Obavijesti

Sport

Komentari 10

Cesare i 'azzurri': 12 žigosanih želi svoj drugi Euro u povijesti

Cesare i 'azzurri': 12 žigosanih želi svoj drugi Euro u povijesti
1

Cesare Prandelli preporodio je 'azzurre' i iznenadio sve na Euru. Sad želi napraviti i zadnji korak, pobijediti 'furiju' i nakon 44 godine ponovno osvojiti naslov na Euru...

VIDEO

Italiji je trebalo 220 dana da prekine post i konačno upiše pobjedu. Bilo je to u trećem susretu po skupinama na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini. Pobijedili su Irsku, šokirali Španjolsku, zaustavili Hrvatsku i izborili drugi krug natjecanja. A onda su redom pale Engleska, pa Njemačka. Prva nakon penala, a druga nakon utakmice za pamćenje Talijana i goleade Balotellija.

Pred 'azzurrima' je posljednji susret i to protiv aktualnih europskih i svjetskih prvaka, Španjolaca.

Momčad Cesara Prandellija ima priliku nakon 44 godine ponovno osvojiti naslov europskog prvaka. Bio bi to tek njihov drugi trijumf na europskom natjecanju nakon 1968. godine.

'Azzurri' su Euro otvorili skandalom. Prije nego su se uopće zaputili u Poljsku i Ukrajinu u kampu ih je posjetila policija. Krenule su ponovno priče o namještanju utakmica i kladioničarskim aferama. Talijani već nisu slovili za momčad od koje se puno očekivalo na ovom Euru, a nakon problema uoči samog početka natjecanja mnogi su ih prije vidjeli na putu kući nego na putu do finala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No kako povijest uči, kada je najteže 'azzurri' su najjači. Skandali su ih prodrmali 1980. godine, a dvije godine kasnije osvojili su naslov svjetskih prvaka. Calciopoli je dotukao talijanski nogomet 2006. godine, a to isto ljeto Talijani su se popeli na krov svijeta.

Treća sreća ili samo talijanski ponos, ali 'azzurri' su sada u finalu i tek im je 90 minuta i 'furija' na putu do naslova.

- Nadam se da ćemo biti iznenađenje prvenstva do samog kraja. Imam dobar osjećaj, kao 2006. - rekao je kapetan i neuništivi golman 'azzurra' Gigi Buffon.

Upravo je Španjolska bila prva momčad s kojom su Talijani odmjerili snage na Euru. Momčadi koje su tada podijelile bodove sada u finalu traže i konačnog pobjednika. Doveo je u vodstvo 'azzurre' Di Natale, a bod vratio Fabregas.

Remizirali su Talijani i protiv Hrvatske u drugom susretu i upisali tako 14. remi na europskim natjecanjima, najviše u povijesti Eura.

Stigao je potom i posljednji ogled, onaj sa starim znancem talijanske reprezentacije, Giovannijem Trapattonijem i njegovom Irskom, koji je ujedno i odlučivao o prolasku skupine. Ovisili su Talijani i o ishodu Španjolske i Hrvatske i nadali se kako će dvije reprezentacije odigrati fer i kako će ih, ako već moraju ispasti, izbaciti igra, a ne matematika.

No Talijani su obavili posao i dobili Irsku 2-0. Prekinuli su tako post koji je trajao čak 220 dana. Toliko su dugo 'azzurri' bili bez pobjede.

 Podsjetili su se očito kako je to pobjeđivati i svidjelo im se, pa su nadigrali prvo Engleze i izbacili ih nakon raspucavanja penala, a potom i najveće favorite Nijemce koje je Balotelli dotukao s dva gola.

Prije europskog prvenstva Italija i Španjolska posljednji su se puta susrele u prijateljskom ogledu u kolovozu 2011. godine kada su 'azzurri' slavili 2-1. Snage su dvije reprezentacije odmjerile i na Euru 2008. godine. Nakon isteka 90 minuta i produžetaka 'furija' je slavila nakon penala 4-2. Buffon, De Rossi, Cassano, Di Natale i Chiellini ponovno će stati pred Španjolce i ovog puta tražiti drugačiji ishod.

U tome će se 'azzurri' bez sumnje osloniti na svog najboljeg strijelca, Balotellija koji je zabio tri gola na prvenstvu, dva samo protiv Njemačke u polufinalnom susretu. Ali i na, kako su ga nakon što ih je dotukao u četvrtfinalu s bijele točke 'panenkom', engleski mediji prozvali 'Pijanista Pirla', autora i jedinog gola iz slobodnog udarca na natjecanju.

Talijanski put do finala Eura 2012:

Skupina C:

Španjolska - Italija 1-1

Italija - Hrvatska 1-1

Italija - Irska 2-0

četvrtfinale:

Engleska - Italija 0-0 (2-4p)

polufinale:

Njemačka - Italija 1-2

Zanimljivosti:

  • U 30 međusobnih ogleda Španjolska je slavila osam puta i to čak sedam puta u prijateljskima
  • Jedina pobjeda Španjolske u službenim utakmicama bila je 1920. na Olimpijskim igrama. Durgi put su Španjolci slavili na Euru 2008., ali tek nakon penala 4-2
  • Najteži poraz 'furiji' nanijeli su upravo Talijani 7-1 na Olimpijadi 1928. godine
  • Posljednji je put u službenim utakmicama Italija pobijedila Španjolsku na svjetskom prvenstvu 1994. godine
  • Španjolska u europskim utakmicama nije izgubila 28 susreta za redom, od poraza sa Švedskom 2-0 u 2006. godine u kvalifikacijama za Euro kojeg su potom osvojili
  • Italija nije gubila u posljedniih 18 europskih utakmica, od prve utakmice protiv Nizozemske na Euru 2008. u kojoj su 'azzurri' poraženi 3-0
  • Četvrti je to put da se u finalu susretu momčadi koje su već igrale međusobno na istom natjecanju. Nizozemska je 1988. izgubila u skupini od Sovjetskog saveza, a potom ih je dobila u finalu. Njemačka je 1996. pobijedila Čehoslovačku u utakmici skupine i u finalu. Gčka je dobila Portugal u susretu skupine i u finalu Eura 2004. godine
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov
Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće
ZAJECOVE PROMJENE

Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće

Plus+ Dinamo partnerski klub, gdje bi slao talente na posudbu, traži među regionalnim prvoligašima, a na ljeto slijedi rezanje budžeta za plaće. I 'modri' na igrače neće trošiti više od 16 milijuna eura godišnje