Obavijesti

Sport

Komentari 12

Amputirali su mu nogu dok je bio beba, hodao je s 13 mjeseci! 'Trendžo bi sad bio ponosan...'

Amputirali su mu nogu dok je bio beba, hodao je s 13 mjeseci! 'Trendžo bi sad bio ponosan...'

Gubitak potkoljenice je veliki invaliditet, ali ja sam zdraviji i sposobiji od barem 80 posto moje generacije zdravih, rekao je bacač diska Ivan Katanušić koji je osvojio srebro na Paraolimpijskim igrama u Tokiju

VIDEO

Nakon medalja sa svjetskog i europskog prvenstva, te IWAS Svjetskih igara, Ivan Katanušić je ostvario i najveći uspjeh u karijeri, osvojio je srebrnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju bacivši disk u kategoriji F64 atletičara s potkoljeničnom amputacijom 55,06 metara.

Prvi veliki rezultat ostvario je 2014. kada je na EP u Swanseu osvojio srebro u kugli, pa broncu u disku. Osvajač je svjetskih bronci iz Dubaija 2019. i Londona 2017. godine u bacanju diska. Osvojio je i šest medalja sa europskih prvenstava, uključujuću zlato u bacanju diska iz Bydgoszcza 2021. i zlato u bacanju kugle iz Grosseta 2016.

Pokretanje videa...

Matea Jelić osvojila zlato VIDEO

Dvadeset dana nakon rođenja amputirali su mu nogu. Došlo je do komplikacija prilikom poroda, dobio je trombozu i ostao bez noge. No, s 13 mjeseci liječnici su ga prozvali "čudom od djeteta" nakon što je prohodao s s protezom.

Ovaj rođeni Imoćanin sa svojim je “hendikepom” raščistio odavno. Nikada nije imao predrasuda prema sebi. Sa svojim vršnjacima je igrao nogomet, rukomet i košarku. Prije atletike bio je jedan od naših najboljih reprezentativaca u sjedećoj odbojci.

- Gubitak potkoljenice je veliki invaliditet, ali ja sam zdraviji i sposobiji od barem 80 posto moje generacije zdravih - naglasio je.

Imao je sreću što ga je na startu atletske karijere u ruke primila trenerska legenda za bacače, pokojni Ivan Ivančić. Više puta je istaknuo kako je u vrijeme dok nije bilo prave potpore, "Trendžo" bio taj koji mu je osigurao vitamine i njegovu stručnu pomoć. Ubrzo su počeli stizati i prvi rezultati. Na EP u Swanseu 2014. je osvojio srebro u kugli, pa broncu u disku. Kada je u kolovozu 2014. preminuo Ivančić, počeo je raditi s Rolandom Vargom.

- Trendžo bi sada bio ponosan - dodao je.

Već nakon godinu dana s novim trenerom poboljšao je osobni rekord za više od sedam metara. U godinama koje su slijedile osvojio je šest medalja na europskim i svjetskim prvenstvima.

Jedan od najtežih trenutaka u karijeri dogodio mu se 2015. godine kada je slomio lijevu, zdravu nogu. Imao je dvostruki prijelom, ozljedu tetiva i ligamenta 
Međutim, nije odustao. Iduće godine je na Europskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u talijanskom Grosettu u razmaku od samo nekoliko sati osvojio zlato u bacanju kugle i srebro u disku.

Po lošem pamti i Rio de Janeiro. Puknuo mu je ligament u stopalu koje je godinu ranije operirao. S takvom je ozljedom Ivan svejedno na kraju bio peti u Riju.

- Bilo je ovo teško natjecanje, međutim Ivanu je bilo još teže. Uvjeti su zaista bili baš strašni, pogotovo za bacače diska u ovoj kategoriji. Što se i vidi po rezultatima. Međutim, ovo su paraolimpijske igre, bitan je plasman, a ne rezultat - dodao je njegov trener Roland Varga.

2017 World Para Athletics Championships - Day Three - London Stadium

- Kada sam vidio kako cijeli dana pada kiša znao sam da rezultati neće biti  vrhunski - dodao je.

Zajedno rade sedam godina i Varga je otkrio koji je ključ Ivanova uspjeha.

- Ivan se ne ponaša kao invalid, on se ponaša, razmišlja i živi kao da nema invaliditet. Raste godinu po godinu, stabilniji je, tehnički smo bolji. Ovo je je tek njegov početak. Ispred njega su još sigurno dva ciklusa - kazao je Varga.

Hrvatska atletika sada ima dvije medalje na POI u Tokiju. Drugo je to srebro i drugo u disku nakon Velimira Šandora.

- Katanušić je imao treći rezultat ove sezone i nadali smo se borbi za medalju, no srebro u ovom uvjetima je više nego izvrstan rezultat. Ispred nas su još nastupi zlatne iz Rija Mikele Ristoski, te Zorana Talića koji se nikada ne vraća s medalje, na velikim natjecanjima je uvijek pravi, Deni Černi i Vadimir Gašpar također mogu naći svoje mjesto visoko u plasmanu - istaknuo je izbornik Damjan Sedić.

Sportski uspjesi

Paraolimpijske igre
POI Tokio 2020. - 2. mjesto u bacanju diska, 55.06

Svjetska prvenstva
SP Dubai 2019. - 3. mjesto u bacanju diska - 54,53 m
London 2017. - 3. mjesto u bacanju diska - 57,33 m

Europska prvenstva
EP Bydgoszcz 2021. - 1. mjesto u bacanju diska - 57,94 m
EP Berlin 2018. - 2. mjesto u bacanju diska - 54,92 m
EP Grosseto 2016. - 1. mjesto u bacanju kugle - 15,69 m
EP Grosseto 2016. - 2. mjesto u bacanju diska - 55,59 m
EP Swansea 2014. - 2. mjesto u bacanju kugle - 14,61 m
EP Swansea 2014. - 3. mjesto u bacanju diska - 47,39 m

Ostala međunarodna natjecanja
IWAS Svjetske igre Sharjah 2019. -  1. mjesto u bacanju diska - 57,15 m
IWAS Svjetske igre Sharjah 2019. - 1. mjesto u bacanju kugle - 15,35 m
IWAS Svjetske igre Vila Real de San Antonio 2017. - 1. mjesto u bacanju diska - 50,40 m
IWAS Svjetske igre Vila Real de San Antonio 2017. - 1. mjesto u bacanju kugle - 14,03 m

POGLEDAJTE CROATU UOČI BORBE S VASOM U SERIJALU MOJA PRIČA:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji
NESRETNI YANNICK

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji

Krenuo je s utrkom spusta pa završio u ogradi, ali tamo nije stao već se 'klizao' niz padinu, a prije nego što su Chabloza poslali u bolnicu, imobilizirali su mu ruku.

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje
PARIŠKI CIKLUS

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje

Od strane Hrvatskog olimpijskog odbora trener KKK Marsonia Igor Krajina dobio je status olimpijskog trenera te je promoviran u IV. kategoriju, odnosno u kategoriju kvalitetnog trenera
Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala
RUKOMETNI EP

Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala

Norvešku su do važne pobjede predvodili Sebastian Barthold sa šest golova, Magnus Gullerud s pet pogodaka, te Sander Sagosen sa četiri gola, dok je kod Španjolske najefikasniji bio Jorge Maqueda