Obavijesti

Sport

Komentari 0

'Cijeli Vrgorac živi za futsal, a od sredstava EU fondova željeli bi izgraditi modernu dvoranu...'

'Cijeli Vrgorac živi za futsal, a od sredstava EU fondova željeli bi izgraditi modernu dvoranu...'
3

Mali nogomet u Vrgorcu ima dpsta dugu tradiciju, a brojna djeca se ovdje poistovjećuju s našim klubom, pa dolaze trenirati kod nas, priča nam Duško Martinac...

VIDEO

Ono što je u Splitu nogomet, u Zadru košarka, u Dubrovniku vaterpolo a u Metkoviću rukomet, to je u tri mala dalmatinska gradića - Makarskoj, Omišu i Vrgorcu – futsal. Sport nositelj kvalitete oko kojeg se sve vrti. Općenito, dalmatinski klubovi nose kvalitetu hrvatskog futsala, od deset klubova u prvoligaškoj konkurenciji trenutno ih je čak sedam iz Dalmacije, Crnica i Šibenik 1983. iz Šibenika, Universitas iz Splita, Olmissum iz Omiša, Novo vrijeme iz Makarske, Square iz Dubrovnika i Vrgorac! 

Pokretanje videa...

00:27

I dok ostalih šest dalmatinskih prvoligaša ipak dolaze, ili iz većih sredina, ili iza njih stoji privatni kapital, Vrgorac je posebna priča, njihova najveća snaga je sredina koji živi za futsal i klub koji ne samo da se dobro drži u jakoj konkurenciji, nego i prednjači i dominira u radu s mladima. Najbolji je za to primjer završnica kupa mladeži, na kojoj će zaigrati i kadeti i juniori Vrgorca, a među njima i trojica nadarenih igrača koji već igraju i seniorski nogomet. 

Završnice će se održati u drugoj polovini travnja, još uvijek se ne zna tko će biti domaćin, ali zna se da će tamo biti Vrgorac, a i tri njihova bisera, Ivan Vukosav, Josip Govorko i Duje Dragičević, rođeni 2002., 2003. i 2004. godine. 

Sva trojica su jako talentirani i već imaju i ozbiljnu minutažu u seniorskoj momčadi tako da od njih u budućnosti očekujemo jako puno. Imali smo i četvrtog sjajnog igrača i reprezentativca, njihovog vršnjaka Antonija Pervana, ali na žalost tragično je stradao u prometnoj nesreći - kaže nam trener kadeta i juniora Vrgorca Duško Martinac, koji je ujedno i njihov kapetan u seniorskoj momčadi.

Vrgorac ima oko 1.500 stanovnika, s okolicom jedva dvostruko više, no to ih ne sprječava da i u tako maloj bazi pronalaze talentirane igrače. 

- Futsal klub je osnovan 1999. godine, ali mali nogomet ima dugu tradiciju u Vrgorcu. Kod nas su boćanje i mali nogomet oduvijek bili najpopularniji sportovi a futsal je jedini kolektivni sport na vrhunskoj razini pa nije ni čudo da se mladi s njim poistovjećuju i dolaze ga gledati, a velika popularnost vodi do toga da manje-više sva djeca dolaze na treninge želeći postati dio te velike i značajne zajednice. U klubu je 20 seniora i još stotinjak mladih u svim kategorijama - otkriva nam Martinac, koji je i profesor tjelesnog odgoja, pa jako dobro zna za svako talentirano dijete:

- Meni je futsal doručak, ručak i večera. Ujutro sam u školi, popodne radim s djecom, a navečer treniram sa seniorima. 

Na pitanje što mu na to kaže supruga, ima spreman odgovor: 

- Supruga me i upoznala kad sam već bio duboko u futsalu i na vrijeme sam je upozorio, tako da je znala što je očekuje. Šalu na stranu, supruga Petra mi je velika podrška i da nemamo zdrav i stabilan odnos teško bih stigao sve što trenutno radim. Obitelj je temelj svega i kad tu sve štima, ostalo se samo nadograđuje.

U hrvatskom futsalu vlada velika dominacija dalmatinskih klubova:

- U zadnjih pet sezona praktično sva finala igrali su klubovi iz Dalmacije, a slična je priča i u kupu. Mene to uopće ne čudi jer je kod nas tradicija igranja malog nogometa duga, velike su baze rekreativaca kroz raznorazne lige i turnire za djecu, seniore, veterane, a u zadnje vrijeme i za cure, i sve je to dovelo do popularizacije futsala kao sporta. A veliki broj klubova iz susjednih gradova rađa i rivalitete, i derbije... pa nije ni čudo da se u takvim okolnostima rađa i kvaliteta. Nama su najveći derbiji utakmice s makarskim Novim vremenom, a njima s Olmissumom, a svi smo u pedesetak kilometara udaljenosti jedni od drugih. Ove godine liga je nikad zanimljivija i izjednačenija i jedva čekamo da počne doigravanje.

U Vrgorcu se za sve utakmice traži ulaznica više, ne samo za derbije sa susjedima s druge strane Biokova. 

- Dvorana je mala, ima svega 700-tinjak mjesta u njoj, ali realno, uvijek je unutra oko 1.000 ljudi. Trebalo bi je i popraviti, parket nam je dotrajao i trebalo bi ga zamijeniti... Nadamo se da bi mogli preko EU fondova doći do sredstava i izgraditi novu dvoranu za futsal. E onda bi mogli imati i više djece, i s njima puno kvalitetnije raditi....  Iako, i ovako se radi kvalitetno pa moram pohvaliti stručnjake za kondicijsku pripremu iz Motus Nature s kojima smo napravili iskorak u tom dijelu u zadnje dvije godine, trenera prve momčadi Krešimira Čubelića za iznimno razumijevanje i suradnju, kao i ostatak trenera u našoj akademiji (Ante Kraljević, Ivica Živkušić, Bruno Jakovljević, Ivan Ribičić) koji su na raspolaganju kad god to zatreba te direktora Antu Mihaljevića na čelu uprave koji brine o svemu... - zaključuje Martinac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao