Obavijesti

Sport

Komentari 36

Bišćanovi dečki korak do Eura, a mogli bi i na Olimpijske igre...

Bišćanovi dečki korak do Eura, a mogli bi i na Olimpijske igre...

Hrvatska U-21 reprezentacija triput je dosad igrala na Euru, još 2000., zatim 2014. te 2021. Iz Europe na Igre idu samo četiri reprezentacije, a za plasman je potrebno dohvatiti barem polufinale na europskoj smotri

VIDEO

Dečki su stvarno fenomenalna grupa, od prvog dana rade na sebi i na zajedništvu i užitak je biti s njima i gledati ih. Oni su momčad koja je spremna uložiti maksimalni trud i napor kako bi ostvarila ciljeve, igrali su protiv suparnika čije su prednosti trka i agresija ne samo parirali, nego i dominirali. To je dokaz koliko su ozbiljni i koliko ima potencijala u njima.

Tako je svoje mladiće nahvalio Igor Bišćan (43), izbornik U-21 reprezentacije. Čovjek koji svoj pobjednički mentalitet prenio na igrače. Hrvatska je u Riedu razbila Austriju 3-1 u kvalifikacijama za Euro 2023. i došla do učinka od šest pobjeda iz šest susreta.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska srušila Austriju

Čovjek za trofeje

Bišćan jednostavno zna kako pobjeđivati. Kao igrač bio je žestok, nekad i svojeglav. Sjećaju se svi njegovog bijega s priprema reprezentacije 2003. u Čatežu. Nakon tog više nikad nije zaigrao za A reprezentaciju, ostao je na 17 nastupa.

Ipak, u klupskoj karijeri napravio je strašne stvari. S Croatijom, odnosno Dinamom, osvojio je devet naslova prvaka, pet kupova. U Liverpoolu je osvojio, između ostalog, FA Cup, dvaput Liga kup te jednom Ligu prvaka.

Velika Gorica: Trening Hrvatske nogometne reprezentacije U-21

Fenomenalna mu je i trenerska karijera. S Rudešom je osvojio 2. HNL u sezoni 16/17 pa otišao u Olimpiju s kojom je osvojio duplu krunu, a onda dobio otkaz. Neobjašnjivo.

Priču je nastavio u Rijeci kao nasljednik Matjaža Keka. Pogađate, stigao je do trofeja. Njegovi igrači u finalu na Aldo Drosini razbili su Dinamo Nenada Bjelice (3-1) i u vitrine pospremili još jedno Rabuzinovo sunce.

Rijeku je ipak morao napustiti zbog još jednog grijeha iz prošlosti. Naime, u jednoj utakmici s kraja 90-ih, pokazao je srednji prst Armadi. Dio navijača kluba s Kvarnera to mu nikad nije oprostio pa su, kad je Bišćan postao trener, bojkotirali klub. Bišćan je potom preuzeo U-21 selekciju i nastavio gdje je stao. Pobjede, pobjede i samo pobjede.

Pula: Dinamo i Rijeka u finalu hrvatskog nogometnog kupa

Šutalo za dlaku upao

Bišćan je reprezentaciju preuzeo u teškoj situaciji od Nenada Gračana i odmah zaredao s pobjedama. Hrvatska se u ludom raspletu plasirala na Euro u Mađarskoj i Sloveniji pa u teškoj grupi s Portugalom, Švicarskom i Engleskom prošla. Onda i prošla grupu golčinom Domagoja Bradarića Engleskoj. Španjolska je u nokaut-fazi ipak bila bolja 2-1 nakon produžetaka.

Bišćan je nakon tog Eura za novi ciklus ostao bez Joška Gvardiola koji je trajno priključen reprezentaciji, zatim i bez Adriana Šempera, Martina Erlića, Lovre Majera, Luke Ivanušeca, Nikole More i još nekoliko igrača. Morao je priču graditi ispočetka.

