Obavijesti

Sport

Komentari 1

'Bio sam u kolicima, rekli su da neću više nikad na noge. S 15 godina opet sam učio hodati'

'Bio sam u kolicima, rekli su da neću više nikad na noge. S 15 godina opet sam učio hodati'

Real Madrid teškom mukom pobijedio je Atalantu u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka, a junak je bio sjajni Ferland Mendy. Dečko koji je prije deset godina opet učio hodati...

VIDEO

Prije trinaest godina ostao je bez oca, godinu kasnije završio u invalidskim kolicima, sa 15 je opet učio hodati, a sa 24... Za 48 milijuna eura iz Lyona u Real Madrid.

Tu tešku životnu priču, ali sa sretnim završetkom, živi nogometaš Reala Ferland Mendy (25). U ljeto 2019. godine došao je na Santiago Bernabeu i za kratko vrijeme s pozicije lijevog beka izbacio senatora Marcela te postao jedan od važnijih igrača kraljevskog kluba. I spasio svoj klub protiv Atalante.

Champions League - Round of 16 First Leg - Atalanta v Real Madrid

Španjolski klub je pobijedio Atalantu 1-0 u Bergamu u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka. Real je skoro cijeli susret imao igrača više, ali falilo je konkretnosti i prilika u sastavu Zinedinea Zidanea. Previše ziheraški igrao je Real, Atalanta se totalno posvetila obrani i činilo se kako će završiti remijem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No u 86. minuti Mendy se našao na atipičnoj poziciji. Luka Modrić poslao mu je loptu na rub šesnaesterca, Francuz je opalio desnicom i fenomenalno pogodio golmanov donji lijevi kut za pobjedu Reala!

Prava je to filmska priča francuskog beka koji je s 15 godina ponovno učio hodati, a četiri godine prije toga ostao je bez oca. Sve to ga je ojačalo da postane ono što je danas.

Champions League - Round of 16 First Leg - Atalanta v Real Madrid

- Napunio sam 11, otac mi je poginuo, a ni godinu dana kasnije oko kuka mi se uvukla neka infekcija. Problem se pogoršavao pa sam kao 13-godišnjak čuo ove riječi: 'Ferland, imaš artritis. Nogomet sigurno više nećeš moći igrati'. Možete misliti kako sam se osjećao - pričao je Mendy.

- Problem s kukom bio je toliki da sam završio u invalidskim kolicima pa sa 15 godina zapravo opet učio hodati! Imao sam 17 kad sam ipak opet zaigrao. U četvrtoj ligi. Sa 20 me uzeo Le Havre, dvije godine kasnije Lyon je dao 5 milijuna eura za mene, a evo sada sam... Igrač madridskog Reala. I ne mogu vjerovati! - rekao je novi Realov junak. 

Kada su počeli Mendyjevi problemi sa zdravljem gotovo je odmah postao jedva pokretan. Najprije je tri mjeseca nosio gips, a onda naredna tri proveo na terapijama u dječjoj bolnici Necker-Enfants Malades. Tamo su mu rekli da zaboravi na nogomet, a nauči se kako živjeti u kolicima.

Pakao je bila duga i bolna rehabilitacija u Bulionu. Najprije je opet učio hodati pa kad je nekako stao na noge krenulo je ojačavanje mišića koji su atrofirali od sjedenja i ležanja. No Mendy je bio žilav i uporan tip godinama prije punoljetnosti...

Oporavio se 100 posto pa odlučio iz podmlatka velikog PSG-a otići u Mantois, mali klub iz pariškog predgrađa. Tamo je pokazao ne samo da se oporavio. Bio je duplo bolji nego prije bolesti.

Ferland Mendy new Real Madrid player

Za dečka je čuo Le Havre i doveo ga u svoju Akademiju, a jednom se tinejdžeru u Francuskoj vjerojatno ni ne može dogoditi ništa bolje. U Le Havreovoj su Školi nogometa ponikli talenti a la Benjamin Mendy, Riyad Mahrez, Lass Diarra, Paul Pogba, Dimitri Payet, Steve Mandanda i Pierre-Emerick Aubameyang!

Lyon je opazio 22-godišnjeg ljevaka pa bez problema Le Havreu iskrcao 5 milijuna za Mendyja. Prvi je put u fokus javnosti dospio kad ga je trener Bruno Genesio na utakmici Europske lige s moskovskim CSKA poslao na travnjak umjesto Fernanda Marcala, a ovaj nezadovoljan zbog zamjene ušao u svađu s trenerom usred utakmice.

Lyon v Manchester City - UEFA Champions League - Group F - Parc Olympique Lyonnais

No Mendy je pokazao da nije vijest kao pričuva nego da vrijedi svake minute na terenu i svakog uloženog centa. U studenome 2018. godine debitirao je za Francusku A repku, protiv Urugvaja. Deschamps ga je stavio na lijevog beka umjesto Ferlandovog ozlijeđenog prezimenjaka iz Man Cityja, Benjamina Mendya.

Dečko koji je prije 10 godina sanjao jedino da ustane iz invalidskih kolica i svojoj samohranoj majci pomogne prehraniti obitelji, danas živi svoje najljepše snove.

Hrvatska ugostila Francusku u Ligi nacija

Važan je član Reala, u dvije sezone ima 60 nastupa i tri gola, a 2020. godine je osvojio La Ligu s Madriđanima u svojoj debitantskoj sezoni. 

Prava inspirativna priča. Još jedan dokaz da nikada ne smijemo odustatii od svojih snova. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener