Obavijesti

Sport

Komentari 29

Božićni prvaci u Ligama petice: Liverpool, Juventus, Dortmund

Božićni prvaci u Ligama petice: Liverpool, Juventus, Dortmund
1

Sezona je u punom jeku, a elitni europski klubovi vode velike bitke za trofeje u domaćim prvenstvima. U gotovo svim Ligama petice situacija je neizvjesna, tek je PSG, standardno, pomeo protivnike u Francuskoj

VIDEO

Ovo blagdansko vrijeme idealno je za posvetiti se obitelji i odmoriti od posla, gužve i svakodnevnih briga. Tako je i u nogometnom svijetu gdje većina najjačih europskih liga tijekom božićnih praznika ima kratku zimsku pauzu

Premiership

Dobro, Engleska je uvijek izuzetak. Otočani uvijek teže atrakciji, posebnosti, ali i tradiciji. Na Badnjak i Božić su slobodni, a zatim počinje serija utakmica. Na Štefanje se igra toliko opjevani Boxing Day, praznik nakon praznika. 

Prije početka Premier lige sve kladioničarske kuće 'tipovale' su na Manchester City. Momčad Pepa Guardiole dominantno je osvojila ligu prošle sezone s okruglih 100 bodova. Gradski rival Manchester United bio im je nedostojna pratnja sa samo 81 bodom.

Ove sezone za iznenađenje se pobrinuo Liverpool koji će Božić dočekati na prvom mjestu. Redsi su Kopu podarili veliki dar. Igre momčadi Jurgena Kloppa navijačima Liverpoola daju veliku nadu da će taj klub napokon doći do naslova prvaka. Zadnji naslov Liverpool je osvojio davne 1990. godine. Čak 28 godina prošlo je od zadnjeg naslova prvaka Engleske, a Liverpool ih u vitrinama ima 18. Ipak, složit ćete se, prevelika suša za jedan takav klub.

Premier League - Wolverhampton Wanderers v Liverpool

Liverpool je u sezonu ušao na pogon Sadia Manea. Senegalac je neumoljivo trpao, a prva zvijezda momčadi, Egipćanin Mohamed Salah, bio je nevidljiv. Zli jezici proglasili su ga 'One season wonder' igračem, odnosno igračem koji bljesne u jednoj sezoni pa nestane s nogometne karte. Salah je zapravo samo bio umoran od Svjetskog prvenstva i ozljede rame, a kad je uhvatio pravu formu nitko ga nije mogao zaustaviti. Mo Salah drugi je strijelac lige s 11 golova i pet asistencija, a cijela momčad igra kao - momčad

Liverpool se dugi niz godina oslanjao samo na jednog igrača. Fokalna točka igre bio je Fernando Torres, zatim Luis Suarez, pa Coutinho. Bilo je to premalo za napraviti bilo kakav rezultatski iskorak.

Pogodio je Liverpool s pojačanjima koja je doveo sportski direktor Michael Edwards, a sve je svojom strategijom igre oplemenio Jurgen Klopp. Nijemac je u nepune četiri godine na klupi Liverpoola provjetrio svlačionicu, ovo ljeto riješio se škart igrača poput Kariusa, Klavana i društva, a doveo je ciljana pojačanja.

Premier League - Wolverhampton Wanderers v Liverpool

Na gol je stigao Brazilac Alisson, vezu su pojačali Fabinho i Naby Keita, a kao pojačanje u vrh napada došao je švicarski čarobnjak Xherdan Shaqiri koji se pokazao 'zlatnom zamjenom'. Sve to momčadi je dalo dodatnu dimenziju i stabilnost klubu. Ugovore su tijekom sezone produljili svi krucijalni igrači, Mane, Salah...

Liverpool je jedina neporažena momčad lige s 15 pobjeda i tri remija te ima 48 bodova. Manchester City je kiksom protiv Crystal Palacea skliznuo na drugo mjesto s 44 boda, a ove dvije ekipe može ugroziti tek Tottenham koji je treći s 42 boda. Arsenal, Chelsea i United jednostavno nisu dovoljno konzistentni.

Bundesliga

U Njemačkoj teška, rudarska borba za naslov prvaka. Bayern je uzeo zadnjih šest prvenstava i njemačka liga dugo godina nije bila napeta. Kormilo minhenskog kluba ove je sezone preuzeo Niko Kovač. Dobio je naoko posloženu i šampionsku ekipu, ali kako je sezona odmicala sve se više sumnjalo u Kovačevu trenersku kvalitetu.

FC Schalke 04 - Bayern Munich

Bayern je dobro otvorio sezonu, uzeli su Superkup protiv Eintrachta, u prvenstvu nanizali četiri pobjede, a onda raspad sistema. Umorna, izraubana i stara momčad Bayerna počela je posustajati. Kiksalo se u Ligi prvaka, kiksalo se u ligi, a Kovač je bio na rubu otkaza. Žestoko su na njega udarali njemački mediji, ali i neki igrači poput Thomasa Mullera i Jamesa Rodrigueza. Sve to izdržao je hrvatski trener i u zadnjih pet prvenstvenih utakmica skupio pet pobjeda u nizu. 

Ipak, to je bilo dovoljno samo za drugo mjesto prije Božića. Božićni prvak je Borussia Dortmund koja s Lucienom Favreom na kormilu igra kao u transu. U 17 kola slavili su u čak 13 utakmica, tri su remizirali i svega jednu izgubili. Bilanca je to od 42 boda, šest više od drugoplasiranog Bayerna. Dojam je pokvario iznenađujući poraz od Fortune Düsseldorf koja se bori za ostanak u ligi. 

Švicarac Lucien Favre postavio je konture igre te se svojim nogometnim promišljanjem idealno uklopio u identitet Dortmunda. Promovirao je neke relativno anonimne i mlade igrače poput engleskog reprezentativca Jadona Sancha. Engleski krilni napadač u 17 kola zabio je šest golova i dodao osam asistencija. Cijena prema Transfermarktu u kolovozu mu je bila 15 milijuna eura, a danas je vrtoglavih 70 milijuna eura.

Borussia Dortmund - Borussia Moenchengladbach

Dobar je i Danac Jacob Bruun Larsen (20) koji je u svojoj debitantskoj sezoni za Borussiju odigrao 13 prvenstvenih utakmica u kojima je zabio dva gola i dodao jednu asistenciju.

Otkriće sezone zasigurno je Španjolac Paco Alcácer kojeg su svi nakon neuspješne epizode u Barceloni već sahranili, a ovaj je odigrao polusezonu za pamćenje. U 12 prvenstvenih utakmica utrpao je 12 komada. Prvih deset golova zabio je iz deset udaraca u okvir uopće. Nažalost po navijače, Paco se ozlijedio i neko vrijeme će izbivati s travnjaka zbog problema s mišićem.

Napokon je zdrav Marco Reus koji igra kao nekad. Kapetan 'crno žutih' zabio je 11 komada te je dodao sedam asistencija. Drugi je strijelac Bundeslige iza Luke Jovića i klupskog suigrača Alcácera, ali je najbolji Nijemac na toj listi. Isti broj golova zabio je i Timo Werner iz Red Bull Leipziga, ali on ima tek dvije asistencije.

Borussia Dortmund u nastavku sezone ima veliku priliku potvrditi 'božićni naslov' i doći do devetog trofeja Bundeslige u povijesti, ali dojam je da se Bayern tek sada zahuktao i da će spremno dočekati bilo kakav kiks kluba s Westfalena. Dortmund je prema kladionicama u ovom trenutku blagi favorit za osvajanje lige s koeficijentom 1.70, ali ih u stopu prati Bayern s koeficijentom 2.10.

Serie A

U Italiji prevelike drame nema. Max Allegri uspješno krstari svojim brodom i vodi Juventus ka osmom uzastopnom naslovu. 'Stara dama' prva je na tablici sa osam bodova prednosti ispred drugoplasiranog Napolija. 

Juventus se i dalje oslanja na prokušani recept. Obrana Bonucci, Barzagli i Chiellini sigurna je kao pucanj iz gričkog topa u podne. Otišao je Buffon kojeg je sjajno nadomjestio Poljak Wojciech Szczesny koji je godinu dana strpljivo čekao priliku. Stigao je i Cristiano Ronaldo za 100 milijuna eura i Juventinima dao gard pobjednika.

