Obavijesti

Sport

Komentari 20

Aco: Radili smo kao životinje! I znate što? Stvarno smo dobri

Aco: Radili smo kao životinje! I znate što? Stvarno smo dobri
1

Marko Popović, Roko Leni Ukić, Krunoslav Simon, Ivan Ramljak, Filip Krušlin, Bojan Bogdanović, Marko Tomas, Luka Žorić, Ivan Buva, Dragan Bender, Dario Šarić i Darko Planinić putuju na Eurobasket

VIDEO

Miran, staložen, zadovoljan i - cijepljen protiv euforije. U takvom je raspoloženju izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Aco Petrović uoči polaska za Rumunjsku. Igračima je dao slobodnu večer, a on je izašao pred novinare, ondje gdje se snalazi kao riba u vodi, i održao posljednje izlaganje prije Eurobasketa. Turnira na koji idemo s velikim ambicijama, s kvalitetnijom i "širom" momčadi nego prošloga ljeta, ali i bez Dominika Mavre. Playmaker španjolskog Joventuta posljednji je otpao s popisa.

- Od igrača koji su se borili za to 10., 11. i 12. mjesto, moram istaknuti da su Krušlin i Ramljak u svojim minutažama odradili sjajan posao, čak bih to nazvao minijaturama u smislu onoga što sam od njih tražio. Dakle, preostali su Buva i Mavra, to je bila moja posljednja dvojba, zbog njega sam između ostaloga u ponedjeljak navečer organizirao trening-utakmicu, a odluka je da na EP ne ide Mavra. Ponajviše zato što je s Rokom Ukićem fizički apsolutno sve u redu, vjerujem da će kroz skupinu doći i do prave igračke forme, zbog čega sam odlučio povesti tri 'petice' - objasnio je svoju odluku Aco.

Hrvatska će, dakle, u Cluju i, duboko smo uvjereni, u Istanbulu, predstavljati Marko Popović i Roko Leni Ukić kao playmakeri, Bojan Bogdanović, Kruno Simon, Marko Tomas, Filip Krušlin i Ivan Ramljak na pozicijama 2-3, a visoku liniju činit će Dario Šarić, Dragan Bender, Luka Žorić, Darko Planinić i Ivan Buva. Ukupno gledajući, moralo bi to biti nešto bolje nego lani.

- Da, slažem se, imamo više opcija i zato ću sigurno u prvom krugu više rotirati. A kad dođu eliminacijske utakmice, naravno, na parketu će biti oni igrači koji donose rezultat - kazao je izbornik i dodao:

- Vjerujem da smo ukupno gledajući kvalitetniji nego na OI-ju, pogotovo napadački, iako moram konstatirati da u obranu to ne izgleda jednako dobro. Također, treba reći i da će ovaj turnir biti kudikamo zahtjevniji nego olimpijski, jer tu je jedna eliminacijska utakmica više, tu je jako puno momčadi koje dolaze vjerujući da mogu do medalje... Međutim, mi ćemo biti spremni kad bude najpotrebnije. Radili smo kao životinje, fizički smo u neusporedivo boljem izdanju nego nakon prvog ciklusa, a pripremne utakmice, koje su sve bile na jednu loptu, donijele su nam i pravu mentalnu pripremu.

Doista je izbornik djelovao kao zadovoljan čovjek nakon gotovo mjesec dana priprema, svjestan da smo jedna od rijetkih momčadi koje su pripreme počele i završile u istom sastavu, bez ozljeda ili nekih drugih velikih komplikacija. Bilo je, kaže, i nervoze, bilo je i teških trenutaka, ali dva i pol dana prije prve utakmice Eurobasketa (Mađarska, petak u 14 sati) sve nekako sjeda na svoje mjesto.

- Istina je, prije nekoliko dana nervoza je bila na vrhuncu, igrači su bili umorni, iscrpljeni, ali zato smo malo popustili u zadnjih dva, tri dana. I čim su se momci osvježili, vratio se osmijeh, i njima i meni - kazao je Aco pa se, naravno, nasmiješio.

Imamo širinu, imamo kvalitetu, imamo visoke ambicije, ali prije svega imao dva čovjeka. Darija Šarića i Bojana Bogdanovića. Prvo o posljednjem...

- Bojan je uzeo nekoliko dana 'slobodno' tijekom priprema, nije izgledao kako smo navikli u tom razdoblju, ali čim se malo osvježio, opet je to onaj Babo kakvog poznajemo. Evo, na toj trening-utakmici je izgledao nevjerojatno, rekao bih na razini onoga što je igrao na olimpijskom turniru u Riju. I ne bojim se za njega, bit će on pravi kad bude najpotrebnije - kazao je Aco pa se okrenuo malom iz Šibenika:

- Šarić je čudo! Došao je na pripreme u vrlo dobrom izdanju i cijelo vrijeme držao svoju razinu. On naprosto radi razliku. Svaki dan, svaki put kad izađe na parket. Za mene kao izbornika, za sve nas zapravo, privilegij je imati igrača koji doslovno može igrati sve pozicije, od jedan do pet. I u određenim trenucima vidjet ćete ga na svakoj od tih pozicija.

Nije trebalo Aci postavljati previše potpitanja, nekoliko puta je nakratko zašutio, a jednu od tih šutnji prekinuo riječima:

- Dobri smo! Baš smo dobri...

I treba mu vjerovati. Pogotovo kad je riječ o drugoj fazi natjecanja.

- Nikoga mi ne podcjenjujemo, ne daj Bože, ni Mađare, ni Rumunje... Sve su to ozbiljni protivnici, ali vjerujem da bi se Španjolska, Crna Gora i Hrvatska svakako morali naći u drugom krugu. A tad ćemo, tog 10. rujna, biti potpuno spremni. Tako smo radili i pripreme, s manje utakmice, samo pet, ali još pet ćemo ih odigrati u skupini u Cluju. Nakon tih ukupno deset utakmica bit ćemo na najvišoj mogućoj razini. Pa tko nam dođe... U skupini s kojom se križamo bit će 'vatre', neće se do posljednjeg trenutka znati tko će proći dalje i ne vjerujem da će tamo itko imati priliku kalkulirati i eventualno izbjegavati nas ili Španjolce. Mi ćemo raditi svoj posao, ali jednim okom ćemo gledati i što se tamo događa - priznao je Aco.

Odradio je još i nekoliko rundi pred televizijskim kamerama, izgovorio još puno toga, a zatim, s mobitelom na uhu, otišao u zagrebačku noć. Posljednju prije polaska na turnir na kojem, iako o tome neće sasvim otvoreno, želi samo jedno. Samo medalju. On je kao izbornik osvojio posljednju, bilo je to još 1995. godine, bolno davno za sve one koji vole košarku u Hrvatskoj. Uspije li vratiti Hrvatsku na postolje, izazvati košarkašku euforiju u zemlji koja se posljednja dva desetljeća "prebacila" na rukomet, napravit će još jedan korak prema košarkaškoj besmrtnosti. A čini se da ima plan kako to izvesti... On, Babo, Šiši i ostatak "bagre".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom