Obavijesti

Sport

Komentari 69

ANKETA Velika jezična dilema: Igra li se SP u Kataru ili Katru?

ANKETA Velika jezična dilema: Igra li se SP u Kataru ili Katru?

Malu državu na obali Arapskog zaljeva ovih dana izgovaraju mnogi, i to u različitim varijantama. Istražili smo problem u izgovoru i pisanju u nekim padežima hrvatskog jezika

VIDEO

U nedjelju počinje 22. izdanje Svjetskoga nogometnog prvenstva. U Katru ili Kataru? Ako pitate jezikoslovce, postoje argumenti i za jednu i za drugu opciju.

POGLEDAJTE VIDEO: Gigantski Modrićev plakat u Dohi

Pokretanje videa...

Gigantski Modrićev plakat u Dohi 01:10

Svjetsko prvenstvo u Kataru

Hrvatski jezik njeguje glasovnu promjenu nepostojano "a" zbog koje bi se ova država u genitivu, dativu i instrumentalu pisala bez slova "a" u drugom slogu (Katra, Katru, Katrom). No postoji li uopće nepostojano "a" u zemlji domaćinu Mundijala? Naime, do ove je glasovne promjene došlo zbog gubljenja nekadašnjih poluglasova i stvaranja suglasničkih skupova teških za izgovor, zbog čega se u nekim padežima umeće glas "a".

Prema "Hrvatskoj gramatici" skupine autora objavljenoj 1997., stoji: "Ako osnova završava na suglasničku skupinu, u nominativu jednine se ispred posljednjeg suglasnika umeće kratko a kako bi se rastavila skupina nezgodna za izgovor."

Takvi su primjeri Cipar (grčki Kýpros), Dnjepar (ukrajinski Dnipro), Egipat (latinski Aegyptus ili grčki Aígyptos), Skadar (albanski Shkodra). Država Katar tu ne pripada jer se izvorno, prema arapskom, izgovara Qaṭar i ne sadrži suglasnički skup. Kako je nepostojano "a" nastalo da bi se olakšao izgovor riječi koje imaju suglasnički skup na kraju osnove, nema smisla krnjiti riječi (pogotovo vlastita imena) bez suglasničkog skupa da bi se on u njima umjetno izazivao, piše portal Bujica riječi.

Hrvatska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža na mrežnim stranicama također zastupa ovu opciju, a nju su očito više prihvatili i korisnici interneta. Prema Googleu, iako on nije relevantan za ispravno korištenje jezika, izraz "Kataru" ima 18,5 milijuna rezultata, a "Katru" 8,59 milijuna.

Svjetsko prvenstvo u Katru

Argument druge strane, u kojem se "a" briše u nekim padežima, kaže kako Katar ima kratkosilazni naglasak na prvom slogu i nema zanaglasnu dužinu na drugome.

Takva zemljopisna imena i opće imenice u sklonidbi gube zanaglasni "a" kao i imena Cipar (Cipra), Dakar (Dakra), Skadar (Skadra) ili teatar (teatra), tvrde s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

- Imenica Katar ima naglasak na prvom slogu i nema dužinu na posljednjem slogu pa ćemo je sklanjati kao i imenicu Cipar. U genitivu je blizu Cipra, a u lokativu - u Cipru. Tako će biti i Katar, blizu Katra i lokativ – u Katru. Saudijska Arabija graniči s Katrom. Tako se sklanjaju i imenice tigar, cedar, ministar, bakar. One imaju nepostojano a za razliku od imenica kao što su ratar, mornar, zubar, pekar, kuhar ili zidar koje imaju duljinu na posljednjem slogu i nemaju nepostojano a pa je u genitivu ratara, mornara, zubara, pekara, kuhara, zidara - kaže za Jutarnji dr. sc. Marica Čilaš Mikulić, viša lektorica na Croaticumu, Centru za hrvatski kao drugi ili strani jezik Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Na kraju, kako god odlučili, nećete pogriješiti. Za koju ste opciju?

POGLEDAJTE VIDEO: ZLATKO DALIĆ 'SPREMNI SMO'

Prognoziraj pobjednika SP-a i osvoji reprezentativni dres Luke Modrića! Klikni OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani