Obavijesti

Sport

Komentari 7

Aco tražio izbornika pa je na kraju to postao on! Objavio i popis, nema Ante Žižića...

Aco tražio izbornika pa je na kraju to postao on! Objavio i popis, nema Ante Žižića...

Ima dosta igrača koji do sada nisu bili na tom popisu, no to je jednostavno čisto pokazivanje smjera u kojem mislim da bi kroz sljedeće tri godine, do Europskog prvenstva 2025. godine, trebalo ići, kazao je Aco

VIDEO

Još jedan debakl i sramoćenje hrvatska košarka je doživjela na ovogodišnjem EuroBasketu. Čekali smo ga s nadom da ćemo se pomaknuti s mrtve točke, pokazati da je naša košarka živa i s optimizmom gledati u budućnost. No, naša košarka udarilo je u dno.

Pokretanje videa...

Hrvatska košarkaška reprezentacija 01:14

Nakon natjecanja uslijedile su smjene. Prvo izbornik Damir Mulaomerović pa zatim i predsjednik HKS-a Stojko Vranković. Potonjeg je naslijedio Nikola Rukavina, no Hrvatska i dalje nema izbornika.

Na novu poziciju sportskog direktora zasjeo je Aleksandar Petrović, jedini motiviran i voljan izvaditi našu košarku iz kaljuže. U posljednjih desetak dana napravio je turu po Europi, obišao naše košarkaše, razgovarao s njima. Nešto što izbornici prije nisu radili. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
EuroBasket Championship - Round of 16 - Finland v Croatia

Hrvatska u studenom igra protiv Austrije i Poljske pretkvalifikacije za EuroBasket, ali izbornika još nemamo. Neven Spahija, Dario Gjergja, Igor Miličić, Jurica Golemac, redom su se zahvalili Petroviću. 

Nema potrebe jurcati s rješenjima i stavljati mladog trenera koji će izgorjeti, što se bezbroj puta dogodilo pa je Aco odlučio pričekati s ustoličenjem. I izbor je na kraju pao na njega. Što je bilo najlogičnije rješenje u ovoj situaciji. 

Rio de Janeiro: Košarkaši Hrvatske poraženi su od Argentine rezultatom 90:82

Upravni odbor HKS-a elektroničkom sjednicom održanoj tijekom proteklog vikenda jednoglasno donio odluku da se Aco Petrović imenuje vršiteljem dužnosti izbornika košarkaške reprezentacije Hrvatske za prozore pretkvalifikacija u studenom 2022. i veljači 2023. godine.

- Kada sam preuzimao struku u Savezu prije četiri tjedna, nisam očekivao da će to otići u ovom smjeru, no s obzirom na sve ono što se dešavalo u prvom krugu razgovora s potencijalnim kandidatima te nakon što sam praktično obišao sve igrače, možda je to i logično rješenje. Sasvim sigurno je da sam ovog trenutka najinformiraniji što se tiče forme i praćenja, no za mene je to ovog trenutka dodatno opterećenje. Svjestan sam koliko je taj sljedeći prozor bitan i za buduća ljeta jer ako se dobiju obje utakmice, već dobivamo kvalitetno radno ljeto 2023. te bi mogli sudjelovati na pretkvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu. Ulog je velik, prihvatio sam i tu ulogu kao vršitelj dužnosti izbornika dok do kraja sezone ne riješimo pitanje izbornika. Spreman sam odraditi ta dva prozora dok ne dođemo do konačnog rješenja - kazao je Aco, piše u priopćenju HKS-a.

A povodom imenovanja objavio je i prošireni popis za susrete protiv Austrije i Poljske koje se igraju 10. i 13. studenog.

- Ima dosta igrača koji do sada nisu bili na tom popisu, no to je jednostavno čisto pokazivanje smjera u kojem mislim da bi kroz sljedeće tri godine, do Europskog prvenstva 2025. godine, trebalo ići. Tu ima jako puno mladih igrača, a s druge strane ima i igrača koji su, uvjetno rečeno, granični, a na listi su. Recimo Gnjidić nije na listi jer je njegov medicinski izvještaj takav da sasvim sigurno neće biti spreman za sljedeći prozor, kao ni Ivan Ramljak. Isto tako, tu je i Matković, no on je zaista graničan jer on početkom studenog može biti tretiran dan za danom i očekivati da bude sposoban za igru. Naravno, tu ima igrača koji su u jako dobroj formi i nose i igru i rezultate svojih klubova, poput Ciboninih Kapuste i Bundovića, ili poput Zadrovog Luke Božića. Ovog je trenutka u najdojmljivijoj formi Dragan Bender koji briljira u Obradoiru i u svim utakmicama je redovito i najbolji strijelac i najbolji skakač svoje momčadi. Smatram da je to jedna interesantna lista na kojoj se nalaze igrači koji bi i sljedećih godina trebali biti na njoj.

Glavno pitanje je hoće li Hrvatska na raspolaganju imati igrače iz Eurolige. I Smith i Hezonja su na popisu, igrač Albe mogao bi zaigrati, ali šanse za Marija su minimalne pa je njegovo ime tu radi formalnosti. S druge strane, zanimljivo je kako na popisu nema Ante Žižića koji je propustio EuroBasket. Hrvatski centar danas nastupa za Efes i turski klub vrlo vjerojatno ga ne bi pustio, kao što neće Real Hezonju, no on je na popisu...

- Na listi se ovog trenutka nalaze i Hezonja i Smith. Nalazi se, jednako tako, i Menalo, međutim on ovog trenutka neće biti u fokusu za uži spisak iz razloga što nije na rosteru Virtusa. Što se tiče Hezonje, on je tu iz pragmatičnog razloga – ukoliko Real promijeni odluku zbog možda pritiska i ostalih nacionalnih reprezentacija, recimo Francuske, BiH ili Argentine. Ako se to i ne dogodi, imamo dovoljno širok roster da možemo zvati dalje. Što se tiče Smitha, nadam se da ću početkom studenog od Albe i njihovog sportskog direktora dobiti zeleno svjetlo da Smith bude prisutan na drugoj utakmici pretkvalifikacija 13. listopada u Zagrebu protiv Poljske.

Aco se tako, barem privremeno, vraća na klupu reprezentacije koju je prethodno vodio u tri navrata na četiri natjecanja. Prvi put na EP-u 1995. godine kada smo osvojili i posljednju medalju, na EuroBasketu 2001. godine ispali smo od Turske u četvrtfinalu. Prije šest godina, kada je vladao veliki optimizam i sanjala se medalja, zapeli smo u četvrtfinalu Olimpijskih igara protiv Srbije. Godinu dana poslije Aco je s reprezentacijom doživio debakl na EuroBasketu ispavši u osmini finala pa je odstupio. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub

Drama u Draženovu domu! Hrvatska se prvi put nakon 24 godine plasirala na SP u futsalu
BRAVO!

Drama u Draženovu domu! Hrvatska se prvi put nakon 24 godine plasirala na SP u futsalu

Hrvatska futsal reprezentacija plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu! Nakon što je u prvom susretu pobijedila Poljsku 3-2, u uzvratu je u drami remizirala s Poljacima (2-2) i osigurala vizu
Budimir ispao tragičar. 'Fulao' je penal za remi, navijači su u šoku: 'Najgori penal u povijesti'
ŠPANJOLSKA LIGA

Budimir ispao tragičar. 'Fulao' je penal za remi, navijači su u šoku: 'Najgori penal u povijesti'

Kazneni udarac je izveo Budimir, no to je učinio tragično loše. Zaletio se, pa zastao, te nespretno zahvatio loptu koja je jedva došla do Giorgija Mamardašvilija koji ju je samo pokupio