Obavijesti

Sport

Komentari 46

Borussijino tajno oružje: Baza dobrih rezultata je 'stiskavac'

Borussijino tajno oružje: Baza dobrih rezultata je 'stiskavac'
1

Jürgen Klopp (45), osebujni trener Borussije Dortmund pojasnio je kako je uigrao kontrapresing. ‘Stiskavac’ daje rezultate, sad je na korak do finala Lige prvaka

VIDEO

Šahtar i Borussia Dortmund istrčavaju na zagrijavanje. Jürgen Klopp, zvani Kloppo, stoji sa strane i pažljivo gleda. Ali ne svoju momčad, o njoj ionako sve zna. Snima izbliza svaki potez igrača iz Donjecka. Jednog, drugog, trećeg... “Što je ovome”, pitaju su se Eduardo, Srna i društvo osjećajući nelagodu dok 190 centimetara visoki gospodin u odijelu i s naočalama bulji u njih s valjda pet metara udaljenosti i pritom nešto bilježi. Još se i približio da bolje vidi...

Kad se Klopp napokon odmaknuo, nelagoda se još i povećala jer je otišao k svojim igračima. Jednom za drugim šaptao je nešto na uho.

Igračima Šahtara još ni danas nije jasno što li je to mogao vidjeti Klopp u zadnji čas. Što se uopće može vidjeti na zagrijavanju?!

Anegdota iz Donjecka samo potvrđuje da je Jürgen Klopp poseban trener. Toliko poseban da će bez problema otkriti da je “Gegenpressing”, odnosno kontrapresing, baza Borussijine metamorfoze. Osnovna ideja je da se momčad ne pregrupira i automatski povuče čim izgubi loptu nego da se svaka linija pomiče još više naprijed i tako krati prostor za igru protivniku. Ako se to odigra kako treba, suparnik se muči iznijeti loptu i završava kao Real u Dortmundu.  

- Je li to previše riskantno? Ma kakvi?! Ne može biti jer se sve odvija daleko od vašega gola - pojašnjava 45-godišnji Klopp i nastavlja:

- Jedini problem s kontrapresingom je što ga ne možete uigrati kao jednu od taktičkih varijanti. Ne možeš reći igračima: ‘Ako protivnik napravi to, ti napravi ovo’. Umjesto toga morate im utrenirati impuls. Mora im se pretvoriti u automatizam da se postave u poziciju za osvajanje lopte što prije nakon što su je izgubili.

Klopp je 2011. i 2012. tom idejom naprosto udavio Bayern. Pobijedio ga pet puta zaredom dok napokon nisu pronašli načina kako donekle parirati takvoj igri. Pritom je s najmlađom momčadi Bundeslige donio Borussiji prvu dvostruku krunu u povijesti kluba. Danas ni Mourinho ne zna kako na kraj s tim Gegenpresingom, no Kloppu je trebalo neko vrijeme da shvati zašto njegov osnovni plan igre lani baš i nije funkcionirao u Ligi prvaka.

- Ispočetka smo igrali kontrapresing protiv svih na isti način, no trebalo mi je neko vrijeme da shvatim kako to protiv ekstrajakih protivnika nije uvijek moguće. Naučili smo se postaviti ako nas suparnik natjera da se branimo bliže svom golu i kako koristiti prostor koji nam se otvara kad osvojimo loptu. Sad smo još izravniji, ubojitiji i još precizniji u dodavanjima - pojašnjava čovjek koji je u pet godina od 13. momčadi Bundeslige stvorio dvostrukog prvaka Njemačke.

A pritom je, ne zaboravite, za svojih najboljih 11 potrošio manje novca nego Real Madrid za Luku Modrića. 

Zahvaljujući njemu, Borussia je danas uistinu poseban klub. Godišnje gubi između 4,5 i pet milijuna eura jer ne želi ukinuti stajaća mjesta na Westfalenu, u znak zahvale navijačima što su najgledanija momčad u Europi (gledaniji i od Barcelone) s prosjekom od 80.645 gledatelja. Jedine boje na domaćem i gostujućem dresu su im žuta i crna. Baš uvijek. 

Jedini su klub koji je dioničko društvo u Bundesligi, s tim da postoji takozvano pravilo “50+1”. To u prijevodu znači da su vlasnici kluba njegovi članovi. Na prodaju je 49,9 posto dionica, što u startu odbija šeike ili tipove poput Romana Abramoviča.

Istetovirao si je Kloppa na leđa

Martin Hueschen (41), fanatični navijač Borussije Dortmund, istetovirao je Kloppov portret na leđima prije nego što je ovaj s Borussijom Dortmund uopće osvojio prvi naslov prvaka! Navijači Kloppa obožavaju, bio je zvijezda i dok je vodio momčad Mainza.

‘Od Željka Buvača još učim o nogometu’

Željko Buvač (51) jedan je od Kloppovih pomoćnika i trenira samo presing. Zajedno su igrali u Mainzu, a igrači ga zovu Mozak!

- Od njega sam toliko naučio o nogometu i još učim - kazao je Jürgen Klopp.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...