Obavijesti

Sport

Komentari 20

Bili jednom šampioni: Kako je moćni Leeds pao na Maksimiru

Bili jednom šampioni: Kako je moćni Leeds pao na Maksimiru
1

KUP VELESAJAMSKIH GRADOVA Na današnji dan, 30. kolovoza 1967. godine, prije točno 50 godina, Dinamo je stavio jednu ruku na jedini europski naslov u hrvatskom klupskom nogometu

VIDEO

Na Maksimiru 31.800 ljudi, u bijelim dresovima engleski velikan Leeds, a u plavim sve redom domaći dečki, većinom iz Zagreba i okolice. Kako su samo igrali! 

Na današnji dan, 30. kolovoza 1967. godine, prije točno 50 godina, Dinamo je stavio jednu ruku na pehar Kupa velesajmaskih gradova.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Pao je i Juventus

Plavi su pobijedili Leeds 2-0 u prvoj utakmici finala, u Leedsu je bilo 0-0 i Dinamo je osvojio jedini europski naslov u hrvatskom klupskom nogometu u natjecanju koje je preteča Kupa  Uefe i današnje Europske lige.

- Osvojiti taj kup bilo je teže nego osvojiti današnju Ligu prvaka. Mi smo bili igrači koji su u Dinamo došli iz druge, treće, a neki čak i iz četvrte lige. Nemojte zaboraviti da se tada tijekom utakmice moglo mijenjati samo golmana, nije bilo rezervi. Tako sam ja u Zagrebu protiv Juventusa završio s razbijenom arkadom, zašili su mi pet šavova na najprimitivniji mogući način i u igru sam se vratio nakon što je prošlo već 10 minuta drugog poluvremena. Do mojeg povratka smo igrali s igračem manje. Pa u tom su natjecanju igrali Barcelona, Sevilla, Valencia, Napoli, Juventus, Porto, Benfica, Leeds... - rekao je Krasnodar Rora, koji je u toj prvoj utakmici zabio Leedsu za 2-0.

Plavi su redom izbacivali Brno, škotski Dunfermline, rumunjski Dinamo Pitesti, Juventus, te Eintracht iz Frankfurta te na kraju Leeds. Datum 6. rujan 1967. godine upisan je zlatnim slovima u povijest hrvatskog nogometa. Tadašnji predsjednik Fife sir Stanley Rous predao je trofej kapetanu i najboljem strijelcu Dinama Slavenu Zambati.

- Ma bili smo glavna vijest u svim novinama. Posebno su hvalili našu obranu koju su nazivali "balkanskom barijerom". Leeds je bio u vrhu engleskog i europskog nogometa. Bili su u naletu, ali i mi smo bili spremni - prisjetio se slavnih dana kapetan Dinama Zambata za tportal.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov
Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi