Obavijesti

Sport

Komentari 0

Anđelin zaručnik Kristijan bez finala na POI: Sad je gotovo

Anđelin zaručnik Kristijan bez finala na POI: Sad je gotovo

Hrvatski paraplivač Kristijan Vincetić na četvrtim je Paraolimpijskim igrama zauzeo deveto mjesto u kvalifikacijama na 100 metara delfin u kategoriji s9. Nedostajalo mu je oko pola sekunde

VIDEO

Hrvatski paraplivač Kristijan Vincetić (30) nije se uspio plasirati u finale discipline 100 delfin u kategoriji S9 na Paraolimpijskim igrama u Tokiju osvojivši deveto mjesto u kvalifikacijama.

Vincetić je isplivao svoje najbolje vrijeme sezone 1:02.68, međutim to nije bilo dovoljno za ulazak među osam najboljih. Na koncu je bio deveti sa 51 stotinkom sekunde zaostatka za ulaskom u finale.

POGLEDAJTE VIDEO: Anđela i Kristijan spremaju svadbu

Pokretanje videa...

Paraolimpijska sprema svadbu i Olimpijske igre 01:24

- Bio je to moj najbolji rezultat ove godine, tako da nemam razloga biti nezadovoljan. Malo je nedostajalo da uđem u finale - kazao je Vincetić. 

Njegove su to nakon Pekinga, Londona i Rio de Janeira četvrte Paraolimpijske igre i posljednje.

- Nažalost, gotovo je. Danas nisam uspio ući u finale i bila je to moja posljednja paraolimpijska utrka. Bilo je dosta, možda ću odraditi još neko natjecanje. Jednostavno došlo je do zasićenja, prošlo je mnogo ciklusa i vrijeme je za nove izazove. Neću nestati skroz, ali polako ću se povlačiti - kazao je.

- Od 2005. kada sam ušao u ozbiljnije procese nisam išao na mora ili tako nešto, ja za ljeta ne poznam. Međutim, nije mi žao niti jednog trenutka ili metra u bazenu - kazao je vlasnik deset medalja na svjetskim i europskim prvenstvima.

Bio je i vlasnik svjetskih rekorda na 800m slobodno, te 1500m slobodno u 25-metarskim bazenima.

Majka mi nakon nesreće nije dopustila da utonem u depresiju
Majka mi nakon nesreće nije dopustila da utonem u depresiju

Na Paraolimpijskim igrama najbolji rezultat je ostvario u Rio de Janeiru 2016. osvojivši šesta mjesta na 100 delfin i 400 slobodno, no najdraži mu je London (2012). Nastupio je i u Pekingu 2008.

- Rio je bio rezultatski najbolji, no London mi je ostao u njaboljem sjećanju, premda sam tamo nastupio ozlijeđen.

Tokijske će pamtiri po brojnim restrikcijama, testiranjima i kontrolama.

- Sve je čudno, stvarno nešto novo. Imaš osjećaj kao da si u nekom poluzatvoru. ali čovjek se privikne i na takve stvari - dodao je.

Vincetić nastupa u kategoriji S9 sportaša s amputacijom jednog ekstremiteta. Kristijanova plivačka karijera započela je u zagrebačkoj Dubravi 1998. godine kada je krenuo na plivanje iz zdravstvenih razloga kao prvašić. Njegova OŠ Marije Jurić Zagorke bila je jedna od rijetkih koja je imala bazen. Mali, 17-metarski bazen, popularno zvan "kadica".

Njegovo prvo svjetsko prvenstvo bilo je 2006. u južnoafričkom Durbanu. Posebno pamti 2009. godinu kada je na EP-u u Reykjaviku osvojio svoju prvu medalju, zapravo dvije medalje, zlatnu na 400 m slobodno i srebrnu na 100 leptir.

kristijan vincetic

- Definitivno su mi to najdraže medalje - dodao je.

Na svjetskim prvenstvima je osvojo tri bronce (Eindhoven 2010., Glasgow 2015., Mexico City 2017.), a na europskim prvenstvima zlato, četiri srebra i dvije bronce.

Vincetić je jedan od naših najpoznatijih paraolimpijaca, a zajedno sa partnericom i uskoro suprugom stolnoteniskom paraolimpijkom Anđelom Mužinić bio je i ambasador u projektu 'Naše pravo na sport', kroz koji su djeci nastojali približiti sport osoba s invaliditetom.

- Sada se neki period nije održalo zbog cijele ove situacije, ali uvijek smo bili tu kako bi promicali bavljenje sportom, pogotovo kod djece s invaliditetom. Bila je to lijepa akcija - dodao je.

Vincetić je završio izbobrazbu za trenera i u matičnom klubu Dubrava dobio je posao i radi s djecom.

- Mislim da je i taj dio uvelike razlog zašto lagano podvlačim crtu i idem u neke druge stvari - kazao je na kraju.

Bošnjak 17. u kvalifikacijama 25-metarskog pištolja u Tokiju
Bošnjak 17. u kvalifikacijama 25-metarskog pištolja u Tokiju

Danas je u kvalifikacijama 50 slobodno nastupio i Tomi Brajša (28) zauzevši posljednje 17. mjesto s rezultatom 48.33 što je njegov najbolji rezultat ove sezone.

Bio je to njegov drugi nastup u Tokiju nakon što je na 200 m slobodno zauzeo 12. mjesto.

- Za prvi put na ovako velikom natjecanju sam zadovoljan rezultatima. Ovo je za mene novo iskustvo i sve je bilo super. Danas sam plivao najbolji rezultat ove sezone i mogu biti zadovoljan - kazao je Brajša, član zagrebačkog kluba PK Natator.

Brajša se aktivno bavi natjecateljskim plivanjem od siječnja 2008. i do sada je nastupio na više europskih i svjetskih paraplivačkih prvenstava.

Najbolji rezultat je ostvario na IWAS World Games 2017. kada je osvojio zlatnu medalju i oborio svoj osobni rekord u disciplini 200m slobodnim stilom.

POGLEDAJTE CROATU UOČI BORBE S VASOM U SERIJALU MOJA PRIČA:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji
NESRETNI YANNICK

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji

Krenuo je s utrkom spusta pa završio u ogradi, ali tamo nije stao već se 'klizao' niz padinu, a prije nego što su Chabloza poslali u bolnicu, imobilizirali su mu ruku.

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje
PARIŠKI CIKLUS

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje

Od strane Hrvatskog olimpijskog odbora trener KKK Marsonia Igor Krajina dobio je status olimpijskog trenera te je promoviran u IV. kategoriju, odnosno u kategoriju kvalitetnog trenera
Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala
RUKOMETNI EP

Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala

Norvešku su do važne pobjede predvodili Sebastian Barthold sa šest golova, Magnus Gullerud s pet pogodaka, te Sander Sagosen sa četiri gola, dok je kod Španjolske najefikasniji bio Jorge Maqueda