Portugalac čini fantastičan tandem s našim Marijom Mandžukićem. 

Serie A - Juventus v AS Roma

Mandžo je preživio dolazak najboljeg nogometaša svijeta posljednjih godina, tim više što igra iste pozicije kao i on, te - zacementirao mjesto u početnih 11 'stare dame'. S Ronaldom je razvio odnos kakav nije imao ni s jednim napadačem do sada, a rezultat je 19 zajedničkih golova njih dvojice od 34, koliko je Juve dao u Serie A ove sezone.

I preporod Marija Mandžukića nije slučajan. Počeo je dobivati uslugu ostatka momčadi onako kako on najviše voli pa je i razina njegove golgeterske forme eksponencijalno porasla.

Kladionice su uvjerene da će Juventus osvojiti naslov prvaka Italije. Koeficijent na njih je 1.08, a drugi favorit je Napoli s koeficijentom 9. Slijedi Inter s koeficijentom 81. 

La Liga

Španjolska je svake godine vrlo uzbudljiva. Ove sezone možda još i uzbudljivija jer niti jedan klub ne briljira. Prva je Barcelona s 37 bodova, a 'blaugrana' je u 17 odigranih kola dvaput izgubila i četiri puta remizirala. Drugi je Atletico Madrid koji ove sezone izgleda ozbiljno. Doveli su Thomasa Lemara koji je oplemenio njihovu napadačku igru, tu je i uvijek dobri Antoine Griezmann. Sevilla je treća s 32 boda, a Real je tek četvrti sa svega 29 bodova.

Club World Cup - Final - Real Madrid v Al Ain

Real Madrid ljetos je šokiran odlaskom Zinedinea Zidanea, a na trenersku klupu Madriđana sjeo je Julen Lopetegui. Uzeli su ga španjolskoj A selekciji uoči Svjetskog prvenstva. Lopetegui je na klupi izdržao tek 138 dana te mu je uručen otkaz. Oteto-prokleto.

Klupu je preuzela klupska legenda Santiago Solari koji je uspio stabilizirati ekipu, ali u njoj još uvijek ima puno zasićenih nogometaša. Isco je prekrižen, Marcelo prijeti odlaskom jer želi poboljšani ugovor koji mu u Madridu s obzirom na godine ne žele dati... Igrači poput Marca Asensija, Mariana Diaza, Danija Ceballosa i Viniciusa Juniora nisu dokazali da mogu preuzeti uzde koje je nekad držao Cristiano Ronaldo. 

Barcelona također ne briljira. Ulupali su milijune eura u pojačanja poput Coutinha, Ousmanea Dembelea... Ovaj potonji neosporni je talent, ali prijete mu odvikavanjem jer je ovisan o videoigrama. Luis Suarez je, izgleda, prošao svoj igrački vrhunac, a sve je i dalje u nogama genijalnog Lionela Messija. 

La Liga Santander - FC Barcelona v Sevilla

Argentinac je u 15 ligaških nastupa zabio 15 puta i još 11 puta asistirao. Čudesno. Sam može srušiti bilo koju ekipu na svijetu. 

Veliki problem Barcelone je porozna obrana. Čak 19 golova primila je Barca u 17 kola. Gerard Pique počeo je birati utakmice i sve više razmišlja o stvarima van terena. Uprava kluba odlučila ga je prodrmati dovođenjem talentiranog Kolumbijca Jeisona Murilla.

Kladionice iznenađujuće Barceloni daju veliku ulogu favorita za osvajanjem Primere. Koeficijent je tek 1.14, a prvi pratitelj je Real Madrid s koeficijentom 8. Na Atletico Madrid je koeficijent po nekim kućama 8, a po nekima 9, dok je Sevilla na visokom koeficijentu od 51.

Ligue 1

PSG. Sve je jasno.

Ostale veće europske lige

Portugal - Porto

Turska - Basaksehir

Belgija - Genk

Grčka - PAOK

Nizozemska - PSV

Škotska - Celtic

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu