Sport

Komentari 5

Bivši liječnik zlostavljao Biles i više od 500 gimnastičarki, sad ih čeka 380 mil. dolara odštete

Bivši liječnik zlostavljao Biles i više od 500 gimnastičarki, sad ih čeka 380 mil. dolara odštete

Žrtve su patile od anksioznosti, depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja, dok su neke od njih pokušale samoubojstvo zbog Nassarovog zlostavljanja, počinjenog pod izlikom liječenja

 

Više od 500 gimnastičarki koje je seksualno zlostavljao Lawrence Nassar, bivši liječnik američke reprezentacije, moglo bi dobiti odštetu od 380 milijuna dolara od Američkog gimnastičkog saveza, te Američkim olimpijskim i paraolimpijskim odborom, piše New York Times.

POGLEDAJTE VIDEO: Simone Biles

Time bi bilo zatvoreno posljednje poglavlje jedne od najvećih skandali u povijesti američkog sporta.

Naime, najtrofejnija američka gimnastičarka Simone Biles (24), koja je osvojila 32 olimpijske i svjetske medalje, i još tri gimnastičarke - Aly Raisman, McKayla Maroney i Maggie Nichols, u rujnu su optužile bivšeg doktora američke reprezentacije da ih je seksualno uznemiravao. 

- Nismo uspjeli i zaslužujemo odgovore. Zaista se čini da je i FBI uključen u zataškavanje, kao i čelništvo Američkog gimnastičkog saveza - rekla je Biles pred Odborom za pravosuđe Senata pa pitala:

- Koliko vrijedi djevojčica?

Simone Biles

Dogovor o nagodbi je najavljen tijekom postupka pred sudom u Indiani. Sredstva će također obeštetiti olimpijske pobjednice Simone Biles, McKayla Maroney i Aly Raisman.

Žrtve su patile od anksioznosti, depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja, dok su neke od njih pokušale samoubojstvo zbog Nassarovog zlostavljanja, počinjenog pod izlikom liječenja.

Istraga FBI-a protiv glavnom doktora gimnastičkog saveza Nassera započela je još u srpnju 2015. godine, a 2017. je nakon priznanja osuđen na 60 godina zatvora zbog posjedovanja i distribuiranja dječje pornografije. 

Naknadno je osuđen na čak 175 godina robije zbog seksualnog zlostavljanja stotine gimnastičarki, među kojima je bila i Biles. 

Najčitaniji članci