Obavijesti

Sport

Komentari 20

Bradarić ili Sluga u West Ham? Kek: A baš smo bili zreli za LP

Bradarić ili Sluga u West Ham? Kek: A baš smo bili zreli za LP
1

Neću navijati za Dinamo, nije loše ranije ući u Europu. Volio bih da mi se omogući barem djelomično posložena momčad. Nije lako uvoditi mlade, rekao je Matjaž Kek gostujući na Radiju Rijeka

VIDEO

I dok iz inozemstva dolaze glasine o zanimanju West Hama za Simona Slugu pa potom Filipa Bradarića, Torina za Domagoja Pavičića, a na Kvarneru se nagađa kako bi Rijeku mogao pojačati Ante Erceg, Matjaž Kek spustio je zastor na svoju petu sezonu.

Rijeka nije osvojila trofej, ali pod dojmom (uvjerljivo) najboljeg učinka u ligi na proljeće, rijetki će sezonu proglasiti neuspješnom. No Kek kao i uvijek vrlo realno, bez navijačkih tenzija, sagledava stvari:

- U nekim je utakmicama rezultat bio bolji od igre. Nakon zimske stanke lepršavo smo igrali, brzo su igrači kliknuli, bilo nas je lijepo za gledati, ali poslije reprezentativne stanke počele su priče i pričice, počeli su problemi, više nismo bili kvalitetni u igri, ali skupili smo dovoljno bodova pragmatičnom igrom. Ali Dinamo je u 36 kola bio bolji. Gdje se izgubilo? Svaki bod i gol u nekom trenutku može koštati. Prosuli smo previše toga na jesen, pa i sad na proljeće gubili smo neke gdje nismo trebali, ali tako je u nogometu. Došli smo do 70 bodova, malotko je na zimu očekivao da Rijeka može pošteno zakuhati prvenstvo. Ja želim realnu, objektivnu sliku - rekao je analizirajući sezonu u emisiji Pod stijenama Kantride na Radiju Rijeka.

I premda bi pobjeda Dinama u finalu kupa gurnula Rijeku u 3. pretkolo Europske lige, što znači kasniji početak sezone, Kek neće u Vinkovcima navijati za plave:

- Nije ponekad loše ranije ući u Europu, tako da mi je baš svejedno tko će osvojiti. Mi imamo isplanirane pripreme, a nekad lakši protivnik u Europi dobro dođe kao dio priprema. Bolje nego dobiti nekakav nepostavljeni Bašakšehir kao prvu prepreku.

- Rijeka je dokazala da može kvalitetno gurati na dva kolosijeka, ako želiš biti u vrhu i imati rezultat u Europi, moraš biti spreman na to. A mi očito nismo bili dovoljno kvalitetni, pripremljeni da ostanemo u Europi i ne zaostanemo toliko u ligi.

- Kad smo izbacili Salzburg, imao sam složenu momčad, zrelu za rezultat, ali protiv Olympiakosa možda ni sami nismo dovoljno vjerovali u Ligu prvaka.

- Europske su utakmice bile dobre, pogotovo izbacivanje Salzburga, što je izuzetan rezultat, tada premalo cijenjen, a Salzburg je došao do polufinala Europske lige. Austria Beč došla nam je u lošem trenutku, naivno smo uletjeli u njihove kontre nakon dobrog rezultata na Prateru, ali europska je sezona bila pozitivna.

- I naša pobjeda nad Milanom se podcjenjivala, da je igrao s drugom momčadi, nije bila natjecateljski značajna, ali bila je to lijepa pobjeda protiv slavnoga kluba. Ide u red velikih pobjeda Rijeke.

Rijeka je ključni zaostatak napravila na jesen, iako je tada ostala bez samo trojice šampionskih igrača Andrijaševića , Ristovskog i Bezjaka. Dok su na zimu otišli Gavranović, Vešović, Mišić, Maleš, Elez... pa su iz šampionske momčadi ostali tek Prskalo (rezerva), Župarić, Žuta i Bradarić te Gorgon koji je zbog ozljede propustio praktički cijelo proljeće.

- Probat ću naći nekoga tko bi mi barem djelomično omogućio složenu momčad. Prozivaju me da šaljem nekakve poruke, to mi je već dosadno, kažem što mislim, bio u pravu ili ne. Teško je i ne uspijemo uvijek složiti momčad, ali koliko se igrača afirmiralo u Rijeci, toliko i nije.

Prošle je sezone Rijeka bila prvak s 88 bodova, ove Dinamo sa 73. Dok je Split lani ispao s 18, ove sezone Cibalia s 26.

- Dominacija nas s vrha nije bila tako očita i nije čudno što peti pobijedi drugog, kroz 36 kola imaš pad forme, lošu seriju... nama se to previše, sedam puta na jesen dogodilo. Da, prvenstvo je donijelo neke neočekivane rezultate kad smo mi s vrha gubili već upisane bodove. Lani smo osvojili puno bodova i jer smo imali pratitelja koji nam nije dao disati do kraja, radio je strahovit pritisak.

- Vječito je pitanje mladih igrača... teško je brzo adaptirati ih, mlađi igrači trebaju prijelazno vrijeme da zaigraju i nisam vidio igrača koji bi direktno iz juniorskog sastava mogao uskočiti u momčad koja igra Europu i bori se za naslov. Ali imali smo i puno ozljeda: Mitrović, Čeliković, Ristovski, na kraju se ozlijedio Pandur, s nama je bio Dangubić. Taj prelazak treba dovršiti. Gledao sam juniorske utakmice jer sam si htio stvoriti sliku perspektive.

- S jedne strane treba pripremiti igrača za prodaju, s druge uklopiti neke nove, a onda i mlade... to su tri stvari koje nisu jednostavne i na tome moramo raditi. Mladi igrač mora biti spreman i pripremljen da igra u višem rangu, moramo raditi na tome. Pa je tu Viareggio kup zbog kojeg ih nema tri tjedna, pa reprezentacije, pa treba biti juniorski prvak kako bi juniori igrali Ligu prvaka... mene ne zadovoljava suradnja s omladinskim pogonom, vođom škole, trenerima... ali to je stvar sportskog direktora.

Nakon pobjede nad Hajdukom rekao je da ga neće ni biti na Rujevici ukoliko Rijeka ne bude imala cilj naslov prvaka, 

- Samo sam se nadovezao na Miškovića koji je rekao da želi stvoriti jaku momčad, top, a letvica je u Rijeci toliko visoko da moraš napraviti sve da dođeš do trofeja, to je cilj. Rezultatski sezona nije uspješna jer nismo osvojili trofeje. Ne znači da nije uspješna, jako je turbulentna, od emocija duple krune, pa Europa, loš start HNL-a... Rijeci mora biti cilj trofej, a to svake godine ne ide, to je jasno, ali ako imaš motiv u tom smjeru, vjeruješ u Ligu prvaka, a ne samo preživljavanje svaki prijelazni rok...

- Da, put je puno teži, Uefa je to zaoštrila, ali i skupina Europske lige je prava stvar. Može se opet dogoditi Aberdeen i Bašakšehir pa ispadneš rano, ali za Europu je premalo pripremati se 14 dana. Volio bih da smo iz toga nešto naučili, danas nepripremljen teško možeš u Europu.

- Pozdravio sam se sa svima i zahvalio svima, stožeru koji je odradio pravi posao, iako je normalno da se nekad posvađamo, digne se glas. Hajduk je bio prava slika sezone: u jednom dijelu perfekcija, europski ritam, brza lopta..., pa onda previše predaha pa se suparnik razigra. Zato moramo biti objektivni jer ima ogromnog prostora kod svakoga. Naravno da svi imaju svoje limite. Ali ne želim slušati i pričati "Dinamo je bolji, mi smo opet ispred Hajduka, tralala..." Toliko toga se može napraviti. I igračima sam rekao hvala, oprostio se nisam ni od koga.

Na kraju se sjetio i preminulog kolege Korada Vujnovića:

- Meni je sezonu obilježio i odlazak Korada, taj termin ponedjeljka ujutro ostavlja knedlicu u grlu, siguran sam da bi i on imao nešto reći na ovu sezonu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...
JOKIĆEVA ŽIVOTNA PRIČA

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...

Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete zamisliti koliko je bio loš, prisjetio se Nikolin brat utakmice u kojoj ga je skautirala Barcelona. Tamo nije otišao, ali zato je danas na vrhu košarke

U prometnoj nesreći poginuo je hrvatski stolnotenisač (28)
TRAGEDIJA

U prometnoj nesreći poginuo je hrvatski stolnotenisač (28)

Prerani odlazak našeg dragog Luke šokirao nas je sve toliko da još uvijek ne možemo vjerovati da se to dogodilo, napisali su iz kluba poginulog
VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti
KAD IDE, IDE

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti

Bayern Leverkusen je i u 49. utakmicu u nizu ostao neporažen i tako postavio rekord. Gubili su od Rome 2-0, ali opet su se izvukli u sudačkoj nadoknadi. U finalu Europske lige igrat će protiv Atalante