Obavijesti

Sport

Komentari 8

Budetić: Velika je čast i ponos nositi hrvatsku zastavu u Riju

Budetić: Velika je čast i ponos nositi hrvatsku zastavu u Riju
6

Branimir Budetić nosio je hrvatsku zastavu na otvorenju Paraolimpijskih igara u Riju. Prije osam godina u Pekingu je osvojio srebro, a u Londonu je 2012. bio treći u bacanju koplja

VIDEO

Hrvatsku zastavu na otvaranju 15. paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru nosio je atletičar Branimir Budetić. Bio je ponosan s hrvatskim barjakom u rukama, a naslijedio je Darka Kralja koji je nosio zastavu u Londonu prije četiri godine.

- Velika je čast i ponos nositi zastavu svoje zemlje na otvaranju ovako velikog natjecanja - kazao je 26-godišnji Budetić, dvostruki osvajač paraolimpijske medalje u bacanju koplja u kategoriji slabovidnih.

Prije osam godina u Pekingu je osvojio srebro, a u Londonu 2012. je bio treći. Branimir je u Rio de Janeiro stigao kao aktualni svjetski i europski prvak, te vlasnik svjetskog rekorda od 65,74 m.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dobro sam se pripremio. U puno sam boljoj formi nego što sam bio prošle godine uoči svjetskog prvenstva u Dohi na kojem sam osvojio zlato," dodao je Branimir.

Zadovoljan je pripremama koje je odradio sa svojim trenerom Antom Pavkovićem. 

- Očekivanja su velika. Na treningu je daljina koplja više nego zadovoljavajuća. Jedino se nadam da neće biti ozljeda ili bolesti," kazao je Budetić, koji je jedan od najvećih hrvatskih aduta za odličje u Rio de Janeiru.

- Nakon uspjeha na svjetskom i europskom prvenstvu svi imaju velika očekivanja. Dobro se nosim s pritiskom. Međutim, POI su svake četiri godine. Svatko tko je stigao u Rio de Janeiro nada se dobrom rezultatu. Ljudi se za ovo natjecanje pripremaju četiri godine. Možeš biti u sjajnoj formi, no sve određuje taj dan, ta minuta vašeg nastupa. Kako se osjećaš tog trenutka, jeste li hladne glave. Nadam se da će se sve poklopiti - kazao je na kraju.

Branimir je naš sedmi stjegonoša

Branimir Budetić sedmi je hrvatski sportaš koji je imao čast nositi hrvatsku zastavu na otvaranju paraolimpijskih igara. Na prvim POI nakon proglašenja neovisnosti, u Barceloni 1992. zastavu je nosio plivač Roko Mikelin Opara.

Četiri godine kasnije u Atlanti zastavu je nosila plivačica Ana Sršen.

Nositelji hrvatske zastave na POI:

2016. Rio de Janeiro - Branimir Budetić (atletika)
2012. London - Darko Kralj (atletika)
2008. Peking - Marija Iveković (atletika)
2004. Atena - Mihovil Španja (plivanje)
2000. Sydney - Dragan Rakić (stolni tenis)
1996. Atlanta - Ana Sršen (plivanje)
1992. Barcelona - Roko Mikelin Opara (plivanje)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta
POI RIO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta

Australski paraolimpijac Dylan Aclott osvojio je zlatnu medalju u tenisu u paru sa sunarodnjakom Heathom Davidsonom. Prije osam godina u Pekingu je uzeo zlato u košarci...

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje
POI

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje

Mirjanja je odigrala fantastičan meč i Kineskinja je bila izbezumljena. Bilo mi je super zabavno gledati kako je za vrijeme 'time-outa' cijela kineska klupa bila u drami, rekla je Sandra Paović
Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo
POI RIO

Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo

NIJE IŠLO Branimir Budetić s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao je korak do brončane medalje u Riju, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara...