Obavijesti

Sport

Komentari 81

Bili jednom prvoligaši: I Zadar će otići u nogometnu propast?

Bili jednom prvoligaši: I Zadar će otići u nogometnu propast?
1

NK Zadar je pred gašenjem, klub je na dnu .Zadarski slučaj nije novitet u HNL-u. Neki su, kao Šibenik, preživjeli i vratili se, neki su, kao Kamen Ingrad, nestali...

VIDEO

Kako preživljavamo? Nikako! Plaću nismo dobili godinu dana, a moramo plaćati stanarinu, režije, hranu... Ne pitajte kako je, javio se Lovre Čirjak, igrač Zadra.

U ožujku 1992. Zadar je odigrao prvu prvoligašku utakmicu. U Metkoviću su pobijedili Dubrovnik. U velikoj prvoligaškoj povijesti pobjeđivali su Dinamo, Hajduk, nogometu dali Josipa Skoblara, Luku Modrića, Marijana Buljata, trenirali su ih Ćiro Blažević, Ivan Katalinić... Danas Zadar proživljava najteže dane, klub je pred gašenjem. Račun je zbog duga poreznoj upravi od 600.000 kuna - blokiran, a igrači prve momčadi su odbili putovati na utakmicu u Vinkovce. Od pretvorbe 2013. grad Zadar posjeduje 41 posto dionica, dok je 35 posto u vlasništvu Rene Sinovčića.

- Želimo da se ljudi, kojima upravlja Reno, maknu i da grad stane iza kluba. Nije problem samo u plaćama, kojih nema nego će gašenjem kluba nestati i omladinskog pogona. Pazite, pa tu trenira više od 500 male djece. Što će biti s njima - pita se Lovre Čirjak.

Zadarski slučaj nije novitet u HNL-u. Sličnu kalvariju prošli su mnogi, neki su se, kao Šibenik, vratili, neki su, kao Kamen Ingrad zauvijek nestali.

- Uh, kakvu smo mi kalvariju prošli. Račun je u blokadi od 1998. godine, izgubili smo pravo na račune, poslovali smo bez računa, to vam je bio pravi cirkus. I ušli smo u postupak obveznog preoblikovanja - priča Goran Pauk, predsjednik skupštine Šibenika.

Šibenik je danas vodeća momčad druge lige te će sljedeće godine, kako stvari stoje, gotovo sigurno igrati prvu ligu.

- Šibenik je igrao finale Kupa, kvalifikacije za Kup Uefa, pa smo izbačeni u treću ligu. U svemu tome imali smo lokalnu kalvariju s Hajdukom. Umjesto dobrosusjedskog odnosa, mi smo završili u teškoj borbi, famozni slučaj Ante Rukavina - kaže Pauk.

Šibenik se nije ugasio, naprotiv klub proživljava drugu mladost, dok je Zadar umorni “starac” koji sve teže hoda. Jedan od ljudi koji su zaslužni za ovakav Šibenik je i direktor kluba Ivo Krečak, koji je svojim poznatim sloganom da “uprava nema pravo na godišnji odmor” probudio uspavani klub.

- Došao sam u prosincu prošle godine, klub je bio drugi u trećoj ligi. Razgovarao sam sa sto ljudi, zvao okolo, tražio savjete, pomoć... Onda smo okupili sve u klubu i shvatili da nemamo novca za razbacivanje. Bilo nam je važno što će igrači govoriti po gradu, nismo mogli obećati ljudima nešto što ne možemo ispuniti. Malo-pomalo, klub se osovio na noge. Danas imamo sjajnu atmosferu i rezultat, na tribine su se vratili gledatelji koji nisu dolazili deset godina. Imamo po 2000 gledatelja, prošlu utakmicu je unatoč velikoj kiši došlo 1100 gledatelja. Navijači kupuju ulaznice i tako nam pomažu. Nama je cilj bio biti između 4. i 6. mjesta, a eto, sad smo prvi - kaže Krečak.

Ne samo da su prvi, nego Šibenčani opet igraju lijep nogomet, kao u stara, nostalgična vremena. Klub sa Šubićevca pravi je primjer kako se i s dna može vratiti na vrh. Kao što vjerujemo da će se vratiti i Zadrani. Ne stane li grad iza momčadi sa Stanova, ne nađu li oni svojeg “Krečka”, klub će se doista možda čak i ugasiti. Kao što se ugasio Kamen Ingrad. Ili Pomorac iz Kostrene, koji je na vrhuncu kalvarije gubio utakmice 15-0. Ili Varteks, posljednja hrvatska momčad koja je u Europi dočekala proljeće. Danas su Varaždinci niželigaši, a pitanje je hoće li se ikad vratiti na stare staze slave. Kao što će zadarski put biti težak. Ako se klub, u međuvremenu, ne ugasi... 

Kako izabrati kvalitetan, a super povoljan laptop?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 81

VIDEO

Željko Sopić odlazi, a Mišković je već našao novog trenera?!
TRENERSKE PROMJENE U HNL-U

Željko Sopić odlazi, a Mišković je već našao novog trenera?!

Paolo Tramezzani dobio je bolju ponudu i vrlo vjerojatno napušta Istru 1961. Damir Mišković, pak, u Rijeci želi vidjeti trenutačno najdugovječnijeg trenera u HNL-u, čovjeka koji je zanimljiv i HNS-u

Dinamo smijenio Vlatku Peras
PRELOMILI SU

Dinamo smijenio Vlatku Peras

Dugo se to spominjalo, ali iz tjedna u tjedan se Vlatka Peras pojavljivala na tribinama, kao i na radnom mjestu u Dinamu. No, na kraju je maknuta s dužnosti
Koji su klubovi iz HNL-a čestitali Dinamu na dvostrukoj kruni?
DOMAĆA KONKURENCIJA

Koji su klubovi iz HNL-a čestitali Dinamu na dvostrukoj kruni?

Predsjednik HNS-a i neki klubovi iz HNL-a čestitali su Dinamu na osvajanju trofeja, dok drugi još uvijek šute. Do kraja prvenstva igra se još jedno kolo