Sport

Komentari 1

'Ako se situacija ne promijeni, neće se održati Olimpijske igre'

'Ako se situacija ne promijeni, neće se održati Olimpijske igre'

Predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Tokiju Yoshiro Mori rekao je za japansku nacionalnu televiziju da se OI neće održati iduće godine ako se situacija s pandemijom koronavirusa ne promijeni

Može li se koronavirus staviti pod kontrolu bit će najvažniji faktor. To se posebno odnosi na napredak u razvoju ili liječenju cjepivom, rekao je Mori dodajući kako će konačnu odluku donijeti Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

Međutim, na pitanje mogu li se Igre održati ako se ovakva situacija sa koronavirusom nastavi, Mori je bio jasan.

- Ako situacija ostane ovakva - nije moguće.

Olimpijske igre u Tokiju trebale su početi 24. srpnja, ali su zbog pandemije pomaknute za godinu dana. Organizatori i MOO u više su navrata izrazili uvjerenje da će se Igre održati. No, MOO je naglasio kako u slučaju nepovoljne situacije, neće biti nove odgode, već će Olimpijske igre biti otkazane.

POGLEDAJTE VIDEO: 24 pitanja olimpijke i miss sporta Amine Kajtaz

- Za nas bi bilo previše da odgovorimo na svako od ovih hipotetičkih pitanja. Mislim da ova situacija neće trajati više od godinu dana - naglasio je Mori.

Nagađa se kako će za pronalazak cjepiva biti potrebno između šest i devet mjeseci, a Mori smatra kako je to ključno. No, postavlja se pitanje trebaju li mladi sportaši imati prioritet prilikom cijepljenja i hoće li svi pristati na cijepljenje.

- Sada je najvažnije pitanje može li čovječanstvo pobijediti koronavirus - dodao je Mori.

Još nije poznato hoće li navijači smjeti prisustvovati natjecanjima, te hoće li sportaši morati u karantenu prije početka natjecanja. Na Olimpijskim igrama u Tokiju nastupit će oko 11.000 sportaša, a na Paraolimpijskim igrama oko 4.400. Od posljedica koronavirusa u Japanu je umrlo oko 1.000 ljudi.

Najčitaniji članci