Obavijesti

Sport

Komentari 19

Červar: Noću siđem u podrum i smišljam kako osvojiti zlato...

Červar: Noću siđem u podrum i smišljam kako osvojiti zlato...
4

Prilagodio sam i prehranu naporima koji me čekaju. Jedem puno badema, oraha, bijelog mesa, voća i povrća... O tome se brine supruga, rekao nam je u ekskluzivnom intervjuu hrvatski izbornik Lino Červar

VIDEO

Izborniče, raste li nervoza kako se bliži početak EP-a?

- Ja sam vam tipična djevica po horoskopu, vodim brigu o svim detaljima. I čim vidim da nešto ne ide kako ja zamišljam, kreće nervoza. Kako se bliže turnir, sve više brinem o svakoj sitnici. O igračima, o njihovu zdravlju, kako ih spremiti u tako kratkom vremenu i tjelesno, i mentalno, i taktički, i tehnički. To nije jednostavno i zato moraš imati prioritet misli. Lako u tome svemu dođe do košmara u glavi. Sve je važno, ali treba iz hrpe informacija odabrati najvažnije, a to nije lako.

Kako Vam ovih dana izgleda jedan tipičan dan?

- Cijeli dan sam u ovom našem projektu, nema odmaranja. I noću se znam probuditi, besciljno se vrtjeti u krevetu i boriti se s mislima, idejama... Kod mene to nije ništa neobično, uglavnom mi se to događa uoči ovako velikih i važnih izazova. Miješa se znatiželja i kreativnost, stalno razmišljam što napraviti bolje, drukčije. I glupo je onda na silu pokušavati opet zaspati, radije se tiho spustim po stepenicama u svoj studio u podrumu, gdje nikome ne smetam, gdje imam sve što mi je potrebno. Glava ne radi uvijek jednako, ponekad se i mozak umori. I zato, kad uloviš taj trenutak, pa makar i usred noći, treba ga maksimalno iskoristiti.

Nedavno ste navršili 67 godina, kako se fizički i psihički nosite s tim naporima, kako se održavate?

- Uvijek me krasila velika energija, a mladim me drže izazovi. Kažu da je čovjek mlad koliko prihvaća izazove. Postaješ star kad ti nestane poleta i entuzijazma, kreativnu strast i posvećenosti. Oduvijek više volim vidjeti svijet s planine nego iz podnožja.

Imate li možda ovih dana i posebnu prehranu?

- O tome brigu vodi supruga Klaudija. Jedem puno oraha i badema, općenito lakšu hranu, bijelo meso, puno voća i povrća. Naravno da i o tome treba razmišljati, ali zbog takvih detalja i kažem da je supruga velikim dijelom zaslužna za sve moje uspjehe.

Neumorni ste i nakon toliko godina, odakle crpite svu tu inspiraciju?

- Postoji jedna misao, koju sam čuo na seminaru Johna Maxwella za lidere i menadžment... Kaže: ‘Uspjeh se postiže kad radiš više od drugih. Kad radiš više nego što drugi misle da možeš. Kad radiš više nego što ti sam misliš da možeš!’ Kad to uspiješ, dolaziš blizu uspjeha. Tom filozofijom se i ja vodim.

Jeste li ikad požalili što ste se pristali vratiti na klupu hrvatske reprezentacije?

- Ne, nikad. Mnogi su mi ovo nije trebalo, da sam svoje napravio, da sam legenda... A ja kažem da su legende samo oni kojih više nema. Mene izazovi oduvijek guraju naprijed, uvijek sam želio pobjeđivati jače od sebe. A mi smo sad u takvoj situaciji. Ostali smo u vrhu, ali sedam godina nismo bili u finalu. Na zadnjem SP-u smo ostali bez medalju, a doma je svakako želimo. Ne pada mi napamet biti bahat, ali naravno da u sebi želim najviše. Ciljevi moraju biti visoki, samo tako možeš doći do vrha. U sportu, ali i u životu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica