Obavijesti

Sport

Komentari 78

Aco: Napravili smo pravo malo čudo! Iste igrače vodim na Igre

Aco: Napravili smo pravo malo čudo! Iste igrače vodim na Igre
8

Ovi momci zaslužili su da otputuju u Rio. Znam da bih u rotaciji mogao popraviti krvnu sliku, možda to nije do kraja profesionalno, ali ne bih se mogao pogledati u zrcalo, kaže Aco

VIDEO

Sretan sam što smo napravili ovakav uspjeh u kratkom vremenskom periodu. Plasirali smo se među 12 najboljih reprezentacija svijeta. Ponosan sam zbog osjećaja pripadnosti Hrvatskoj i zbog igrača, rekao je izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Aco Petrović na konferenciji za novinare u zagrebačkom hotelu Panorama po povratku iz Torina.

Puno je junaka četvrtog plasmana košarkaša Hrvatske na Olimpijske igre, a s izbornikom je ovaj put bio Darko Planinić, novi član nacionalne selekcije.

- Odabrao sam Darka zbog stava prema hrvatskom dresu. Imali smo problema s odazivom nekih igrača, s ozljedama... Redali su se otkazi jedan za drugim, ali kad sam nazvao Darka, sutradan navečer bio je u Svetom Martinu. Vidjeli ste sinoć njegovu prezentaciju. Imali smo zajedničku ideju i zato mi je srce na mjestu. 22 godine hrvatska košarka krvari, imali smo šokantne utakmice, ali sad se sve rasplelo u našu korist.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uspjeli smo dići košarku iz gliba

- Italija ima megareprezentaciju, dovela je najtrofejnijeg talijanskog trenera... Svi su nam redom čestitali i rekli da smo zasluženo izborili OI. Ne vidi se sve što se događalo iza kulisa tijekom ovih 30 dana i što su ove legende Toni, Dino i Stojko napravili. Svi smo mi htjeli izdići našu košarku iz gliba i uspjeli smo. Što će biti na OI, vidjet ćemo. Dopustite nam da se malo odmorimo - rekao je Aco.

Otkrio je kako su neke njegove tehničke pogreške bile unaprijed smišljene kako bi prodrmao momčad.

- Pobijedili smo Italiju i Grčku, neopravdano izgubili prvu utakmicu... Bili smo u 19 slučajeva dramatično pokradeni u prvoj utakmici. Nastavili smo dalje i kad smo vidjeli da se suci nisu promijenili, HKS je poslao zahtjev za promjenom portorikanskom suca. Neke moje tehničke pogreške bile su ciljane. Ova Hrvatska je drugačija zato što igra obranu. Napadački na početku nije ulazilo, a nikom nije ulazilo jer su lopte bile nove i skliske, ali igrali smo obranu do krajnjih granica. Prvo poluvrijeme protiv Grka, izuzev moje tehničke, bilo je najbolje poluvrijeme u zadnjih deset godina.

Bojan kaže "Coach, daj sve na mene"

- Ono protiv Italije... Vi možete gubiti u nekoliko navrata po pet-šest razlike, ali mi smo imali stabilnost koja se možda nije vidjela izvana. Mi u Riju očekujemo angažman do krajnjih granica. Igra se svaka dva dana, imamo pet utakmica i pričekat ćemo do večeras da vidimo tko su nam protivnici. Idemo se potući tko god nam bio protivnik. Nitko protiv nas nije favorit. Već 26. putujemo u Argentinu protiv koje igramo tri prijateljske utakmice. Sve to dogovorili smo prije dva mjeseca, znači da smo vjerovali.

Igrači su pokazali ogromnu želju odvesti nas na Igre.

- Bogdanović kaže "Coach, daj sve na mene, želim ići na olimpijadu", pa Simon, Šarić... Sve se to sklopilo u jedan krasan mozaik. Nisam budala da kažem da ćemo osvojiti medalju, ali da ćemo se boriti, to svakako.

Petrović je bio tek četvrti izbor saveza za izbornika, ali pokazao se odličnim izborom.

- Kad su se dogodili otkazi trenerima, kad su me Stojko, Dino i Toni zamolili da preuzmem funkciju, rekao sam da je normalnije da netko drugi bude taj. Ali kad nam je došla voda do grla, nisam mogao reći "ne" košarci. Puno nam je pomoglo što smo bili u neviđenoj zavjetrini zbog nogometnog Eura, nitko nam nije smetao. Mi smo 32 dana bili bez ijedne ozljede ili bilo kakvog problema u Svetom Martinu i Novigradu Istarskom. Ja sam tu imao dva mandata i znao sam što treba napraviti. Vidio sam ulogu Šarića, Bogdanovića i Simona. Ne mogu reći da sam znao kako će Planinić reagirati, ali kupio me do krajnjih granica. Došao je, istamburao Talijane od 150 milijuna eura, bilo je to fantastično. Taktički smo unakazili Grke i Talijane. Na onakav način zatvoriti Antetokounmpa, promijeniti match-upove... Na klupi je sinoć sjedio Popovichev pomoćnik koji me izmasakrirao u prvoj utakmici, ali bila je to dobra priprema za ovo jučer.

Napravili smo pravo sportsko čudo

- Nijednog trenutka nisam sumnjao u reakciju momčadi, bili smo samouvjereni da ćemo dosegnuti taj cilj. Ovo je fantastična priča, sretan sam zbog našeg sporta koji je već dugo na margini. Učinit ćemo sve da ga vratimo tamo gdje pripada. Kada vidimo da smo među 12 na OI i kad vidimo protiv koga ćemo igrati. Napravili smo pravo malo sportsko čudo, toga smo svjesni, ali nećemo zbog toga odletjeti u nebo. Ove godine slavim 40 godina bavljenja košarkom, ne bih htio da me se pamti po četvrtfinalu iz Turske, zato sam zadovoljan.

Otkrio je Aco za kraj kako neće mijenjati popis igrača za Igre. Ne bi si mogao oprostiti da bilo koga od dvanaestorice izostavi.

- Definitivno ostaje ovih 12 igrača za Rio. Razgovarao sam s dvojicom-trojicom glavnih igrača. Doći će novi izbornik nakon Igara, bit će određenih promjena, ali ovi momci zaslužili su da otputuju u Rio. Znam da bih u rotaciji mogao popraviti krvnu sliku, možda to nije do kraja profesionalno, ali ne bih se mogao pogledati u zrcalo da promijenim bilo koga. Ako ne dođe do neke ozljede do 26. srpnja, kad putujemo u Argentinu, odnosno do 2. kolovoza kad putuju u Rio, ovih 12 igrača ostaje na popisu.

Šuker: Pošten pristup i domoljublje

Darko Planinić zahvalio se izborniku na lijepim riječima i dodao da je "spreman doći u reprezentaciju u bilo kojem trenutku".

- Iznimno sam ponosan čovjek što sam s ljudima koji su sve ovo napravili rekao da ćemo prije godinu dana pokušati napraviti nešto. Kad su se košarkaši vratili košarci vidjeli ste što se dogodilo. Jedan pošten pristup, domoljublje, odlična igra. Jedino mi je žao što svi Hrvati nisu mogli pogledati ovu utakmicu. Hvala Aci jer je rekao "Idemo" kad su mnogi odbili ovu funkciju. Pokazao si svojim reakcijama da znaš što hoćeš. Želim zahvaliti Toniju Kukoču, Dini Rađi i Stojku Vrankoviću na njihovom doprinosu i javnim medijima koji su nas pratili - poručio je Ivan Šuker, predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Modrićeva objava izazvala je delirij među navijačima Reala. Ovako ga je nahvalio Ancelotti
NEUNIŠTIV JE

Modrićeva objava izazvala je delirij među navijačima Reala. Ovako ga je nahvalio Ancelotti

Modrić je odigrao svih 90 minuta u pobjedi Real Madrida nad Barcelonom (3-2) i opet bio ključan čovjek svoje momčadi...
VIDEO Igrač Barcelone vukao je Modrića i pokušavao ga srušiti, a onda se pošteno osramotio...
KAO BRZI VLAK

VIDEO Igrač Barcelone vukao je Modrića i pokušavao ga srušiti, a onda se pošteno osramotio...

Već mjesecima se diskutira o tome hoće li hrvatski maestro ostati u Real Madridu i sljedeću sezonu. Nema više ključnu ulogu kao nekada, većinom ulazi s klupe, ali u svakoj minuti pokaže koliko vrijedi