Obavijesti

Sport

Komentari 189

Četvrt stoljeća od posljednje pobjede Hajduka u Ligi prvaka

Četvrt stoljeća od posljednje pobjede Hajduka u Ligi prvaka
1

Bijeli su dva tjedna ranije pobijedili Steauu u Bukureštu i pun je Poljud dočekao Anderlecht. Bila je to meč lopta za prolazak skupine... i uspjeli su! Nenad Pralija i Darko Butorović bili su strijelci

VIDEO

Tonči Gabrić, Darko Butorović, Zoran Vulić, Mirsad Hibić, Saša Peršon, Stipe Andrijašević, Nenad Pralija, Aljoša Asanović, Milan Rapaić, Ivica Mornar (od 56. Goran Vučević), Tomislav Erceg (od 86. Hari Vukas).

Na Poljudu 35.000 gledatelja, s druge strane Anderlecht. I prva meč lopta za prolazak skupine Lige prvaka.

Pokretanje videa...

00:38

Te spektakularne večeri, na današnji dan prije 25 godina, 19. listopada 1994. u trećem kolu skupine Lige prvaka Hajduk je ugostio Anderlecht.

Momčad Ivana Katalinića slavila je pobjedu 2-1 golovima Pralije i Butorovića, za goste je zabio pokojni bivši hrvatski i belgijski reprezentativac Josip Weber, a Hajduk je u preostala tri kola osvojio još jedan bod, te kao drugi u skupini, s osam bodova, ušao u četvrtfinale najjačeg klupskog natjecanja na svijetu.

Bila je to, prije točno 25 godina, posljednja Hajdukova pobjeda u Ligi prvaka.

Ivo Čagalj/Pixsell

- U toj momčadi svi igrači bili su mi ravnopravni i svatko je davao svoj doprinos - prisjetio se trener Ivan Katalinić.

Hajduk je toga ljeta kući vratio Asanovića, Štimca, Gabrića, Andrijaševića... U pretkolu je pao poljski prvak Legia (1-0, 4-0), a u skupini su protivnici bili Benfica, Steaua i Anderlecht. U prvom kolu remi 0-0 s jakom Benficom kao vjetar u leđa, pa u drugom ključna pobjeda u Bukureštu 1-0 golom Asanovića u 89. minuti, a onda Anderlecht u grotlu Poljuda.

Katalinić je bio mlad i perspektivan trener, 44-godišnjak kojem je Hajduk bio prvi samostalni trenerski posao. Deset godina bio je pomoćni trener, a kad se osamostalio, napravio je strašan uspjeh. Uz četvrtfinale Lige prvaka osvojio je i duplu krunu.

U četvrtfinalu je čekao moćni Van Gaalov Ajax. Nizozemci su bili prejaki, nakon 0-0 u Splitu i 0-3 u Amsterdamu “bili” su se oprostili od Europe, a Ajax je te sezone postao prvak Europe.

Hajduk iz 1994./95.

Tonći Gabrić

Sedam godina proveo je u Rijeci, PAOK-u i Pazinki, no tog se ljeta vratio na Poljud. Branio je odlično, došao i do reprezentacije. Danas je trener golmana u Hajduku.

Saša Peršon

Došao je iz Dinama 1992., a nakon te sezone u Hajduku prodao se u Cannes. Danas je trener mlađih uzrasta u Orijentu.

Igor Štimac

Vratio se na Poljud nakon dvije sezone u Cadizu i bio ključni čovjek obrane. U 1. kolu protiv Benfice dobio je crveni karton i dvije utakmice suspenzije. Već iduće sezone otišao je u Derby County. Danas je izbornik Indije.

Mirsad Hibić

U Hajduk je došao 1992. iz Zenice, a te je sezone bio sjajan. Zbog njega Andrijašević nije bio standardan. Danas je izvan nogometa.

Zoran Vulić

Bile su mu 34 godine, jedan od najiskusnijih. Kataliniću je bio važan jer je bio polivalentan, mogao igrati u obrani i veznom redu. Trener je bez angažmana.

Darko Butorović

Desni bok bio je njegov, a gol Anderlechtu i danas vjerojatno pamti. Na Poljud je došao dvije godine prije iz Splita. Danas je trener, radi s mladima.

Karol Praženica

Hajduk je slovačkog reprezentativca doveo iz praške Slavije. Njegovo zaduženje bio je lijevi bok. Danas je trener slovačke Zlate Moravce.

Stipe Andrijašević

Jedan od povratnika koji su doveli Hajduk do Lige prvaka, vratio se kući nakon lošije sezone u Monacu i odlične u Celti. U Hajduku se zadržao godinu dana pa opet otišao u Španjolsku, u Rayo Vallecano. Danas nije u nogometu.

Nenad Pralija

Neumorni trkač bio je nezamjenjiv u Katalinićevoj koncepciji. I on je zabio u pobjedi protiv Anderlechta. Bio je sportski direktor Splita, pa postao pomoćnik izbornicima mlađih reprezentacija.

Aljoša Asanović

Uoči sezone vratio se nakon četiri godine u Francuskoj. Bio je prvo ime ove momčadi. Dirigirao igrom i zabio tri gola. Trener je Melbournea.

Milan Rapaić

Miki je s 22 godine iz momčadi izgurao Vučevića, Računicu... Igrao je fantastično, zabio dvaput u Ligi prvaka. Ne radi u nogometu.

Tomislav Erceg

Bio je “bijela devetka”, no u Ligi prvaka zabio je samo jedan gol. Poslije se vraćao u Hajduk čak četiri puta. Nogometni je menadžer.

Ivica Mornar

Rapaićev vršnjak, 22-godišnjak te sezone, ali igrao je odlično. Nakon sezone prodao se u njemački Eintracht. Izvan nogometa je.

Igrali su te sezone u Ligi prvaka i Damir Vuica, Mario Meštrović, Robert Vladislavić, Dean Računica i Zoran Slavica.

Nakon te slavne sezone, Hajduk je još pet puta pokušao ući u skupinu, ali svih tih godina prošao je samo Ferencvaros, dok je u drugom ili trećem pretkolu ispadao od Panathinaikosa, Dunaferra, Mallorce, Shelbournea i Debrecena.

Bilo je spektakularnih utakmica u Kupu Uefe / Europskoj ligi, kada su dolazili Schalke, Fiorentina, Roma, Sampdoria, Deportivo, Everton, bijeli su jednom ušli u skupinu Europske lige (ondje su ostvarili jednu pobjedu, i to također protiv Anderlechta), najveća je pobjeda bila ona u Milanu protiv Intera 2-0 (nakon poraza 3-0 u Splitu), ali od zadnje pobjede u Ligi prvaka prošlo je, eto, točno 25 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 189
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka