Obavijesti

Sport

Komentari 1

Pismo zbog kojeg plače Italija: Znaš, bio bi ponosan na mene

Pismo zbog kojeg plače Italija: Znaš, bio bi ponosan na mene
7

Bivši suigrač tragično preminulog kapetana Fiorentine Davidea Astorija, napisao je emotivno pismo obraćajući mu se kao da je još uvijek pored njega. 'Hvala, Asto. Volim te', napisao je Riccardo Saponara

VIDEO

Prije točno tri godine, na današnji datum, preminuo je kapetan Fiorentine Davide Astori u 31. godini života u hotelu u Udinama.

Talijanski reprezentativac preminuo je od posljedica tahikardije, odnosno ubrzanog rada srca, a pronašli su ga njegovi suigrači nakon što su provalili u hotelsku sobu poslije neuspjelih pokušaja da ga probude telefonskim pozivom.

Serie A - Fiorentina vs Benevento Calcio

Astori je svoju momčad trebao predvoditi na utakmici protiv Udinesea, ali njegovo srce prestalo je kucati.  Kao uzrok tragedije je navedena aritmička kardiomiopatija, a istraga je trajala mjesecima. Liječnici su nogometašu na pregledima u Cagliariju i Fiorentini utvrdili probleme s aritmijama, ali ga na dodatne preglede nisu slali nego su ga pustili da igra nogomet.

Tragična smrt talijanskog igrača potresla je cijeli svijet, a oni s kojima je bio blizak ga se sjećaju još i danas. 

ACF Fiorentina training session

Napadač Spezie Riccardo Saponara, nekadašnji Astorijev suigrač, napisao je emotivno pismo u kojem se prisjeća trenutka kada su komentirali glazbeni romantično-dramski film. 

"Ricky, jesi li vidio? La La Land je osvojio Oscara. Tko zna je li zasluženo? Ne znam, Asto, ali čim se počne prikazivati u Italiji, moramo ga pogledati. Ocijenit ćemo ga bez milosti, kao i uvijek. U redu, Ricky, da vidimo je li taj Oscar zaista zaslužen."

Godina je bez Astorija: Davide, tvoja žrtva nije bila uzaludna...
Godina je bez Astorija: Davide, tvoja žrtva nije bila uzaludna...

"Kad pomislim na život koji iznenada stane, koji te ostavi bez daha i slomi bez dopuštenja, sjetim se tog trenutka. Davide je bio dizajner interijera, poznavatelj filmova, kuhar, zaljubljenik u TV serije, svestran čovjek. Ne postoji nešto što nije znao. Zaluđen nogometom, moj omiljeni tip. Kao što je uvijek govorio, osjećao se kao dizajner koji je u slobodno vrijeme postao nogometaš."

Film su trebali gledati zajedno

"Kad pomislim na život koji te ostavi bez mogućnosti da nadoknadiš propušteno vrijeme, pomislim na La La Land. Film koji sam trebao gledati s Astom, film koji sam gledao sam. Osjećaj bespomoćnosti, uskraćenosti. Kroz godine sam ga pogledao puno puta i on za mene ima posebno značenje. Zbog djevojke s kojom sam tad bio u vezi i zbog samog filma. Zbog prijatelja kojem sam obećao procjenu. Da, Asto, mogu ti reći da zaista zaslužuje Oscara.

Neočekivani problemi: Samiju Khediri našli problem na srcu
Neočekivani problemi: Samiju Khediri našli problem na srcu

"Prošle su tri godine i nedostaje mi tvoje rame. Sjedili smo jedan pored drugoga u sobi i znaš da sam se na tebe često znao nasloniti na način na koji se nasloniš na starijeg brata. Pokazao si mi da si jedinstvena osoba, drugačiji vođa."

Prisjetio se trenutka kad su se upoznali

"Kao onda kad sam potpisao za Fiorentinu. Menadžer tima me dodao u WhatsApp grupu i bio sam samo broj u telefonskom imeniku mnogih. To se događa kad promijeniš momčad. Anonimac +39 u mobitelu. Ali ne. Ti si me tražio broj i odmah mi poslao poruku poručivši mi da na tebe mogu računati što mi god bude trebalo. Jednostavne riječi, ali u tom trenutku sam postao manje usamljen. Nismo se poznavali, ali je strah po ulasku u novu svlačionicu nakon tri godine u Empoliju odmah izbrisan. Uvijek si mi pokazivao što znači biti tvoj prijatelj, malim, svakodnevnim gestama.

Saponara i dan danas čita njegove poruke

"Tog sam ti dana rekao da neću igrati. Ti, tvrdoglav, govorio si da ću biti starter. Tog sam dana završio na tribinama, ali znam da si to radio zbog mene. Katkad čitam poruke koje si mi slao dok idem na stadion: 'Dobro ti ide, sazrijevaš. Danas nećeš igrati, ali na pravom si putu da se vratiš na svoju razinu. Nastavi tako.'"

"Znaš, bio bi ponosan na mene zbog onog što sam napravio prije nekoliko dana. Agudelo, moj suigrač koji je prije nekoliko dana stigao iz Južne Amerike, posvadio se s trenerom tijekom treninga. Uvrijedio se. Izbačen je, ali ga je trener pozvao natrag. Nije se želio vratiti. Rekao sam mu da to ne radi, nego da se vrati na travnjak. Na tvoj način, da se ne diže graja."

Hrvatska - Italija

"Bio je ljutit i u svlačionici pa sam ga pozvao na stranu: 'Slušaj me', rekao sam mu. 'Znaš li da bi trebao biti sretan? Trener se naljutio, najurio te i trebalo bi ti zbog toga biti drago. Što bi ti htio? Trenera koji ti ništa ne kaže, koji se pravi da se ništa nije dogodilo i koji te u nedjelju ostavi na klupi bez objašnjenja? Da nemaš šanse shvatiti u čemu si pogriješio i mogućnost popraviti te pogreške? Trebao bi biti sretan, volio bih da sam ja imao takvog trenera kad sam bio mlad.'

Astorija mogli spasiti! Optužili dva liječnika za njegovu smrt
Astorija mogli spasiti! Optužili dva liječnika za njegovu smrt

"Nije mi odgovorio. Na dan utakmice bio sam u svlačionici i prao sam zube kad sam ga vidio kako ulazi. 'Riccardo, moram ti zahvaliti. Danas startam', rekao mi je.

"Hvala, Asto. Volim te"

FILE PHOTO: Cagliari
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...