Obavijesti

Sport

Komentari 183

Usik pobijedio Joshuu i postao novi svjetski teškaški prvak!

Usik pobijedio Joshuu i postao novi svjetski teškaški prvak!

Poslije 12 rundi akcije suci su presudili: Joshua je izgubio svjetske titule, jednoglasnom odlukom bolji je bio izazivač Oleksandr Usik! Usik je nakon zlata na OI i ujedinjena titula u kruzeru uzeo titule i u teškoj kategoriji

Senzacija u Londonu! Oleksandr Usik (19-0) je nakon 12 rundi jednoglasnom sudačkom odlukom pobijedio prvaka Anthonyja Joshuu (24-2) nanijevši mu drugi poraz u karijeri! Usiku su tako pripale svjetske titule po WBA, IBF, WBO i IBO verziji, a bivši prvak će imati pravo na revanš.

Pokretanje videa...

Oleksandr Usik 01:02

 

Bio je to ujedno i prvi poraz Joshue sudačkom odlukom nakon što ga je Andy Ruiz Jr. senzacionalno nokautirao u lipnju 2019. nanijevši mu prvi poraz u karijeri.

Već od samog početka meča dalo se naslutiti da bi Usik mogao napraviti senzaciju. Prvo, za očekivati je bilo taktičku bitku zlatnog olimpijskog dvojca, boksača, koji su iskusni na amaterskoj razini.

WBA, IBF & WBO Heavyweight Titles - Anthony Joshua v Oleksandr Usyk

I ovaj meč pomalo je stilski djelovao kao boks koji se viđa u amaterskom boksu, s puno eskivaža, plesanja po ringu, bez previše prave, teškaške akcije.

Usik je u svemu izvukao više, iz runde u rundu je u siromaštvu udaraca i u obilju opreznosti uspio napraviti više te u očima sudaca stići do postignuća karijere.

WBA, IBF & WBO Heavyweight Titles - Anthony Joshua v Oleksandr Usyk

Jer iako je postao prvi boksač kruzer kategorije koji je ujedinio sve svjetske titule, premda je u tešku kategoriju zakoračio neporažen, prema je bio zlatni na Olimpijskim igrama, naslov teškaškog prvaka svijeta nešto je što će zauvijek ostati u povijesnim knjigama.

Sada je i ime Oleksandra Usika uz sve boksačke velikane, kao čovjeka koji je držao četiri svjetska pojasa odjednom.

Joshua je danas podbacio. Usik je sjajan defenzivac cijelu karijeru, no svjetski prvak u teškoj kategoriji morao je plasirati više čistih udaraca od čega je nekoliko moralo biti s nokaut snagom u njima. To znači da je i Joshua pretaktički odradio ovaj meč, za razliku od nesmotrenosti protiv Ruiza, pa zbog predefenzivnog stila platio svjetskim titulama.

WBA, IBF & WBO Heavyweight Titles - Anthony Joshua v Oleksandr Usyk

Problem je to koji vuče otkako je postao prvak, često mu se spočitava kako premalo koristi razornu desnicu koju ima. Bilo kako bilo, svijet ima novog šampiona. Usik je pokazao veće srce, u nekoliko navrata pokazao odlučnost, jurnuo prema naprijed, pokušao izvući maksimum iz svega pa na koncu - osvojio svijet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
MEČ ZA TITULE TEŠKAŠKOG PRVAKA SVIJETA OKO 23 SATA , Stadion Tottenhama, London
Sortiranje događaja
12. RUNDA/KRAJ

Posljednju rundu Usik je otvorio dobrim krošeom, no čini se da sada oba boksača misle da su napravila dovoljno.

Joshua je krenuo u napad, Usik je kontrirao prije nego je Britanac dobro pogodio stražnjim, desnim.

Usik je uzvratio direktom pa krenuo prema naprijed i plasirao još dva udarca. Joshua je pokušavao namjestiti desnu pa odustao i počeo udarati prednjim direktom.

Minutu prije kraja, Usik je isfintirao desnom pa dobro pogodio lijevim direktom, a onda 15-ak sekundi krenuo u silovit napad. Bacio je sve što je imao, povezao nekoliko dobrih udaraca pa mu je Joshua isplazio jezik.

Idemo na odluku sudaca!

11. RUNDA

Usik je silovito krenuo prema naprijed i pogodio dva udarca pa zatim još dva direkta u tijelo, Sjajno je napao, Joshua se nije snašao pa je primio još lijevi kroše u glavu. Bio je ovo među boljim napadima u meču. Usik je definitivno ubacio u brzinu više.

Joshua je uzvratio s dva stražnja direkta, uslijedio je i treći pa prednjim direktom namještao za stražnji, ali je promašio.

Usik je stao nakon početnog naleta pa iduću minutu zaboravio udarati prije nego je lansirao dobar jedan-dva.

U isto vrijeme oba boksača su pogodila direktom, no Joshua je plasirao još jedan odmah zatim.

10. RUNDA

Nakon prvih 60 sekundi 10. runde Usik je pogodio tri, četiri dobra direkta, Joshua još nije uspio poentirati.

I dalje traje ples među konopcima, no s jednom razlikom. Joshui se polako zatvara desno oko, ima vidljivu oteklinu, dok je Usiku pukla desna arkada.

Razmahali su se boksači minutu prije kraja pa razmijenili nekoliko dobrih udaraca. Sjedalo je i s jedne i s druge strane, a čini se da je Usik prebacio u brzinu više.

Moguće je da su u kutu sugerirali kako za sada nije napravio dovoljno da bi uzeo svjetske titule.

9. RUNDA

Sudac je upozorio Joshuu da se ne naslanja na Usika.

Prva minuta protekla je bez previše prave akcije, uz novu dozu eskivaža. Tražili su boksači priliku za pravi napad i on je stigao minutu i pol u devetoj rundi kada je Usik pogodio direkt.

Boksači su pretežito defenzivno orijentirani pa je obojici teško odraditi konkretniju akciju i otvoriti protivnika.

Joshua je pogodio sjajan kroše u tijelo nakon čega je uslijedio pokušaj u glavu, no nije pogodio.

Usik je, čini se, po isteku runde pogodio Joshuu tvrdim direktom zbog kojeg je prvak propao u koljenima.

8. RUNDA

Odličnu fintu prodao je Joshua Usiku, cimnuo u jednu pa bacio munjevit desni direkt u glavu. Osjetio je to izazivač i to kako.

Joshua je u osmoj rundi pogađao nešto više prednjih direkata nego do sada čime je u dva navrata dobro otvorio protivnički gard pa jednom plasirao stražnji direkt.

Usik se po ulasku u posljednju minutu razmahao, ali nije pogodio baš ništa. Joshua je sve eskivirao.

Britanac je uoči zvona sjajno piknuo Usika direktom pa ušao aperkatom, koji je fino sjeo na bradi Usika.

Komentari 183