Glavni kreator igre postao je Salzburgov Luka Sučić (19), mladić rođen u Linzu. U Osijeku je protiv Slovačke (2-2) dobio nekoliko posljednjih minuta pa debitirao i za A reprezentaciju. Za U-21 je na sjajnom učinku od četiri gola i dvije asistencije u četiri utakmice.

Stup obrane je dokapetan momčadi Boško Šutalo (21). Igrač Atalante na posudbi u Hellas Veroni puno se bolje snalazi na poziciji stopera, ali mu za mlade "vatrene" nije teško odigrati ni desnog beka. Ima Bišćan i sreće jer je Šutalo rođen 1. siječnja 2000. Za U-21 selekcije u ovom ciklusu mogu nastupati samo igrači rođeni 1. siječnja 2000. ili mlađi...

Za utjerivanje terora u protivničke obrane zaduženi su kumovi Roko Šimić (18) i Lukas Kačavenda (18). Roko je u ovim kvalifikacijama već zabio šest golova, a do prvijenca je protiv Austrije stigao i Kačavenda fenomenalnim projektilom za 1-0.

Kako do Eura?

Bišćanovi izabranici se za mjesto na završnom turniru u Gruziji i Rumunjskoj natječu protiv Austrije, Norveške, Finske, Azerbajdžana i Estonije. Hrvatska će u kvalifikacije nastaviti u ožujku, domaćim ogledima protiv Austrije i Finske.

U kvalifikacijama za U-21 Europsko prvenstvo sudjeluju 53 reprezentacije, koje su prije ždrijeba bile podijeljene u šest jakosnih skupina. Hrvatska je bila smještena u prvu jakosnu skupinu, uz reprezentacije Španjolske, Njemačke, Francuske, Engleske, Italije, Danske, Portugala i Nizozemske.

Završni turnir bit će održan u Gruziji i Rumunjskoj u lipnju i srpnju 2023. godine, a na njemu će se natjecati 16 reprezentacija - domaćini prvenstva, devet pobjednika kvalifikacijskih skupina, najbolja drugoplasirana momčad te četiri pobjednika dokvalifikacija.

San su Olimpijske igre

Nogomet se na Olimpijskim igrama od 1900. i Igara u Parizu. Na tim Igrama igrali su amaterski nogometni klubovi. Turnir je osvojio Upton Park, a medalja otišla u Veliku Britaniju. Potom su na Igre dolazile amaterske nogometne reprezentacije, a od 1992. na Igre su mogle samo U-23 selekcije.

Te svojevrsne restrikcije uvedene su kako nogometni turnir na Igrama ne bi postao popularniji od Svjetskog prvenstva. Jasno, olimpijska medalja ima veliku težinu.

Susret mladih reprezentacija Hrvatske i Estonije u kvalifikacijama za Europsko prvesntvo

Od 1996. pa sve do danas vrijede ista pravila. Na Igrama mogu nastupiti igrači mlađi od 23 godine uz potporu tri starija igrača od 23. Hrvatska na igrama nije bila nikad.

Razlog je taj što se moguće kvalificirati na Igre isključivo na temelju rezultata U-21 reprezentacije koja nije imala previše međunarodnih uspjeha u protekla dva i pol desetljeća.

Hrvatska U-21 reprezentacija triput je dosad igrala na Euru, još 2000., zatim 2014. te 2021. Iz Europe na Igre idu samo četiri reprezentacije, a za plasman je potrebno dohvatiti barem polufinale na europskoj smotri. Ako itko to može, to su Bišćanovi dečki!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov
Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće
ZAJECOVE PROMJENE

Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće

Plus+ Dinamo partnerski klub, gdje bi slao talente na posudbu, traži među regionalnim prvoligašima, a na ljeto slijedi rezanje budžeta za plaće. I 'modri' na igrače neće trošiti više od 16 milijuna eura godišnje