Sport

Komentari 0

Bjelovarčanke su se vratile rukometu: Isplaćen je dug

Bjelovarčanke su se vratile rukometu: Isplaćen je dug

Igračice je mučila nesigurnost oko isplata stipendija, pa su odlučile da tjedan dana ne dolaze u dvoranu, jer to nije prvi put da im kasne isplate, rekao je trener Hrvoje Cikoja...

Čini se da je povijesni plasman hrvatskih rukometašica na Europskom prvenstvu u Danskoj na treće mjesto i osvajanje brončane medalje „pogurao“ i rješenje nekih financijskih problema bjelovarskog prvoligaša, koju na smotri u Skandinaviji predstavlja desno krilo Josipa Mamić.

Nakon jednotjednog štrajka zbog neisplaćenih stipendija, rukometašice Bjelovara su se prošlog ponedjeljka, nakon sastanka s prvim čovjekom grada Dariom Hrebakom, vratile u dvoranu. Hrebak je posredovao u pronalaženju novca kojim je isplaćena po jedna zaostala stipendija. 

- Igračice je mučila nesigurnost oko isplata stipendija, pa su odlučile da tjedan dana ne dolaze u dvoranu, jer to nije prvi put da im kasne isplate. Kriza koja je zahvatila cijelo društvo pogodila je i klub. No, sada su igračice mirnije jer su dobile obećanje da će do konca godine dobiti još jedan zaostatak, i onda bi za siječanj ostao dug od prosinca. Odnosno, ušli bi u normalan ritam - pojasnio je trener Hrvoje Cikoja, koji je već šest godina na klupi trenutno najboljeg bjelovarskog sportskog kolektiva. 

U subotu je održan zadnji trening jer je Cikoja odlučio igračice pustiti kućama tijekom blagdana, a pojavio se i problem oko propusnica. Igračice su dobile programe za individualni rad koje je za svaku kolegicu posebno izradila Ana Čagalj, koja je završila Kineziološki fakultet i uz to što je aktivna igračica, ujedno je i kondicijski trener momčadi. 

Od 19 igračica, koliko ih Cikoja ima na popisu, tri su ozlijeđene, tako da ih je na posljednjem treningu bilo 12, uz tri vratarke. Naravno, nedostajala je i najbolja igračica Josipa Mamić, koja se tada nalazila u Danskoj. Da se u klubu doista sjajno radi, svjedoči i podatak o visokom mjestu na prvoligaškoj ljestvici, gdje su Bjelovarčanke na sjajnom trećem mjestu, odmah iza Podravke i Lokomotive. Uostalom, uz Mamić, lijeva vanjska Ema Guskić bila je na širem popisu izbornika Nenada Šoštarića, koja je ujedno i juniorska reprezentativka. Na tom popisu su još četiri igračice, Karmela Pokopac, Lucija Ivanda, Ana Malec i Iris Prtljačić, što govori da klub ima i budućnost.  

Bjelovar: Utakmica 3. kola HRL za žene između RK Bjelovar i RK Split

Novac i prioriteti su vječna pitanja ovoj zemlji. Ilustracije radi, trećeligaški nogometni klubovi raspolažu s duplo više novca od prvoligaških rukometašica. Bilo po visini stipendija ili sveukupnom budžetu, koji je drastično „skresan“, pa se štedi na svakom koraku.

EHF Euro Women

Rukometašice na gostovanja putuju sa dva kombija, a za volanom jednog sjedi glavni trener, dok drugi vozi njegov pomoćnik, kako bi se i tu uštedjela koja kuna. Što je nezamislivo u nogometnom svijetu. Navodno u 3. HNL ima klubova koji isplaćuju naknadu i svom predsjedniku (?) koja je veća od stipendije koju dobije Josipa Mamić, standarda igračica prve sedmorke naših brončanih djevojaka iz Danske. Trošak organizacije jedne utakmice u Bjelovaru je nešto iznad 7000 kuna, što je prilična svota uzimajući sve u obzir. Red bi bio da se i tu odrede neka jasna mjerila i prioriteti. Možda će političku elitu, ali i nas iz medija uspjeh iz Danske „prisiliti“ da promijenimo prioritete. 
 

Najčitaniji članci