Sport

Komentari 10

Bizarne scene i u Bundesligi: Aktivisti se zavezali za stative!

Bizarne scene i u Bundesligi: Aktivisti se zavezali za stative!

Posljednja generacija zaustavlja fosilno ludilo, pisalo je na majicama aktivistima koji su prekinuli utakmicu Eintrachta i Freiburga. Prije manje od mjesec dana jedan prosvjednik je na isti način prekinuo susret u Premier ligi

Prije nešto manje od mjesec dana svjedočili smo bizarnim scenama na utakmici Evertona i Newcastlea. Prosvjednik je utrčao na travnjak i zavezao svoj vrat za stativu. Mučili su se i mučili zaštitari kako bi ga odvezali, a uspjeli su tek čeličnim škarama nakon osam minuta. 

Na takve scene očito su bili pripremljeni redari na utakmici Eintrachta i Freiburga (1-2) u 29. kolu Bundeslige. Sudac je prekinuo susret nakon svega minute i pol jer su na teren upala dvojica aktivista za klimatološke promjene koja su se zavezala za stative. Jedan na lijevu, jedan na desnu. Ruke u džepovima kao da se ništa posebno ne događa. Njihova namjera bila je očita.

GER, 1.FBL, Eintracht Frankfurt vs SC Freiburg

- Posljednja generacija zaustavlja fosilno ludilo - pisalo im je na majicama. 

Igrači su se u nevjerici pogledavali, navijači aktiviste sasuli zvižducima, ali za razliku od engleskih kolega, zaštitari nisu imali puno poteškoća. U svega dvije minute odvezali su trake kojima su se prosvjednici zavezali te ih ispratili sa stadiona. Nisu se previše opirali.  

GER, 1.FBL, Eintracht Frankfurt vs SC Freiburg

Video pogledajte OVDJE

Ovim aktivistima bila je ovo vrlo vjerojatno posljednja utakmica koju su gledali na stadionu. Zbog upada na teren prijeti im žestoka kazna, no njihov dolazak na utakmicu bio je iz drugih razloga, a ne zbog nogometa. 

GER, 1.FBL, Eintracht Frankfurt vs SC Freiburg

Na ovo ih je više nego očito ponukao britanski student Louis McKechnie koji se za stativu zavezao na utakmici Newcastlea i Evertona. Sve je preraslo u svojevrsni pokret kojim žele zaustaviti proizvodnju nafte i plina.

- Milijarde ljudi ne znaju da će države postati prevruće da bi se u njima živjelo. Masovna glad nastupit će zbog propadanja usjeva. Borit ćemo se za kruh u pekari. Covid-kriza i rat u Ukrajini su prikaz te naše budućnosti. Želim da moja vlada napravi sve što može da to zaustavi, ali oni samo pogoršavaju stvari i povećavaju rizik  - rekao je prosvjednik koji je prekinuo susret. 

Premier League - Everton v Newcastle United

Na majici mu je pisalo 'zaustavite naftu', odnosno u originalu 'just stop oil'. Istoimena skupina, čija je web-stranica čak i pala zbog silne navale, preuzela je odgovornost za prekid utakmice.

Mladić koji je prekinuo utakmicu pozvao je ljude na prosvjede diljem Velike Britanije kako bi spriječili proizvodnju nafte i plina, odnosno globalno zatopljenje. 

A to se očito proširilo i na Njemačku. 
 

Najčitaniji članci