Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Bravo, dečki! Hrvati su slavili u povijesnoj rukometnoj utakmici

Pokazali smo da rukomet leži svima, ne samo zdravima, gluhima, na pijesku nego i nama u kolicima i nadam se da je ovo tek početak, rekao je Dino Sokolović, koji je pokrenuo cijelu priču

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U ŠD Trešnjevka u Zagrebu odigrana je povijesna utakmica rukometa u kolicima, a Hrvatska je pobijedila reprezentaciju Italije rezultatom 21-7.

Utakmica je odigrana pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, u organizaciji Zagrebačkoga rukometnog saveza u suradnji s Hrvatskim rukometnim savezom.

- Ja sam zadovoljna rezultatom. Veseli me da je u ovoj prvoj, povjesnoj utakmici hrvatska ekipa tako dobra i očekujem da će ovaj sport postati jedan od važnijih sportova, što dosad nije bio. Odsad je i rukomet u kolicima sport kojem ćemo se diviti, da vjerujem da će nas činiti ponosnima, da će Hrvatsku predstavljati i izvan granica Hrvatske i da ćemo svi biti zadovoljni kao ja - istaknula je Ljubica Lukačić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i izaslanica predsjednika Sabora.

Svojim je prisustvom ovu povijesnu utakmicu podržao i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

- Današnjom utakmicom želi se pokrenuti aktivniji i prikladniji proces uključivanja u sport i rukomet osoba s invaliditetom. Smatramo kako će ovaj sportski događaj pružiti dodatnu potporu klubovima, kao i drugim sportovima da organiziraju slične sportske akcije naglašavajući posebnosti, a ne različitosti - rekao je Bandić.

Upravo je to - "Istaknuti posebnosti, a ne različitosti" bio moto organizatora Zagrebačkoga rukometnog saveza koji su istaknuli kako je ovo izvrstan primjer da se još jednom dokaže kako rukomet nije ograničen na dob, spol ili tjelesno stanje osobe, već je to sport za sve – bez granica. A na to je ukazao i glavni tajnik ZRS-a Kazimir Ilijaš.

- Sve se odigralo na najbolji mogući način, i organizacijski i rezultatom. Svi smo puni dojmova i ponosni što je na najbolji mogući način prošla prva povijesna utakmica rukometa u kolicima. Vjerujem da će to biti poticaj za mnoge naše sportske klubove da otvore sekcije unutar svojih klubova za osobe s invaliditetom kako bi doprinijeli poticanju posebnosti, a ne različitosti - izjavio je Ilijaš.

Sjajnu je selekciju Hrvatske okupio Dino Sokolović, najbolji hrvatski skijaš s invaliditetom koji je nakon teške nesreće u lipnju 2003., u kojoj je izgubio majku, dva brata i strinu te obje noge upravo u sportu pronašao snagu za svjetliju budućnost te je danas inspiracija svima.

- Ja sam predložio da se pozove jedna dobra reprezentacija kao Italija, koja već igra rukomet da i mi iz prve ruke vidimo kako igramo jer smo se tek okupili. Nisam znao da će ovakav biti rezultat, da ćemo mi biti ovoliko dobri. Nisam se uopće nadao tome. Pokazali smo da rukomet leži svima, ne samo zdravima, gluhima, na pijesku nego i nama u kolicima i nadam se da je ovo tek početak. Dečki su mi već rekli kako će osnovati rukometni klub u kolicima u Zadru i Slavonskom Brodu, a mi ćemo to isto napraviti ovdje u Zagrebu. Ta se priča treba pokrenuti i da nešto i osvojimo i pokažemo se i u svijetu - rekao je Sokolović.

Podršku dečkima na terenu i organizatoru dao je i Lino Červar, izbornik rukometne reprezentacije.

- Rukomet je toliko lijep sport da nema tko ga ne igra. Oduševljen sam ovom akcijom. Igrala je Italija, gdje sam ja bio izbornik, protiv naše reprezentacije, znači dva susjeda. Jako mi se to sviđa, taj entuzijazam koji su pokazali naši i to je nama isto poruka da se mi trudimo da budemo još bolji jer oni s poteškoćama mogu to tako dobro odigrati, vrlo kvalitetno, onda nema razloga da mi jednako tako dobro ne igramo. Pozdravljam sve one koji su pomogli pri organizaciji i koji su sebe utkali u sve to. Sport za sve – oduševljen je bio Lino.

U ovoj su maestralnoj pobjedi Hrvatske sudjelovali sljedeći igrači: Dino Kolega, Zdenko Matić, Josip Babić, Igor Ograjšek, Damjan Lisska, Šimo Šimić, Luka Bastelić, Ademir Demirović, Ivica Vujica, Ante Štimac,Dino Sokolović, Ivica Kaurinović, Domagoj Cvitković, Bernardin Trnka, Stjepan Pavlović te trener Dino Sokolović.

Evo i popisa igrača Italije: Filippo Catarinucci, Marco Torreigiani, Marcello Alcini, Salvatrice Perolini, Valerio Graziano Zedda, Fabrizio Galli, Grazia Maria Boccadamo, Federico Rosi, Gianfranco Puntato, Mario Pagliuca, Salvatore Marotta, Massimo Cagiola, Antonio Acciarino, Maria Donnarumma, te trener Marco Contini.

Sudačka ekipa na ovoj utakmici bila je Igor Hunjadi i Marijo Zečević. Utakmica se igrala 2x20 minuta. Gol za rukomet u kolicima je širok tri metra, a visok 1,60m. Na terenu je pet igrača plus golman.

Naši partneri pišu
Message