja je tajna ili recept kojim održavate svoj tempo života? Spavate li još danju, a radite noću?

Moj životni ritam nije se bitno promijenio - opisao sam to i u novoj pjesmi ‘Opasna’ - danju spavam, živim noću. I tako već dugi niz godina.

Dugo ste svirali na svadbama i svašta radili kako bi se probili, jesu li vam to lijepa sjećanja ili ne?

Prve sam gaže odrađivao na svadbama i toga me uopće nije sram, dapače. Neki se moji kolege srame tog dijela glazbenog puta koji su prolazili brojni autori. Ja sam na svoj ponosan. Imao sam bend, odličnu ekipu s kojom sam za svojih nepunih dvadeset godina zarađivao velik novac. Svirali smo svaki petak i subotu, od podneva do sutradan ujutro. Sve sam to prošao kako bih danas postao pjevač s kojim je zabava zajamčena. I to publika prepoznaje.

Je li s ljetom nova ljubav ušla u vaš život? Laska li vam titula da ste među najpoželjnijim hrvatskim neženjama? Jesu li vam roditelj uzor kad je riječ o braku?

Sve u svoje vrijeme. Zar su mi dodijelili titulu? Nisam znao. Nemam nekih uzora. Moji roditelji u sretnom su dugogodišnjem braku i rekao bih da su mi usadili prave vrijednosti kao čovjeku. U životu je uvijek bitan moment i osjećaj. Siguran sam da ću i ja to prepoznati kada bude vrijeme.

Jeste li tradicionalni romantik?

Nisam. Ne uklapam se u one kalupe o muškarcima koji kuhaju večere i pale svijeće, no sasvim je sigurno da ću za voljenu osobu preokrenuti svijet. Napravit ću sve što treba ili želi i upoznati je u dušu. Mislim da nije bitan klišej, nego da su jedino važni pravi osjećaji.

Koji su vam sljedeći planovi, poslovni, ali i privatni?

Uvijek postoji još veća dvorana, a svakako sam svjestan toga da se može napraviti i bolja svirka ili još genijalnija pjesma. U tom smislu sam perfekcionist. Sve bih to želio raditi u drvenoj brvnari u okolici Jastrebarskog koja bi bila smještena na osami. Uredio bih je prema vlastitu ukusu te uživao s najbližima u miru i prirodi. No takvi veliki planovi i želje ne realiziraju se preko noći. Sada sam okupiran uređivanjem okućnice, a uvalio sam se u posao preko glave.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju