Obavijesti

Sport

Komentari 258

Plačimo, skačimo, veselimo se: Nikola Mektić i Mate Pavić osvojili su Wimbledon!

Plačimo, skačimo, veselimo se: Nikola Mektić i Mate Pavić osvojili su Wimbledon!
10

Mate Pavić i Nikola Mektić osvojili su Wimbledon! U sjajnom finalu su srušili Zeballosa i Granollersa (6-4, 7-6, 2-6, 7-5) i napokon podignuli trofej u parovima na ovom kultnom Grand Slam turniru...

Plačite, skačite, vičite, veselite se, Goran Ivanišević je pobjednik Wimbledona, zaderao se u mikrofon Mićo Dušanović te legendarne 2001. godine.

Danas i mi to možemo napokon napraviti. Viknuti iz sveg glasa i zaderati se. Da, Hrvatska ima pobjednike Wimbledona!

Nikola Mektić i Mate Pavić pobijedili su Horacija Zeballosa i Marcela Granollersa (6-4, 7-6, 2-6, 7-5) i konačno došli do teniskog vrha, nešto što je najveće u svijetu tenisa, do svetog teniskog grala. Do naslova u Wimbledonu!

Wimbledon

Nikada nismo osvojili Wimbledon u muškim parovima, ali sudbina kao da je htjela da se to dogodi samo dan nakon 20. godišnjice Goranovog osvajanja ovog svetog teniskog grala. No, tada je Ivanišević došao kao apsolutni autsajder, a Nikola i Mate kao najbolji teniski par na svijetu i opravdali ulogu favorita. Ovo nam je 14. naslov u parovima na Grand Slamovima, no tek prvi u kojem su par činili samo hrvatski tenisači.

Paviću je ovo treći osvojeni "grand slam" u konkurenciji muških parova, 2018. je osvojio Australian Open s Oliverom Marachom, a lani US Open s Brunom Soaresom, dok je Mektić osvojio svoj prvi "grand slam" u ovoj konkurenciji. Za Mektića i Pavića ovo je bio već 10. finale ove sezone te osmi naslov, ali uvjerljivo najveći.

Wimbledon

Za osvajanje prvoga seta Mektiću i Paviću bio je dovoljan jedan "break" kojega su ostvarili u sedmoj igri kada su spojili nekoliko odličnih reterna na Granollersovom servisu i poveli sa 4-3. Imali su Zagrepčanin i Splićanin dvije prilike oduzeti servis i Zeballosu u devetoj igri, no Argentinac se izvukao odličnim servisima. Ipak, Pavić je dobrim servis-gemom kod 5-4 mirno priveo prvu dionicu igre kraju.

U drugom setu niti jedan par nije stigao do prilike za oduzimanje servisa suparniku te je o pobjedniku odlučivao "tie-break". A u njemu se dogodila jedna neobična situacija kada je Zeballos poklopio volej na mreži samo da bi glavna sutkinja Aurelie Tourte dodijelila poen hrvatskom paru jer je Argentinac igrao reketom preko mreže. Usto je i Granollers na set-loptu hrvatskog para napravio dvostruku servis pogrešku pa su Mektić i Pavić stigli na set od osvajanja Wimbledona.

Wimbledon

Nažalost, početak trećeg seta bio je najlošije razdoblje igre za hrvatsku kombinaciju. Prvo je Pavić nakon dvije loše reakcije na mreži izgubio svoj početni udarac da bi kod rezultata 0-2 i Mektić izgubio servis te su Španjolac i Argentinac stigli do nenadoknadive prednosti. Bila su to ujedno i jedina dva gema u kojima su Granollers i Zeballos imali "break-lopte" te su oba dobili.

Wimbledon

Mektić i Pavić dva su puta u četvrtom setu prijetili oduzimanjem servisa Zeballosu, prvi put kod vodstva 3-2 kada su imali 15-40 no Argentinac je prvo odlično servirao da bi zatim odigrao i nevjerojatan volej. Kod prednosti hrvatskog para 5-4 Mektić i Pavić stigli su i do meč-lopte, ali ponovno je uslijedio servis-winner. No, kod rezultata 6-5 za Mektića i Pavića naš je par krenuo u gem s dva reterna na samu liniju kojima su stigli do 0-30, a Zeballos je promašenim volejom ponudio drugu meč-loptu. Uslijedio je još jedan odličan retern, no Španjolac i Argentinac su se odbili predati, vratili su nekoliko smečeva hrvatskih igrača, ali jedan od tih obrambenih udaraca napokon je završio u mreži pa je moglo početi slavlje 32-godišnjeg Mektića i 28-godišnjeg Pavića.

Granollersu je ovo bio četvrti nastup u finalu muških parova na "grand slamu" i četvrti poraz, dok je Zeballos izgubio oba svoja dosadašnja finala.