Obavijesti

Sport

Komentari 0

'Bio sam odličan i u košarci, još pamtim druženja s Guardiolom, a Baliću sam dao 100 eura...'

'Bio sam odličan i u košarci, još pamtim druženja s Guardiolom, a Baliću sam dao 100 eura...'
1

Patrik Ćavar (49), jedan je od najvećih hrvatskih i najvećih svjetskih rukometaša. Kad su velika rukometna natjecanja, onda bude stručni komentator 24sata, a radi i kao teniski komentator na Sport Klubu

VIDEO

Kad sam bio sedmi i osmi razred, bio sam odličan i u košarci. Najbolji u školi, ali rukomet je oduvijek bio moja prva ljubav. Nisam dvojio kojim ću se sportom baviti. Rukomet je bio ispred košarke i svega drugog - kaže nam Patrik Ćavar.

Ako postoji netko tko je u rukometu bio stvoren za sve, onda je to definitivno on. Odrastali smo gledajući njegove majstorije u Badelu, Barceloni, hrvatskoj reprezentaciji. Igrao je vanjskog na krilu, na crti.

- Mislio sam potkraj karijere biti i golman, braniti jednu sezonu. Da nije bilo ozljede, probao bih i to - kaže Patrik Ćavar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prisjetio se Ćavar mnogih anegdota u svojoj bogatoj karijeri. Ivano Balić i on, ponajbolji, po mnogima i najbolji rukometaši svih vremena su jednom prilikom u Poreču imali okladu.

- Bilo je to baš spontano. Sjedili smo u kafiću u Poreču, Ivano, Pero Metličić i ja. Zezali smo se, bile su pripreme reprezentacije. Bilo je to u travnju, nije bilo baš toplo. Kad smo sjedili, vidjeli smo da je u moru bilo puno mulja i svega. Rekao sam im da je tako prljavo da nema šanse da bi netko skočio u to, a Ivano se nasmijao i odvratio mi: ' Hoćeš se kladiti sa mnom, skočit ću ja'? Naravno da sam se kladio, pomislio sam da nema šanse da to napravi, a onda smo se kladili. Oklada je bila vrijedna 100 eura. On je odmah ustao i u tenisicama i trenirci se odmah bacio u vodu, odmah sam mu dao sto eura - prisjetio se Ćavar priče s Balićem.

Pet je puta u svojoj bogatoj karijeri bio europski klupski prvak. Dva puta s Badel Zagrebom, a onda tri puta s tih godina nedodirljivom Barcelonom. Život u Kataloniji oduševio je Ćavara, rođenog u Metkoviću, ali porijeklom Hercegovca po očevoj strani. Tata je iz Knešpolja, mjesta u općini Široki Brijeg. U Barceloni je bio od 1997. do 2001. godine. Prekrasne godine za njega.

- Bili smo toliko moćni, osvojili smo toliko trofeja da je teško sve i pobrojati. To je možda i najbolja rukometna momčad svih vremena. Barcelona je jedna velika obitelj, itekako sam to osjetio kao član i važna karika tog sportskog društva - rekao nam je Ćavar i nastavio se prisjećati svoji dana u Španjolskoj:

- Često smo se družili s nogometašima. Oni su dolazili na naše proslave, mi smo odlazili na njihove. Baš smo bili kao obitelj. Kad bismo išli u obilazak bolnica, uvijek bi išla po tri-četiri nogometaša, rukometaša i košarkaša. U nekoliko sam navrata išao s Figom, Xavijem, Rivaldom i Guardiolom. Družio sam se s Pepom Guardiolom u tim danima u Barceloni, bilo je to baš lijepo razdoblje za mene, nezaboravni dani.

Karijeru je Ćavar započeo u rodnom Metkoviću. U prvoj je momčadi bio već s 15 godina. Klub se tad zvao Mehanika Metković. Potom je otišao u Borac iz Banja Luke, a u Zagreb je došao 1990. godine. Sedam je godina bio igrač Badela, koji je 1992. godine i 1993. godine bio europski prvak.

- Rukomet sam zavolio zbog Veselina Vujovića. U osnovnoj školi molio sam nastavnike da me puste s nastave da mogu gledati rukomet - kaže nam Ćavar i nastavlja:

- U ratnim godinama sam igrao za Badel, osvajali smo naslove europskog prvaka i to je doista bilo posebno razdoblje. Igrali smo europske utakmice kao domaćini u Austriji i Njemačkoj. Otišli bi se tamo pripremati desetak dana prije utakmica. Nije nam bilo lako igrati. Kod nas je bio rat, a mi smo se na parketu boriti za hrvatske uspjehe. Zbog toga su ti naslovi s Badelom doista nešto posebno. Bili smo gosti i kad smo bili domaćini, ali to je bilo toliko dobra momčad da smo bili na tronu u Europi.

Bila je to briljanta momčad, na golu  je bio Tonći Peribonio i Rolando Pušnik, na crti Neno Kljajić i Božo Jović, na krilima veliki Patrik Ćavar lijevo i Ivica Obrvan te Željko Babić desno. Srednji vanjski Bruno Gudelj i Ratko Tomljanović. Lijevi vanjski pokojni Iztok Puc i do njega "univerzalni vojnik", najveći ratnik kojeg je Zagreb ikad imao, tada 22-godišnji Slavko Goluža. Desni vanjski tamnoputi Slovenac Tettey Banfro, izvrsni kradljivac lopti. Na klupi Zdravko Zovko. Kakav sastav, kakva rukometne veličine.

Ćavar je s Hrvatskom bio treći na EP-u 1994. godine, drugi na SP-u 1995. godine i zlatni na Olimpijskim igrama 1996. godine.

- Put do tog zlata bio je trnovit. Na EP-u prije početka Igara nismo bili dobri, podbacili smo, a onda smo u Atlanti igrali čudesno. Ključno je bilo to što je na klupu došao legendarni Velimir Kljajić, s njim se puno toga promijenilo. Bio je to poseban uspjeh, prvo hrvatsko olimpijsko zlato u povijesti. Dani ponosa i slave - kaže Ćavar, koji je za reprezentaciju odigrao 120 utakmica i zabio je 639 golova. Imao je prosjek od 5,3 gola po utakmici. To je prosjek kakav, primjerice, nema niti veliki Nikola Karabatić u Francuskoj.

I ove su brojke dokaz koliko je Ćavar bio velik, jedan od najvećih, nećemo pogriješiti ako napišemo i najveći rukometaš svih vremena. 

Dok je igrao za Barcu, u nekim je utakmicama znao imati i po sedam-osam asistencija. Da je bio košarkaš, onda bi s ovakvim brojkama bio sjajan playmaker. Ali, druga mu velika ljubav nije košarka, već tenis. Išao je i na turnire s Ivanom Dodigom. Bio mu je pratnja, njemu i Tomislavu Brkiću. Tenis obožava.

- Igram tenis u slobodno vrijeme, a radim i kao komentator na Sport Klubu. Uživam u teniskim prijenosima, to mi je uvijek bila velika želja. Čim se vrate turniri, opet ću prenositi - kaže za kraj Pako.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov