Obavijesti

Sport

Komentari 192

Brbić se oprostio: Ovo je moje zbogom, bojim se za Hajduk...

Brbić se oprostio: Ovo je moje zbogom, bojim se za Hajduk...
1

Što ću sada? Dobro se odmoriti. Imam poznanstva i iskustvo, nadam se da ću naći adekvatno mjesto za sebe, rekao je Marin Brbić na oproštajnoj konferenciji za medije

VIDEO

Marin Brbić i Goran Vučević oprostili su se od Hajduka u podužem izlaganju o svemu učinjenom za vrijeme njihova mandata na čelu splitskoga kluba.

- Ovo je moj zadnji radni dan kako predsjednika uprave pa ćemo vam Goran i ja predstaviti ono što se događalo u tom razdoblju, što nas je dočekalo, što smo napravili, te gdje smo danas - rekao je Marin Brbić te nastavio izlaganje:

- Kada je aktualna uprava preuzela klub u srpnju 2012. godine, naslijedila je 101 milijun kuna duga, klub je bio pod suspenzijom HNS-a zbog nepodmirenih obaveza, a prijetile su nam i sankcije Uefe, te gubitak licence za natjecanje zbog ovrhe od 4.2 milijuna kuna duga. U tom su trenutku dugovi zaposlenicima za plaće sezali 5 mjeseci unatrag, a igračima tri mjeseca, zbog čega su neki igrači bez odšteta napustili klub. Sponzora je bilo sve manje, a kreditni rejting kluba bio je loš, pa se nije moglo podignuti kredit te je klub bio primoran na radikalne promjene, a kakvo je bilo stanje u klubu, dovoljno svjedoči ova fotografija skladišnih prostora - kazao je Brbić i prikazao sliku skladišta, trofeja u neredu i nastavio:

- Što smo napravili? Omladinska škola je postala osnova kluba, uspostavljena je mreža skauta koji rade po planu, potpisani ugovori s više od 30 skauta, dovedeni nutricionisti, uspostavljena suradnja s Kineziološkim fakultetom koji su donijeli novi, moderan pristup pripremama i rehabilitaciji sportaša.

Prva momčad? 

- Dinamo za plaće izdvaja 100, Rijeka 40, mi 21 milijun kuna. Ove godine smo u 29 utakmica osvojili 51 bod, dakle više nego lani, a ako osvojimo još 13, imat ćemo njabolji bodovni učinak u zadnjih 6 godina. Omladinska škola, zbog koje trpimo kritike, isto postiže sjajne rezultate. Naša djeca pokazuju na stranim turnirima sjajne rezultate, prva kadetska liga, zaostajemo za Dinamom 5 bodova, ali imamo utakmicu manje, a Dinamo nam dolazi u goste. Svi ostali su daleko. Slično je i s pionirima... Brojke ne lažu, a na paušalne ocjene svatko ima pravo. Goran je odradio izuzetan posao, tražio suradnju s klubovima, pokušavao dovesti igrače bez sredstava i treba mu odati priznanje za ovo što je napravio.

Goran Vučević se nadovezao:

- Prihvatio sam ulogu sportskog direktora kad je klub bio u lošem financijskom stanju. Kad sam pregovarao s trenerima tipa Reja, Poklepović, Burić, nije bilo pitanje žele li biti treneri nego žele li pratiti zacrtanu strategiju, sustav koji je trebalo primijeniti i za koji je trebalo puno vremena. Hajduk mi je dao sve, osjećao sam se dužan pomoći, nisam to mogao odbiti. Ne bih se volio upuštati u duge razgovore, pogotovo ne o teškoj situaciji, zajedno s timom ljudi koji je bio najjači forte ovoga kluba, išli smo prema naprijed. Možda sporo, ali smo išli naprijed. Uzdignute glave napuštam klub zajedno s predsjednikom uprave, a koliko je to bilo dobro, neka procijene drugi.

Marin Brbic

Brbić je nastavio o infrastrukturi.

- Utrošili smo nešto više od 11 milijuna kuna u infrastrukturu, u izmjenu travnjaka, video nadzor, brojače, uređene trofejne sale... Marketing je odradio sjajan posao, doveden je novi tehnički sponzor, koji nam donosi šest puta više nego suradnja s prethodnim sponzorom. 2012. smo zarađivali 10 milijuna kuna, 2015. 29 milijuna kuna, danas i preko 31 milijun kuna.

Ostali rezultati?

- Centralizirana je nabava, napisan pravilnik o radu, kodeks, detaljan budžet se planira... Ogroman posao odrađen je i u rješavanju sudskih sporova, 110 smo ih zatekli, danas s ponosom mogu reći da ih je još samo 7 aktivnih, 4 mala, a tri su na drugom stupnju. Odnosi sa HNS-om su vječna bolna tema, vrlo su loši odnosi, situacija u kojoj ne možemo napraviti ništa. Sve je kulminiralo velikim skupom na Rivi. Tražili smo iste uvijete za sve i nikad nismo radili samo u korist Hajduka. Uspjeli smo riješiti i pitanje županijskog saveza, donesen je Zakon o sportu koji se ne primjenjuje.

Financije?

- 2012. gubitak je bio 10 milijuna kuna, danas smo 9 milijuna kuna u plusu. Čak 12 milijuna kuna trošimo manje za plaće, a prihodi od marketinga su 15 milijuna kuna veći. Uvjeren sam da bi ovu godinu uspjeli izjenačiti rashode i prihode bez prodaje igrača.
 
- Podmirili smo 62 milijuna kuna naslijeđenih obaveza, a naslijedili smo 101 milijun kuna duga. Danas, dugujemo 14 milijuna kuna vjerovnicima, gradu Splitu za kredit i komunalnu naknadu 30 milijuna kuna (6 će nam priznati na ime troškova investicija). Potraživanja i imovina kluba iznose 25 milijuna kuna i ostavljamo sjajnu situaciju, bez dugova prema igračima i zaposlenicima. Za desetak dana smo trebali dobiti i veći dio novca za Balića, ne bih ulazio u detalje, radi se o aranžmanu s poslovnom bankom, koja nam je namjeravala isplatiti sve što potražujemo od Udinesea. Vidjet ćemo što će se događati s tim.

Gdje ste danas?

- U prva dva mjeseca ostvarili smo preko budžeta 22%, a jedan član NO mi je reako da to ne valja, jer se plan može prebaciti 3-5%, što znači da nismo dobro planirali?! Ostvarili smo 32 milijuna kuna u zimskom prijelaznom roku, a cijeli budžet za ovu godinu je 30 milijuna kuna. U prva dva mjeseca smo ostvarili preko 50% budžeta za ovu godinu od 84 milijuna kuna.

Planovi?

- Ako me išta žalosti zašto odlazim, je da ne mogu realizirati dva krucijalna plana, kamp i muzej Hajduka, koji planiramo napraviti na stadionu. Kamp? Predstavili smo deset idejnih rješenja, održali brojne razgovore i sastanke, dogovorena je buduća lokacija kampa, vidjet ćemo što će biti od toga. Načelno bi grad preuzeo financiranje dijela kampa... Muzej? Dosta smo odmakli, oformio se i radni tim, natječaj..., upitno je kako će se to riješiti, aplicirali smo i za EU fondove.

Pokretanje videa...

02:20

Za kraj?

- Hvala svima koji su mi bili pri ruci i pomogli. Sam čovjek nije u stanju raditi ništa. Prije svih gospodinu Josipu Paladinu, koji je bio dobri duh i nakon mog odlaska iz kluba, on me i nagovorio da se po drugi put prijavim na natječaj za još jedna mandat. Tu su i Radovani, Branka Ramljak, Ljubo, Vjeko, Ante, Nikola, Goran, Burić..., svi suradnici u radnoj zajednici, pa Aljoša, Jakša, Milan... čak i vi novinari. Hvala vam na uglavnom korektoj suradnji. Hvala navijačima, Torcidi, Našem Hajduku. Sam čin smjene koji se dogodio, to je demokratski proces, NO ima pravo mijenjati upravu, to su i napravili, ali ja im zamjeram što mi nisu dozvolili da dovršim započete projekte, ali i bitnije, ono što mi nije jasno, je da je moja smjena izvršena bez argumenata i činjenica. Ja ne vidim argumente za smjenu. Govori se o nedostatku vizije, ali evo je pred vama, plan i program rada na 300 stranica, koji je 16. prosinca jednoglasno usvojen, šestorica su bila za, a sada su trojica od njih bila protiv.

Je li vam Marasović ponudio mjesto financijskog direktora ili privremenog predsjednika do okončanja natječaja?

- Pitao me i ja sam mu rekao da ne mogu odgovotit na to pitanje i da to ne vidim kao dobro rješenje.

Jeste li razočarani, jeste li očekivali da vam presudi čovjek koji ne zna ni kako se trener zove?

- Jesam, ali sam osjetio i olakšanje. Ja sam prvi mandat odradio s prvim NO s kojim sam funkcionirao kao jedno tijelo. Ali teško je funkcionirati s problemima sa svih strana ako nemate potporu iznutra. Od samog početka rada ovog NO nismo imali suradnju, i ovo je bio prirodni slijed događanja. Ja im želim uspjeh i sreću zbog Hajduka.

Koji vam je najdraži trenutak i koje stvari ne bi ponovili?

- Najljepši trenutak je svakako osvajanje kupa, a puno toga bih drugačije. Uvijek se može bolje. Svi znate koliko smo imali promašaja zbog situacije kakva je bila, ali lako je biti general nakon bitke.

Što kažete o promjenama koje su uslijedile, može li se Hajduk urušiti?

- Iskreno, bojim se. Malo je čudno da je na jednoj strani većinski vlasnik grad Split kazao da nije za ovo, da je drugi većinski vlasnik izašao, a to je 80% kapitala. Događaju se smjene, a 80% vlasništva nije suglasno. Hajduk je prežilav, bilo je kriza i prije, 2012. je bilo puno gore. Danas ipak imamo stabilnu situaciju. Ne bi trebalo doći do dramatičnih scenarija, a sve će ovisiti o njihovim potezima.

Marin Brbic

Vidite li se u Hajduku ili je sutra zaključena priča?

- Vidim se od sutra na godišnjem odmoru.

Gdje se vidite nakon godišnjeg, možemo li čuti što planirate?

- Dobro se odmoriti. Imam poznanstva i iskustvo, nadam se da ću naći adekvatno mjesto.

Je li čudno da se svi bore za vlast, a u Hajduku nema novca?

- Ja nisam osjetio borbu ni 2014., ni 2013., a najmanje 2012.... Nema u Hajduku novca za razbacivanje, ali mi ostavljamo 10 milijuna kuna preko svih potraživanja. Postoje tu i potencijani transferi... Sa sigurnošču mogu reći da smo ove zime riješili sve probleme Hajduka za sada.

Je li ovo zbogom ili ipak doviđenja, ako se neke stvari budu tako razvijale?

- Kako danas razmišljam, ovo je zbogom, ali nikad ne kaži nikad. Vrata su ipak barem malo odškrinuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 192
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli
POLUFINALE LIGE PRVAKA

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli

Bayern München i Real Madrid remizirali su u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka (2-2). Za domaćina su zabili Sane i Kane, no gosti su se opet izvukli golovima Viniciusa
VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna
MAESTRO NA DJELU

VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna

Bayern i Real remizirali su u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka (2-2). Luka Modrić dobio je posljednjih 15-ak minuta i pokazao klasu u nekoliko minuta