Obavijesti

Sport

Komentari 34

Liga prvaka već ima 20 godina: Kako je nastala himna, simbol?

Liga prvaka već ima 20 godina: Kako je nastala himna, simbol?
8

Britanac Tony Britten bio je poznat po soundtracku iz filma "Robocop". Dobio je zadatak za skladanje himne LP-a. Nastala je najpoznatija skladba u svijetu sporta

VIDEO

Ekonomski nonsens je da Milan ispadne u prvom kolu, grmio je Silvio Berlusconi 90-ih... Veliki klubovi htjeli su stati na kraj šokantnim ispadanjima u nokaut sustavu u kojem nije bilo prava na pogrešku.

U sezoni 1991/1992 uvedena je grupna faza koja se pokazala odličnom. U sezoni 1992/1993 počinje Liga prvaka, tada pod imenom European Champion Clubs' Cup ili European Cup. Švicarska firma TEAM AG pobrinula se za prepoznatljivi simbol. Crno-bijele boje i osam zvjezdica za osam velikih klubova u osam skupina. 

Himna? I to je bilo ubrzo sređeno. Britanski skladatelj Tony Britten skladao je 1992. jednu od najpoznatijih skladbi u svijetu sporta ikad. Ime je bilo jednostavno - "Champions League". Bila je to adaptacija Handelovog djela "Zedok the priest".

Melodija je to koju na svojim mobitelima ima većina Dinamovih igrača. Oni otvaraju sezonu Lige prvaka drugu godinu zaredom, četvrti put ukupno. U utorak na Maksimir stiže Porto. Uz prepoznatljive zvukove pjesme koja izaziva trnce...

Realov rekord koji vjerojatno nitko neće skinuti

Prva utakmica Europskog kupa bila je između Sportinga i Partizana. Završilo je 3-3 1955. godine. Prvi gol u Europskom kupu zabio je Joao Baptista za Sporting. Finale se igralo na Parku Prinčeva između Stade Reimsa i Real Madrida. 

"Kraljevski klub" slavio je 4-3 na krilima Alfreda Di Stefana i osvojio naslov. Real je osvojio i sljedeća četiri naslova i drži rekord od pet uzastopnih naslova i danas.

Marseille prvi osvojio Ligu prvaka u novom formatu

Golom Basilea Bolia Olympique Marseille osvojio je prvo izdanje Lige prvaka u novom formatu u sezoni 1992/1993. Finale se igralo u Münchenu između Marseillea i Milana.

Simbol Lige prvaka u znaku broja 8

Osam zvjezdica, osam velikih klubova u osam skupina. Švicarska firma TEAM AG pobrinula se za simbol. Lopta je to u crno-bijeloj boji s osam crnih zvjezdica.

Radio na filmu "Robocop", a onda skladao himnu Lige prvaka

Britanski skladatelj Tony Britten bio je poznat po soundtracku iz filma Robocop 1987. godine. Adaptirao je Handelovo djelo "Zedok the priest" i u mjesec dana stvorio jednu od najpopularnijih skladbi u svijetu sporta.

Real na vrhu s nevjerojatnih devet naslova Lige prvaka

Madridski Real osvojio je devet titula i uvjerljivo je prvi klub po uspješnosti u Ligi prvaka. Posljednju titulu "kraljevski" klub osvojio je 2002. godine. Drugi je Milan sa sedam titula, a treći Liverpool s pet osvojenih naslova.

Messi lovi Raulov rekord

Legendarni napadač Reala Raul Gonzales nije bio pretjerano jak, visok ni brz. No parao je mreže s lakoćom. Rekorder je po broju golova u Ligi prvaka. U 144 utakmice zabio je 71 gol. Leo Messi je zasad na 51 gol iz 68 utakmica...

Seedorf jedini osvojio Ligu prvaka s tri različita kluba

Clarence Seedorf osvojio je Ligu prvaka s Ajaxom (1995. godine), Real Madridom (1998. godine) i Milanom (2003. i 2007. godine). Nikome to više nije uspjelo...

Rijkaard jedini podigao trofej kao igrač i kao trener

Frank Rijkaard osvojio je Ligu prvaka s Ajaxom 1995. godine. Isto je ponovio i s Barcelonom 2006. godine, ali kao trener.

Imate preko 45? Ne možete više suditi Ligu prvaka

Od 1990. godine Uefa je uvela pravilo do 45 godina. To je za suce značilo da ne mogu suditi utakmice Lige prvaka kad navrše 45. 

Zanimljivosti:

  • 5195 igrača prodefiliralo je Ligom prvaka u 20 godina
  • 2158 utakmica odigrano je od 1992. godine u Ligi prvaka
  • 124 kluba nastupala su u posljednjih 20 godina u LP-u
  • 5692 gola zabili su igrači u posljednja dva desetljeća
  • 348 golova zabio je Real u 20 godina LP-a, najviše
  • 194 gola Real je primio u Ligi prvaka, također najviše
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja