Obavijesti

Sport

Komentari 29

Zlatna braća Sinković i brončani Martin u subotu stižu u Zagreb

Zlatna braća Sinković i brončani Martin u subotu stižu u Zagreb

Četvrtak je bio nevjerojatno napet, a i petak je Hrvatska otvorila novom medaljom Damira Martina. Tenisači su raspodijelili zlato i srebro, dobre vijesti stigle su s jedrenja, a Novak Đoković ostao kratak za dva zlata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Olimpijske igre 7. dan , Tokio
Sortiranje događaja
VRAĆAJU SE NAŠI OLIMPIJCI

Subota, 31. srpnja 2021., još je jedan od onih dana koje svi zajedno čekamo i želimo doživjeti. Sutra se naime, u Hrvatsku vraćaju dvije skupine hrvatskih sportaša koje su nas sjajno predstavile na OI Tokio 2020.

Ujutro, u 8:05 sati u zagrebačku zračnu luku „dr. Franjo Tuđman“, stiže olimpijska veslačka i judo reprezentacija Hrvatske. Letom iz Istanbula nam stižu zlatna veslačka braća Martin i Valent Sinković, brončani Damir Martin i njihovi treneri Nikola Bralić i Srećko Šuk te kompletna judo reprezentacija s trenerima, koja je nažalost ostala bez medalje u Tokiju.

Svečani doček bit će upriličen u VIP salonu zagrebačke zračne luke ”dr. Franjo Tuđman”, odmah nakon slijetanja zrakoplova.

U subotu navečer pak, u Hrvatsku se vraćaju tri od četiri teniska osvajača medalja iz Tokija. Riječ je o zlatnom paru:  Mate Pavić i Nikola Mektić te srebrnom Marinu Čiliću. Četvrti dio tog sjajnog četverca, Ivan Dodig produžit će iz Tokija prema Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ga uskoro čekaju novi nastupi. Preko Atlantika idu i Donna Vekić,  odnosno trenerica Iva Majoli Marić.

RUKOMETNI DAN

Završena su sva natjecanja za današnji dan, a posljednji ples u petak otplesali su Njemačka i Norveška. 

Nijemci su pobijedili 28-23 u nevjerojatno važnom susretu koji bi im mogao donijeti prolazak dalje. Imali su pobjedu i dva poraza nakon prva tri kola, no uspjeli su srušiti Norvežane.

Najbolji je bio Gensheimer sa šest golova, pet je dao Katening, tri Schiller i Kuhn, po dva Golla, Drux, Pekeler...

Norvežane je predvodio Sagosen sa sedam golova, pet je zabio Jondal, tri Bjornsen i Overby.

Iznenađenje dana napravio je Egipat koji je osigurao četvrtfinale nakon uvjerljive pobjede nad Švedskom (27-22). Pellas je zabio sedam, Wanne, Claar, Sandell i Carlsbogard tri, no nije bilo dovoljno protiv čvrstog i razigranog Egipta. Sanad je dao šest, Omar pet, Hesham tri...

Iznenađenje nije dopustila Danska koja je svladala Portugal 34-28. Ništa ne ide bez Hansena koji je zabio devet, dok je sedam dodao Gidsel. Kod Portugala je najbolji bio Branquinho s četiri gola. 

U derbiju dana Francuska je s 36-31 bila uvjerljiva protiv aktualnih europskih prvaka Španjolaca. Dominirali su Remili i Descat sa sedam i devet golova. Kod Španjolske Dušebajev i Gomez zabili su pet. 

HRVATSKA NA 14. MJESTU

Dosada je na Olimpijskim igrama u Tokiju podijeljeno 133 od ukupno 339 kompleta medalja, zasad su najuspješniji sportaši iz Kine koji su osvojili 19 zlata, dok je Hrvatska s učinkom od tri zlata, jednim srebrom i dvije bornce na 14. mjestu.

HRVATI DO 14. ZLATA

Tenisači Nikola Mektić i Mate Pavić osvojili su treću zlatnu medalju za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Tokiju, te ukupno 14. zlatno odličje na ljetnim igrama za Hrvatsku od samostalnosti.

Prvu zlatnu olimpijsku medalju za Hrvatsku osvojili su rukometaši u Atlanti 1996. godine, a drugu dizač utega Nikolaj Pešalov četiri godine kasnije u Sydneyju.

Rukometaši su bili zlatni i u Ateni 2004. godine.

Uslijedila su tri zlata u Londonu. Sandra Perković je slavila u disku, Giovanni Cernogoraz u trapu, a najbolji su bili i vaterpolisti.

Do sada su najuspješnije bile OI u Rio de Janeiru na kojima su hrvatski sportaši osvojili pet zlatnih medalja. U glavnim ulogama bili su Sandra Perković, braća Sinković, Sara Kolak, Josip Glasnović i Šime Fantela te Igor Marenić. 

U Tokiju smo trenutačno na tri zlata. Slavili su Matea Jelić (tekvondo), Martin Sinković i Valent Sinković, te Nikola Mektić i Mate Pavić (tenis).

OI u Barceloni (1992) i Pekingu (2008) jedine prošle bez zlata.

DOMINACIJA MA LONGA

Olimpijski pobjednik iz Rija i trostruki svjetski prvak 32-godišnji Kinez Long Ma ponovno je osvojio zlato u singlu, nakon što je u petak u finalu OI u Tokiju svladao osam godina mlađeg sunarodnjaka Zhendong Fana s 4-2 (11-4, 10-12, 11-8, 11-9, 3-11, 11-7).

 Bronca je pripala iskusnom Nijemcu Dimitriju Ovtcharovu, koji je u susretu za treće mjesto svladao 19-godišnjeg Tajvanca Yun Ju Lina 4-3 (13-11, 9-11, 6-11, 11-4, 4-11, 15-13, 11-7). Ovtcharov je gubio 2-3 u setovima, a onda je u uzbudljivom šestom setu slavio 15-13, a potom i u odlučujućem sa 11-7. To mu je druga olimpijska bronca u singlu, bio je treći i 2012. u Londonu. 

 Kinezi dominiraju stolnim tenisom otkad je ušao u olimpijski program 1988. godine i jedini Europljanin koji je od tada bio na najvišem postolju bio je legendarni Šveđanin Jan-Ove Waldner, koji je bio zlatni na OI u Barceloni 1992.

Komentari 29