Obavijesti

Sport

Komentari 3

20 godina Bosmana: Suđenje koje je promijenilo nogomet...

20 godina Bosmana: Suđenje koje je promijenilo nogomet...
1

Na današnji je dan prije 20 godina Belgijac Jean-Marc Bosman dobio tužbu protiv Liègea, saveza i Uefe zbog manipulacije transferom i promijenio pravila prodaje...

VIDEO

Jean-Marc Bosman na današnji je dan prije 20 godina dobio sudski spor koji je u potpunosti promijenio svijet nogometaša i omogućio im lakši odlazak iz klubova po isteku ugovora, čak i prije njegova isteka, ali i ukinuo broj nogometaša državljana Europske unije u momčadi.

Bosman je karijeru počeo u Standardu iz Liègea, potom i u Liègeu koji ga nije htio pustiti - a nije ni morao. Naime, u to vrijeme (1980-ih) klub je jedini bio mjerodavan za odluku oko odlaska, čak i nakon isteka ugovora kojeg nisu smjeli odbiti potpisati. Bosman se smatrao zarobljenikom, a od zainteresiranog Dunkirka tražili su četiri puta više novca nego što bi Liège njemu platio.

Igraču je prekipjelo i odlučio je tužiti klub, savez, ali i Uefu Europskom sudu pravde u Luksemburgu. Nakon više od dvije godine suđenja, tijekom kojih je Bosman nogomet igrao tek amaterski u nižim ligama jer drugačije nije smio, 15. prosinca 1995. dobio je spor koji je omogućio revoluciju u nogometu.

S klubova, koji su prije bili jedini nadležni odlučivati o sudbini igrača, danas su igrači i njihovi menadžeri kojima ugovori pogoduju pa mogu i ucjenjivati svoje poslodavce visinom plaće žele li ih zadržati. Ta je presuda utjecala i na broj transfera koji se u zadnjih 20 godina i više nego utrostručio.

Kao naknadu štete Bosman je dobio gotovo milijun eura, ali brzo ih je potrošio na loše investicije poput posebne majice kratkih rukava koja je bila namijenjena svim igračima koji su profitirali ishodom njegove tužbe na sudu. No prodao je tek jednu, i to sinu njegova odvjetnika.

Karijeru je završio samo nekoliko mjeseci nakon što je dobio suđenje, a ubrzo se uvukao u probleme s porezom pa je morao prodati drugu kuću i skupi Porsche. Prije dvije godine završio je i u zatvoru zbog napada na djevojku i kćer jer mu nisu dozvolile konzumiranje alkohola.

>>> Pirlo, Pogba, Lewandowski... 20 najboljih transfera u 20 godina Bosmanovog pravila donosi Goal

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...